DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Foto & video: Dobrovoljno vatrogasno društvo Sopje svečano obilježilo svoju 110. obljetnicu

Jučer je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sopje svečano obilježilo 110. obljetnicu postojanja i rada.

Svečanost koja je održana pod pokroviteljstvom Općine Sopje započela je budnicom kroz selo, a potom dočekom gostiju ispred Vatrogasnog doma u Sopju gdje je uz taktove Gradske glazbe Virovitica uzvanike svečano dočekala desetina DVD-a Sopje u svečanim vatrogasnim odorama predvođena zapovjednikom Josipom Špoljarićem, a gostima je dobrodošlicu zaželio i predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Sopje i DVD-a Sopje Vlado Rastija.  

Nakon prijavka zapovjednika DVD-a Sopja Josipa Špoljarića načelniku Općine Sopje Berislavu Androšu koji je dao dozvolu za polazak svečanog ešalona, domaćini su predstavnike gostujućih vatrogasnih društava i ostale goste poveli prema spomeniku zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana koji je podignut na početku Ulice Vladimira Nazora u Sopju kao podsjetnik na veliki požar u kojemu je 1905. godine izgorjelo pola spomenute, tadašnje ulice Patoš. Nakon odavanja počasti preminulim vatrogascima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred kipa sv. Florijana povorka se uputila prema župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio župnik istoimene Župe, vlč. Stjepan Škvorc.

Svečanu sjednicu DVD-a Sopje u sopjanskom Mjesnom domu koja je započela intoniranjem državne i vatrogasne himne, te odavanjem počasti minutom šutnje svim preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima, riječima dobrodošlice otvorio je predsjednik DVD-a Sopje Vlado Rastija koji se tom prigodom zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici VPŽ, a osobito Općini Sopje na potpori njihovom radu.
Zahvalio se i svim vatrogascima DVD-a Sopje na predanom radu te naglasio kako DVD Sopje danas broji 52 člana među kojima je 18 izvršnih članova te 24 operativna vatrogasca koji godišnje odrade oko 15 intervencija, a osim toga sudjeluju na županijskim vježbama, zajedničkim intervencijama i preventivi saniranja šteta od elementarnih nepogoda.
Zahvalio se i kolegama vatrogascima iz ostalih DVD-a u okruženju koji su priskočili u pomoć tijekom elementarne nepogode uslijed koje je prijetila opasnost od poplave na sopjanskom području.

– Naš plan za naredno razdoblje je izgradnja pomoćne garaže uz Vatrogasni dom, nabavka nedostajuće vatrogasne opreme, te redovito uvježbavanje i usavršavanje, te školovanje mladih vatrogasaca koji su pokazali interes za radom u DVD-u što je garancija opstanka društva u Sopju i cijeloj općini Sopje. Samo na taj način možemo odgovoriti izazovima modernog vremena i održati stoljetnu tradiciju vatrogastva u Sopju, – istaknuo je predsjednik Vlado Rastija. 

U uvodnom dijelu nazočni su upoznati s poviješću ovoga vrijednoga društva osnovanog davne 1913. godine iako je ideja o tome niknula i nekoliko godina ranije kada je zbog učestalih požara u selu bilo sporadičnog organiziranja vatrogasaca, a dužnost prvog predsjednika obnašao je Rikard Ratković koji je kasnije bio zapovjednik dok je prema vatrogasnoj spomenici 1939. godine predsjednik bio Josip Grundler. Te godine Društvo je imalo 29 izvršnih članova, 4 podupiruća člana te 7 utemeljitelja.

Društvo je u tom vremenu bilo nositelj i kulturno-zabavnog života u Sopju što je posebno došlo do izražaja u godinama nakon Drugog svjetskog rata kada su vođenje Društva i rad u njemu preuzeli mladi vatrogasci, a neki od njih su i danas među nama. Iz njega su također osnovani Nogometni klub i Kulturno umjetničko društvo.

Brojni su hrabri vatrogasci prošli kroz Dobrovoljno vatrogasno društvo Sopje, a danas njihovi sinovi i unuci nastavljaju tradiciju vatrogastva u Sopju.

Izgradnjom Vatrogasnog doma 1986.-te godine DVD-u Sopje je omogućen normalan rad i razvoj, a 1998. godine osnovana je i Vatrogasna zajednica Općine Sopje čije je središte upravo DVD Sopje.

U narednim godinama Društvo vrijedno radi na uvježbavanju i opremanju te 2005. godine nabavlja navalno, a 2012. i zapovjedno vozilo. Zahvaljujući Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije obnovljen je vozni park u sklopu suradnje s Tirolom u Austriji, i to nabavkom navalnog i tehničkog vozila.

Uz pomoć Općine Sopje obavljena je rekonstrukcija i uređenje vatrogasnog doma, nabavljena je nedostajuća oprema, a osposobljavanjem vatrogasaca do vatrogasnog časnika i pojedinih specijalnosti DVD-u su povećane mogućnosti za rad i razvoj.

Sopjanski su se vatrogasci do sada uspješno suočavali sa svim nedaćama, od požara, poplava, potresa, a osobito na intervencijama uslijed elementarnih nepogoda, te su kroz čitavih ovih 110 godina davali svijetle primjere požrtvovnosti u čuvanju i spašavanju života svojih mještana i njihove imovine.

Biti član DVD-a Sopje osobito na izvršnoj funkciji bila je velika čast od samoga osnutka, a tako je i nakon 110 godina.

Svoje utiske o radu DVD-a Sopje iznijeli su županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ Mateja Fras Venus, u svoje i u ime Hrvatske vatrogasne zajednice i glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, te Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, zatim župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, te u ime glavnog pokrovitelja proslave 110. obljetnice DVD-a Sopje načelnik Općine Sopje Berislav Androš.  

Svi su redom u svojim govorima uz čestitke na 110. obljetnici, DVD-u Sopje obećali i daljnju potporu u radu te sopjanskim vatrogascima zaželjeli uspješan rad u narednom periodu uz želju da se u isti uključi što više djece i mladih.

Uz već spomenute uvažene goste svečanosti su prisustvovali i virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement, te predstavnici DVD-a Slatina, Voćin, Čađavica, Starin, Vaška i Gornje Predrijevo, te župnik Župe sv. Marije Magdalene Sopje, vlč. Stjepan Škvorc koji je predvodio molitvu prije svečanog ručka.

U sklopu svečanosti županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus simbolično je uručila v. d. zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Sopje Bernardu Štefanoviću par čizama koje je Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije povodom 110. rođendana DVD-a Sopje nabavila za desetinu operativnih vatrogasaca.

Nakon što je prikazan film koji je pripremio zapovjednik DVD-a Sopje Josip Špoljarić, a u kojemu je DVD Sopje u prigodi 110. obljetnice prikazao svoju dugu tradiciju, spremnost i operativnost, uslijedila je svečana dodjela vatrogasnih odličja i priznanja zaslužnim sopjanskim vatrogascima na doprinosu radu Društva, a koje je uz predsjednika Vatrogasne zajednice Općine Sopje i DVD-a Sopje Vladu Rastiju i zapovjednika sopjanske Vatrogasne zajednice Bernarda Štefanovića uručila i županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ Mateja Fras Venus. Na kraju su uručene i zahvalnice zaslužnim pojedincima, ustanovama i društvima za uspješnu suradnju i veliki doprinos radu DVD-a Sopje.

Govor zahvale u ime svih nagrađenih održao je zapovjednik DVD-a Sopje Josip Špoljarić nakon kojega je druženje nastavljeno uz prigodni domjenak i sopjanske glazbenike Domagoja Androša, Miška Granjaša i Miroslava Rastiju.

Diplome za poseban doprinos unapređivanju vatrogastva i razvoja zaštite od požara u svojoj sredini i brončane vatrogasne medalje zaslužili su: Mato Androš, Pavo Androš, Jozo Grgić, Zvonimir Grgić, Antun Rastija i Mijo Rastija.

Diplome za isticanje osobnom hrabrošću i požrtvovnošću u akcijama gašenja, spašavanja i otklanjanja neposrednih opasnosti po život ljudi i imovine i brončane vatrogasne plamenice zaslužili su: Tomislav Grgić, Antonio Krušelj, Ivica Marić, Josip Rastija, Vlado Rastija, Mihael Šipoš, Josip Špoljarić, Slavko Špoljarić i Zlatan Špoljarić.

Priznanja za 10 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su: Berislav Androš, Josip Mareković, Marko Sokačić, Tomislav Šantak, Harijeta Špoljarić i David Veriga.

Priznanja  za 20 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su: Miroslav Grgić, Antonio Krušelj, Ivica Marić, Tomislav Marić, Danijel Rastija, Ivan Rastija, Zvonimir Šantak, Mihael Šipoš, Josip Špoljarić, Zlatan Špoljarić i Bernard Štefanović.

Priznanja za 30 godina u DVD-u Sopje zaslužili su: Božo Andrijević, Tomo Brezovčan, Ivan Grgić, Tomislav Grgić, Josip Kolman, Miroslav Kokorić, Željko Marić, Josip Matić, Josip Rastija, Miroslav Rastija, Tomislav Sopjanac, Jozo Šantak, Vjekoslav Veriga i Ivan Karafa.

Priznanja za 40 godina u DVD-u Sopje zaslužili su: Daroslav Androš, Zlatko Androš (posthumno) koje je primio njegov sin Hrvoje Androš, Božo Grgić, Antun Marić, Antun Rastija, Ivica Rastija, Vlado Rastija, Slavko Špoljarić, Božo Tomašević i Stjepan Zvonar.

Priznanja za 50 godina u DVD-u Sopje zaslužili su: Jozo Grgić, Zvonimir Grgić i Mijo Rastija.

Priznanja za 60 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su: Mato Androš i Pavo Androš.

Spomenice za 10 godina članstva u DVD-u Sopje zaslužili su: Antonio Krušelj, Miroslav Grgić, Ivica Marić, Tomislav Marić, Danijel Rastija, Ivan Rastija, Zvonimir Šantak, Mihael Šipoš, Josip Špoljarić, Zlatan Špoljarić i Bernard Štefanović.

Spomenice za 20 godina u vatrogastvu zaslužili su: Božo Andrijević, Tomo Brezovčan, Ivan Grgić, Tomislav Grgić, Josip Kolman, Miroslav Kokorić, Željko Marić, Josip Matić, Josip Rastija, Miroslav Rastija, Tomislav Sopjanac, Jozo Šantak i Vjekoslav Veriga.

Spomenice za 30 godina u vatrogastvu zaslužili su: Zlatko Androš (posthumno) koje je primio njegov sin Hrvoje Androš, zatim Daroslav Androš, Božo Grgić, Antun Marić, Ivica Rastija, Vlado Rastija, Slavko Špoljarić i Božo Tomašević.

Spomenice za 40 godina u vatrogastvu zaslužili su: Zvonimir Grgić, Jozo Grgić, Antun Rastija, Pavo Androš, Mato Androš i Mijo Rastija.

30.10.2023. (mf; Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj; Video: Josip Špoljarić)

Foto:

Video:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button