DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

FOTO & VIDEO: Uz najluđi rođendanski party Noć muzeja vratila Slatinu u osamdesete godine prošloga stoljeća

Najluđi party ikad održan je sinoć u Zavičajnom muzeju Slatina koji je na taj način započeo proslavu svog 40. rođendana.

Naime slatinski su muzealci i ove godine pripremili pravi spektakl kako bi ovogodišnja manifestacija Noć muzeja dobila jednu drugu dimenziju, odnosno jednu novu „notu“.

Svoju slavljeničku godinu Zavičajni je muzej Slatina započeo u ritmu ludih osamdesetih te najavio niz događanja kojima će obilježiti 40 godina svoga djelovanja.

Na svečanom otvorenju riječima dobrodošlice ravnatelja Vlade Majhena pridružili su se i kustos Srđan Đuričić koji je govorio o značaju manifestacije Noć muzeja, te muzejska fotografkinja Nikolina Tomić koja je predstavila ovogodišnje teme i aktivnosti koje je najvećim dijelom i osmislila.

Inače manifestacija Noć muzeja ove se godine u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva odvija po devetnaesti put i to na temu „Muzeji i nova publika“, a slatinski se Zavičajni muzej izvrsno uklopio svojim aktivnostima kojima je uz vjernu publiku privukao i nove generacije, odnosno veliki broj djece i mladih.

Sve njih je u nazočnosti direktora slatinske Turističke zajednice Jurice Bosaka pozdravio i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić kojem je ujedno i pripala čast službeno otvoriti još jednu slatinsku Noć muzeja.

Spektakularna Noć muzeja posvećena nezaboravnom desetljeću, odnosno 80-ima započela je, kako drugačije nego vraćanjem u prošlost. Tako su posjetitelji imali priliku prošetati kroz povijest muzeja koju je zanimljivim predavanjem prezentirao kustos Srđan Đuričić. Nadahnutim pričama o ljudima, događajima, mjestima, predmetima…, proveo ih je kroz četiri desetljeća postojanja i razvoja ove kulturne ustanove koja danas broji 13081 predmet, odnosno 14 velikih zbirki, a 15 je u otvaranju. Kroz vijek dug 40 godina Muzej je ostvario nebrojene radionice, 340 izložbi, te više od 200 predavanja.

Zaronivši u mnoge tajne od prvih donacija i predmeta kojima je valjalo udahnuti novi život i produžiti vijek za mnoge generacije, otkrio je kako su slatinski muzealci postali čuvari bogate kulturne baštine šireg slatinskog kraja.

– Kroz svoj rad nekako smatramo da smo utkali sebe u tkivo ovoga grada, u tkivo ove zajednice, – istaknuo je Đuričić te predstavio planove za budućnost.

– Naši su planovi veliki jer uz 950 predmeta koliko ih prikazuje stalni postav Muzeja, želja nam je javnosti predstaviti i ostale predmete iz našega fundusa koji su svjedoci bogate, ponekad burne prošlosti, ne samo grada Slatine nego cjelokupnog našeg zavičaja, – zaključio je Đuričić te se zahvalio svima koji se kroz svoj rad i angažman, odnosno brojne donacije i suradnje trude očuvati našu kulturnu baštinu.

Jedna od muzejskih djelatnosti postavljanje je raznovrsnih izložbi, pa ni ova noć nije mogla bez jedne od njih. Tako su se posjetitelji mogli upoznati s tehnikom 80-tih koja prikazuje ikonične gadgete i uređaje koji su oblikovali to razdoblje.

Osim toga svi su zajedno krenuli na putovanje kroz vrijeme uz zidni vremeplov prepun postera i plakata koji su na inovativan način podsjetili na filmove, glazbu i nezaboravne trenutke koji su definirali 80-e.

Noć je kulminirala uz Vinyl party „Lude 80-te“ i „najluđu“ transformaciju prostora muzeja u plesni podij na kojemu je DJ Leo zavrtio najveće hitove 80-tih na pravim vinilima, a Radio Slatina se pobrinuo da bijelu galeriju pretvori u disko podij.

Ova je Noć muzeja ujedno bila i sjajna uvertira u karnevalske dane koji su pred nama, budući da su se posjetitelji sinoć imali priliku maskirati u njima omiljene likove iz 80-ih godina ili se samo prisjetiti svoje mladosti i ponovno odjenuti neki omiljeni odjevni predmet ili detalj davno zaboravljen na dnu ormara. Ni to nije bilo sve, jer su im na raspolaganju bile i frizerke, odnosno učenice Industrijsko-obrtničke škole Slatina koje su njihov stil osvježile retro frizurama iz 80-ih. 

Najzanimljivije transformacije posjetitelja osvojile su i fantastične retro poklone, kao i ponajbolji sudionici zanimljivih igara iz 80-ih kojima su muzealci začinili i ovogodišnju manifestaciju.

Tako su posjetitelji osim u stolnom nogometu svoje reflekse mogli okušati i u retro igricama za koje je bio zadužen Milan Junačko iz Virovitice, strastveni kolekcionar retro konzola za igranje koje sakuplja oko 10 godina.
Uživali su svi, i stariji koji su se na taj način prisjetili svoga djetinjstva, ali i oni mlađi koje su zaintrigirale igrice Nintendo Nes, Atari i Sega master sistem 1 i 2. Čak im nisu zasmetali ni tabletići koji su visjeli s ekrana kao što je to bio neizostavan detalj na televizorima 80-ih godina.

Sjećanje na ovu Noć mnogima će ostati u trajnom sjećanju jer su uz Photo Booth kreirani sjajni video uratci koji su odmah lansirani na brojne društvene mreže, dok su pak pojedini dojmovi o cjelokupnom događaju zabilježeni crno na bijelom pomoću pisaćeg stroja.

Nije nedostajalo ni ića ni pića, naravno u retro okusima, te su posjetitelji uz grickalice i žvakaće gume u obliku cigareta mogli kušati sendviče koji su bili neizostavni na svim tadašnjim rođendanima, te Rum-Colu, Pipi i Cocktu, pića koja su obilježila 80-te.

Uz sve to ni ove godine u Noći muzeja nije izostao obilazak stalnog postava pod stručnim vodstvom, a u svim su aktivnostima pripomogle i vrijedne ruke mladih volontera iz Udruge KRIK Slatina. 

Najluđu Noć muzeja u Slatini uz Zavičajni muzej Slatina potpisuju Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine, koji u svoj kalendar, prema iznimnom odazivu i reakciji publike, mogu upisati jednu od najuspješnijih manifestacija, kojom nisu mogli bolje zakoračiti u novu kalendarsku godinu.

(mf; Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj; Video: Robert Turkalj)

Video:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button