DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Foto: U Slatini održana 7. Svetosavska akademija

Sinoć je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina u organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Eparhije pakračko-slavonske, Crkvene općine Slatina održana tradicionalna Svetosavska akademija kojom su pravoslavni vjernici obilježili dan sv. Save, prvoga srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i učitelja.

Nakon uvodne molitve koju su predvodili paroh slatinski, protojerej Dragan Gaćeša, jerej Stojan Janjić i protojerej-stavrofor Jovan Šaulić iz Medinaca te jerej Blagoja Đukić iz Virovitice, brojne posjetitelje na početku svečanosti pozdravio je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković koji je ujedno bio i moderator događaja, a potom je riječi dobrodošlice izrazio i domaćin, protejerej Dragan Gaćeša, paroh Slatinski.
Tom se prigodom zahvalio svima onima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje duhovne akademije, kao i svim uzvanicima i ostalim gostima na odazivu, osobito slatinskim župnicima, Župe bl. Ivana Merza, preč. Nikoli Jušiću i Župe sv. Josipa, preč. Draganu Hrgiću koji su mu se, kako je istaknuo, bratski i s velikom pažnjom posvetili u proteklih dvanaest godina koliko traje njegova služba u Slatini. 

– Čast mi je pozdraviti vas na ovaj sveti i Bogom blagoslovljen dan kada vam se po sedmi put u Slatini imamo prigodu predstaviti kroz besjedu, pjesmu i igru, odnosno da kroz program koji oslikava svetosavsko ime svi zajedno nešto naučimo i podsjetimo se što za nas znači Svetosavlje. Sveti Sava je bio srpski duhovnik, ali i učitelj koji je želio da njegov narod bude pismen i učen. Zato i mi danas želimo učiti i uzdizati se u duhovnosti i u znanju, – istaknuo je protejerej Dragan Gaćeša.

Potom je riječi mira i ljubavi uputio pakračko-slavonski episkop, gospodin Jovan Ćulibrk istaknuvši kako je radost ovakvog okupljanja u zajedništvu tim veća što je stjecajem okolnosti u protekle dvije godine svjetska epidemija zaustavila cijeli planet.

– One koji su znali podsjetila je, a one koji nisu naučila je što je važno, a što je manje važno, te da smo jedni drugima najvažniji. U takvim okolnostima život može biti puno sporiji ali tada imamo priliku da vidimo, osmislimo, promislimo, da život sagledamo prije svega kroz molitvu i čuda Božja, – istaknuo je gospodin Jovan, te na kraju naglasio kako su jedino mir i međusobna ljubav naša istinska poruka svijetu.

„Praznik ili blagdan, vrijeme je kada zastajemo da oslušnemo kako vječnost kuca na vrata vremena i želi da uđe, da unese svoj red i poredak. Red koji garantira mir i trenutak kada postajemo svjesni sebe i drugih ljudi oko sebe.“, – riječi su kojima je rektor Karlovačke bogoslovije, protejerej-stavrofor Jovan Milanović započeo svoj govor o značaju sv. Save kao prosvjetitelja i učitelja te prvog pastira Srpske pravoslavne crkve.

Uslijedio je zatim kulturno umjetnički program kojeg su svojim nastupima obogatila djeca koja pohađaju vjeronauk u slatinskoj Crkvi svetih apostola Petra i Pavla. „Popadija“ Slavica Gaćeša s puno truda uvježbala je petero djece koja su se predstavila prigodnim recitacijama o sv. Savi.

Nikolina Vujković razgalila je mnoga srca svojim milozvučnim glasom otpjevavši dvije pjesme, a Milica Gaćeša prekrasnim skladbama na flauti.
Kulturni program je nastavljen spletom pjesama i plesova pod nazivom „Igre iz Slavonije“ u izvedbi slatinskog Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, dok su svi zajedno na kraju otpjevali himnu sv. Save.

Uz veliki broj vjernika i već spomenute uzvanike Svetosavsku akademiju svojim su dolaskom uveličali i izaslanik župana Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat, konzulica u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, te svećenici, predstavnici raznih institucija i drugi uvaženi gosti.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button