DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

FOTO: U Zavičajnom muzeju Slatina svečano otvorena izložba učeničkih radova OŠ Josipa Kozarca Slatina „Matematika i mi“

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina svečano otvorena izložba učeničkih radova Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina pod nazivom Matematika i mi.

Ova je izložba, postavljena u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina, posvećena rođendanu OŠ Josipa Kozarca koja ove godine slavi svoj 25. Dan škole, a ujedno je obilježen i Međunarodni dan matematike, kao i Dan broja Pi (π) koji se obilježava 14. ožujka.

Radove predstavljene na izložbi izradili su učenici 4. a i b, te 7. a, kao i učenici 8.-ih razreda ove škole, a podijeljeni su u dva dijela.
U prvoj prostoriji galerijskog prostora predstavljeni su dijagrami koji prikazuju statistiku škole koja prati razvoj OŠ Josipa Kozarca u brojkama od njezinog osnutka sve do danas. Tako se između ostaloga može vidjeti rast, odnosno pad broja učenika u proteklih 25 godina gdje je zanimljiv podatak da je školske godine 1997./98. broj učenika bio 880, a sljedeće 884 što je i najveći broj učenika. Od tada se njegov broj smanjuje, tako da je ove školske godine 2022./23. broj upisanih učenika najniži do sada i iznosi 478, a jedan od radova prikazuje kako je ove školske godine upisano 49% djevojčica i 51% dječaka.

U drugom dijelu galerijskog prostora smješteni su učenički radovi koje su učenici radili sa svojim učiteljicama kroz nastavu matematike te su prikazane različite jednadžbe, problemski zadatci, mjerne jedinice, zanimljivi projekti, Pitagorin poučak, broj Pi, geometrijski oblici, a pozabavili su se i bankarskim uslugama kroz matematiku.

Sve to brojnim je posjetiteljima obrazložila autorica izložbe, nastavnica matematike Ljiljana Peretin nakon pozdravnih riječi ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Vlade Majhena koji se prigodno, s obzirom na temu izložbe koja se pozabavila statističkim podacima škole, prisjetio kako je u prvi razred osnovne škole krenuo u „Staroj školi“, odnosno zgradi današnjeg Muzeja u kojoj će dočekati i mirovinu.

– Prije svega želim se zahvaliti svim učenicima koji su sudjelovali u kreiranju ove izložbe, kao i učiteljicama Mirjani Bušljeta i Ankici Horvat koje su također uložile puno truda i rada s djecom kako bi nastali ovi predivni radovi, a svoj doprinos dali su i roditelji naših učenika, – istaknula je Ljiljana Peretin uputivši i posebnu zahvalu djelatnicima muzeja, osobito preparatoru Goranu Boršiću čijim je trudom i stručnošću ova izložba poprimila jednu nestvarnu dimenziju kako bi sve ono što su učenici pripremili izgledalo ovako efektno.

– Sama izložba je zamišljena kao rođendanski poklon našoj školi za 25 godina koliko djelujemo, ali i svim Slatinčanima kojima će, nadam se, malo više približiti matematiku, – zaključila je Peretin.

Izložbu je nakon što je također uputio zahvalu svima koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji, otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

– Matematika je na jednom od ovih zidova zaista okrutna jer prikazuje koliko zapravo manje mladih imamo danas u Slatini što nije lijepo čuti. S druge strane kada se nađemo ovdje u muzeju priča o matematici puno je zanimljivija nego što je vjerojatno na satu matematike u školi. Na ovaj način upoznajemo matematiku kroz neke druge oblike, osobito oni koji su samo zalutali u matematiku koja je inače vrlo bitna i važna za sve segmente života, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić uputivši čestitke učenicima i svim djelatnicima OŠ Josipa Kozarca u prigodi Dana škole u nadi da će u budućnosti biti sve više učenika, tim više što će škola kroz projekte u narednih nekoliko godina dobiti dodatne učionice i novu sportsku dvoranu te omogućiti još kvalitetniju nastavu.

Izložbu Matematika i mi svi zainteresirani moći će razgledati u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina do 18. travnja ove godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button