DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

FOTO: U Voćinu održano 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i ove je godine organizirala Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj pod geslom „Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi“ te obilježavanje 31. obljetnice masakra nad 47 civilnih žrtava koje su srbočetnici okrutno pobili u prosincu 1991. godine.

Veliki broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske pristigli su u koloni predvođenoj s 50 hrvatskih stijegova i zavjetnim svijećama na Prebendu gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

S Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor voćinske bazilike gdje je biskup Škvorčević uz memorijal „U Majčinu naručju“ položio vijenac, a djeca 47 lampiona u čast voćinskim žrtvama, nakon čega je u svetišnoj crkvi PBDM predvodio koncelebrirano misno slavlje.

–  Memorijal je izraz naše vjere, očitovanje naše nade i svjedočenje ljubavi prema onima koji su položili svoje živote za našu slobodu, – istaknuo je biskup Škvorčević, a potom su s posebnim poštovanjem kazivana imena svih nevinih žrtava stradalih na današnji dan te kobne 1991. godine.

U pokorničko-molitvenoj procesiji bili su i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Josip Lucić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, te predstavnici gradova i općina s područja Virovitičko-podravske županije, među kojima i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić u pratnji pročelnika Marina Kokorića, te načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života, kao i mnogi hodočasnici.

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, na kojemu su nazočili visoki predstavnici državne i lokalne vlasti.

Emotivnim govorima, u kojima su se prisjetili svih onih koje su svoje živote položili na oltar domovine s posebnim pijetetom na žrtvu koju je općina Voćin podnijela tog kobnog prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način od strane četničkog agresora pobijeno 47 stanovnika te općine, nazočnima su se obratili ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, brigadni general u miru Josip Černi, izaslanik potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general zbora u miru Josip Lucić i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Naši hrabri branitelji združeni u obliku potkove obavili su veliko djelo, djelo koje krasi hrvatskog domoljuba, hrvatskog branitelja koji u sebi nosi vjeru, ponos i čast, a to je vrijednost koju moramo čuvati. Neka nas zajedništvo svih postrojbi koje su podarile slobodu slatinskom pučanstvu združi i nadalje. Neka i nadalje budemo jednako složni i hrabri kao što smo to bili u napadnutoj domovini, – istaknuo je ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, brigadni general Josip Černi.

– Prije 31 godinu bila je upravo ovako hladna zima, bili smo napadnuti sa svih strana u vrijeme kada nismo imali vojsku i svi su od nas dignuli ruke. No naša vjera i obiteljski odgoj bili su posebna snaga te smo za godinu dana iz policije i dragovoljaca stvorili vojsku kakvu Hrvatska nikada u povijesti nije imala. Svi su mislili da ćemo pasti, ali nisu nas uspjeli slomiti tada i neće nas slomiti nikada. Hrvatska država je stvorena i bit ćemo ovdje zavijeke, sve dok čuvamo našu vjeru, običaje i naš lijepi hrvatski jezik. Čuvajmo sjećanje na naše poginule i naše vrijednosti zbog naše djece i ovih mladih vojnika koji nasljeđuju naše ponosne ratnike iz devedesetih godina, – istaknuo je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Josip Lucić.

– Slike stravičnog zločina koji se 1991. godine dogodio u Voćinu munjevito su obišle svijet koji je nažalost ostao hladan na prizore užasa. Danas 31 godinu poslije još se uvijek pitamo kome su bile krive te nevine žrtve i kako je moguće da nakon toliko godina za te zločine kao i mnoge druge u Domovinskom ratu nitko nije odgovarao. Stoga smo s nadom primili vijest da je nedavno uhićena prva osoba koja je osumnjičena za ratne zločine na području općine Voćin i vjerujem da će i on ali i ostali koji su činili zločine na području naše županije, ali i diljem Lijepe naše biti izručeni u Republiku Hrvatsku i da će im biti suđeno pred licem pravde.
Nažalost mržnja je razrušila naše domove i svetinje, i to možemo obnoviti, ali ratne rane u srcima onih koji su izgubili svoje najmilije sigurno nikada neće zacijeliti. Stoga je naša dužnost da od zaborava sačuvamo spomen na ovaj dan i svu našu braću i sestre čija je žrtva utkana u slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku, – istaknuo je izaslanik Vlade RH, virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Molitvu je predvodio župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Dejan Ilić.

Uz spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, zatim su vijence položili izaslanik Vlade RH Igor Andrović, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Josip Lucić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, predstavnici policije predvođeni zamjenikom načelnika PU virovitičko-podravske Nenadom Križićam, te predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave,  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade stožernim brigadirom Josipom Černijem. Nakon njih su upaljene lampione položili hodočasnici.

Ovo, 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

Nakon komemoracije u voćinskom Društvenom domu upriličen je susret članova obitelji i rodbine poginulih voćinskih žrtava i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu s hodočasnicima gdje ih je u ime organizatora dočekao predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim hodočašćem.

– 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj proteklo je besprijekorno i dostojanstveno. Puno je branitelja i članova njihovih obitelji te građana sa svih strana Republike Hrvatske došlo odati počast 47 žrtava Voćina i drago mi je što sve više ljudi dolazi iz godine u godinu što nam je kao organizatorima ujedno na neki način i zahvala na vjerujem dobrom domaćinstvu, – istaknuo je predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš te dodao:

– Nas svako hodočašće podsjeća na te dane, na hladnu zimu i težak osjećaj kada smo zatekli stravične prizore masakra, ali i na ponos što smo svojim doprinosom uspjeli oslobođenjem ovoga područja uspjeli oživjeti Podravsku magistralu jedinu žilu kucavicu koja je povezivala Slavoniju s ostatkom Hrvatske, stoga nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi, – zaključio je Bubaš.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button