DOGAĐANJANASLOVNICAUncategorized

Foto: Vlč. Ljubiša Krmar iz Suhopolja predvodio središnje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Slatine i Župe sv. Josipa

Na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, danas, 19. ožujka, vlč. Ljubiša Krmar, župnik Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju pohodio je Župu sv. Josipa u Slatini gdje je u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog dekanata predvodio središnje euharistijsko slavlje u prigodi proslave zaštitnika ove slatinske župe i grada Slatine.

Središnjem euharistijskom slavlju prethodila je tradicionalna pobožnost posvećena zaštitniku grada, velika devetnica pod nazivom „Devet srijeda sv. Josipu“, kao i trodnevnica, tijekom kojih su se vjernici mogli duhovno pripraviti za ovaj veliki blagdan. U sklopu crkvenih svečanosti na sam blagdan sv. Josipa organizirane su četiri svete mise.

Središnje euharistijsko slavlje u 10.30 pohodili su brojni hodočasnici i vjernici tako da ova predivna slatinska novoobnovljena crkva nije mogla primiti sav narod koji je došao poslušati Božju riječ i uteći se zagovoru sv. Josipa te je bio ispunjen i vanjski prostor ispred crkve.

U svojoj je propovijedi vlč. Ljubiša Krmar govorio o sv. Josipu, istaknuvši ga kao svetca koji se nije razmetao riječima nego je djelovao na riječ i slušao živu riječ.

– I nama koji za toliko toga strahujemo i brinemo ta je riječ potrebna u svakodnevnom životu. Okupljeni u slavlju sv. Josipa dolazimo na ovo sveto mjesto da poraste naša ljubav prema njemu, kako bi nas potaknuo da vapimo za njegovim zagovorom, nasljeđujemo njegove vrline, kreposti i dobrotu srca te probudimo u sebi njegov zanos za Gospodina, – istaknuo je vlč. Krmar uvodno te govorio o Josipovim brigama, o zaručniku dobra srca, o njegovoj ulozi na čelu Božje obitelji, njegovoj pravednosti, poniznosti, poslušnosti, očinskoj zadaći…

– Temelj svake pravednosti je zahvalnost. Samo zahvalni ljudi su zadovoljni sa svime što imaju; zahvalni Bogu, zahvalni roditeljima, prijateljima, zahvalni za tuđu dobrotu. Zahvalnost nas čini pravednijima i boljima unatoč tome što će je mnogi izrugivati i izigravati. Isus nas neprestano uči, vraća i podsjeća na zahvalnost, a nije li svaka euharistija slavlje zahvale i zahvaljivanja za njegovu prisutnost, – zaključio je vlč. Krmar te uz čestitku svim župljanima naglasio:

„Dragi župljani vaša župa i čitava Crkva ne može imati boljeg zaštitnika od sv. Josipa, pozvani smo njemu se moliti, utjecati, njega voljeti i častiti!
Pozvani smo jedni druge poticati: Idite Josipu!“

Na kraju ovog svetog i svečanog slavlja župnik slatinske Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić zahvalio se prije svega dragome Bogu, zatim svim vjernicima i brojnim hodočasnicima, osobito onima koji su došli pješice i to ne samo danas već i kroz devetnicu i minula tri dana trodnevnice. Pozdravio je i sve goste među kojima su se našli zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i paroh slatinske pravoslavne parohije Svetih apostola Petra i Pavla Dragan Gaćeša, a posebnu je zahvalu uputio pjevačima, ministrantima, časnim sestrama i svima onima koji su doprinijeli da ovo slavlje i danas i prethodnih dana bude lijepo i svečano.

Tako se u svojoj zahvali spomenuo časnih sestara Družbe sestara Služavki Maloga Isusa iz Voćina, te Družbe Presvetog Srca Isusova iz Slatine .

Zahvalio se i svećenicima Slatinskog dekanata koji su sudjelovali u današnjem euharistijskom slavlju, ali i svima koji su pohodili slatinsku Župu sv. Josipa tijekom priprave za ovaj veliki blagdan, osobito današnjem predvoditelju euharistijskog slavlja Ljubiši Krmaru koji je i započeo ovogodišnju devetnicu sv. Josipu te propovijedao prve tri srijede.
U Župu sv. Josipa u petak je stigao i novi pastoralni suradnik Josip Anthony Kešina kojemu je župnik Hrgić ovom prigodom zaželio srdačnu dobrodošlicu te mu čestitao imendan, a čestitke je uputio i svima ostalima koji nose ime ovoga velikog sveca, svetoga Josipa.  

Uz čestitku u prigodi blagdana sv. Josipa koju je uputio svojim župljanima, vjernicima, hodočasnicima i građanima Slatine uputio je i zahvalu svima koji pomažu rad Župe.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button