DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Foto: Vlč. Jozo Jurić iz Požege predvodio središnje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Slatine i Župe sv. Josipa

Na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, danas, 19. ožujka, vlč. Jozo Jurić, župnik u Župi sv. Leopolda Mandića u Požegi pohodio je Župu sv. Josipa u Slatini gdje je u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog dekanata predvodio središnje euharistijsko slavlje u prigodi proslave zaštitnika ove slatinske župe i grada Slatine.

Središnjem euharistijskom slavlju prethodila je tradicionalna pobožnost posvećena zaštitniku grada, velika devetnica pod nazivom „Devet srijeda sv. Josipu“, kao i trodnevnica, tijekom kojih su se vjernici mogli duhovno pripraviti za ovaj veliki blagdan. U sklopu crkvenih svečanosti na sam blagdan sv. Josipa organizirane su četiri svete mise.

Središnje euharistijsko slavlje u 10.30 pohodili su brojni hodočasnici i vjernici tako da ova predivna slatinska novoobnovljena crkva nije mogla primiti sav narod koji je došao poslušati Božju riječ i uteći se zagovoru sv. Josipa te je bio ispunjen i vanjski prostor ispred crkve.

U svojoj je propovijedi vlč. Jozo Jurić govorio o sv. Josipu, istaknuvši ga kao čovjeka na kojemu su se očitovala djela Božja, te naglasio njegovu dobrotu.

– Josip je bio radnik, majstor, drvodjelja, bio je ljudima od pomoći, ali iznad svega ono što krasi ovoga čovjeka jest, bio je vjernik koji je istinski vjerovao Bogu.
Josipu se uvijek možemo uteći u svojoj molitvi, slikovito rečeno, povući ga za rukav, neka se prigne k nama i čuje naše vapaje, naše molitve, naše zahvale. Josip sigurno nikome ostat dužan neće, u to nemojmo sumnjati. To je ono što je veliko kod toga čovjeka.
Mi njemu ne trebamo previše objašnjavati kako je živjeti u braku, niti kako je živjeti u svećeništvu, ni u celibatu. Mi njemu ne trebamo objašnjavati kako je biti muškarac, otac, radnik, izbjeglica, prognanik…, kako je biti u ne znam kakvom podređenom položaju, Josip je to za svog zemaljskog života dobrano iskusio, i još puno više. Nema sumnje da će nas Josip jako dobro razumjeti, – istaknuo je vlč. Jurić te se kroz povijest prisjetio brojnih svjedočanstava Josipove zaštite, te nadalje govorio o krepostima sv. Josipa istaknuvši ga kao Božjeg pravednika koji se isticao svojom poniznošću, šutnjom, patnjom i radošću.
– Bio je čovjek snova koji je kroz svoje snove stvarao viđenja i vizije svega onoga što treba učiniti, – zaključio je vlč. Jurić.

Na kraju ovog svetog i svečanog slavlja župnik slatinske Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić zahvalio se prije svega dragome Bogu, zatim svim vjernicima i brojnim hodočasnicima, osobito onima koji su došli pješice i to ne samo danas već i kroz devetnicu i minula tri dana trodnevnice. Pozdravio je i sve goste među kojima su se našli zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i paroh slatinske pravoslavne parohije Svetih apostola Petra i Pavla Dragan Gaćeša, a posebnu je zahvalu uputio pjevačima, ministrantima, časnim sestrama i svima onima koji su doprinijeli da ovo slavlje i danas i prethodnih dana bude lijepo i svečano.

Tako se u svojoj zahvali spomenuo časnih sestara Družbe sestara Služavki Maloga Isusa iz Voćina, te Družbe Presvetog Srca Isusova iz Slatine i Rijeke, osobito časne Bernardine koja je dovezla sestru Krešimiru s liječenja zbog operacije koljena te joj zaželio brz oporavak i da prohoda na zagovor sv. Josipa.

Zahvalio se i svećenicima Slatinskog dekanata koji su sudjelovali u današnjem euharistijskom slavlju, ali i svima koji su pohodili slatinsku Župu sv. Josipa tijekom priprave za ovaj veliki blagdan, osobito današnjem predvoditelju euharistijskog slavlja Jozi Juriću kojemu je u ime svih čestitao imendan, a čestitke je uputio i svima ostalima koji nose ime ovoga velikog sveca, svetoga Josipa.  

Uz čestitku u prigodi blagdana sv. Josipa koju je uputio svojim župljanima, vjernicima, hodočasnicima i građanima Slatine uputio je i zahvalu svima koji pomažu rad Župe
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button