KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Foto: U Slatini održana 5. smotra folklora SKD „Prosvjeta“, Pododbora Slatina

U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbora Slatina danas je u Srpskom kulturnom centru u dvorištu pravoslavne crkve svetih apostola Petra i Pavla u Slatini održana 5. smotra folklora.

Uz domaćine na ovogodišnjoj smotri čiji je moderator bio Srđan Đuričić, nastupilo je još šest kulturno-umjetničkih društava pristiglih iz Republike Hrvatske, Republike Srpske i Republike Srbije.  

Na početku ovog kulturnog događaja sve nazočne pozdravila je predsjednica SKD „Prosvjeta“, Pododbora Slatina Ljubinka Pavlović, te posebnu dobrodošlicu zaželjela članovima gostujućih KUD-ova.

Isto je učinio i dožupan virovitičko-podravski Igor Pavković koji im je ujedno prenio pozdrave župana Igora Androvića istaknuvši daljnju potporu županije kojom pomaže rad svih društava na području Virovitičko-podravske županije.

S nekoliko riječi obratio se i generalni sekretar Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Slobodan Živković koji se tom prigodom zahvalio članovima SKD „Prosvjeta“, Pododbora Slatina na predanom radu i čuvanju tradicije i narodnih običaja slatinskog kraja.

– Poznavajući slavonsko srce i slavonsku dušu siguran sam da ćemo uživati kako u programu tako i u gostoprimstvu naših domaćina u Slatini. Želim vam se zahvaliti što radite i trudite se sačuvati srpsku kulturu, identitet i vjeru kako bi našu tradiciju prenijeli na generacije koje dolaze, – istaknuo je Živković te 5. smotru folklora proglasio otvorenom.

Smotru su svojim nastupom otvorili domaćini, SKD „Prosvjeta“, Pododbor Slatina koje je tragom očuvanja tradicije osnovano 2016. godine s ciljem okupljanja ljudi koji će uz pjesmu, ples i druženje čuvati tradiciju svoga kraja.
Društvo danas broji 50 članova od kojih je 20 aktivnih s prostora grada Slatine i okolice. U svom repertoaru izvode tradicijske plesove Slavonije, a ovoga puta predstavili su se igrama iz Slavonije pod nazivom „Čuvam ovce“.

Potom je uslijedio nastup Društva Zora iz Silaša koje se izborom iz svog repertoara od 12 stiliziranih koreografija i 3 scenska prikaza običaja slatinskoj publici predstavilo Igrama iz Šumadije pod nazivom „Oj Moravo“.  

Kulturno-umjetničko društvo „14. februar“ iz Debeljaka pripremio je pravi spektakl kroz svoje Igre iz Šumadije i Dječje kolo.  

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Pododbor Slavonski Brod predstavio se svojom pjevačkom sekcijom koja je izvela pjesme „Gdje si da si moj golube“, „Zapjevala sojka ptica“ i „Šta to radiš Maro“.

Folklorni ansambl „Čuvari tradicije baranjskih Srba“ Beli Manastir predstavio se zanimljivim Baranjskim divanima i Srpskim igrama iz Baranje.

Uslijedio je nastup Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Branko Radičević“ iz Dalja koji se predstavio koreografijom „Lepe li su nano Gružanke devojke“.

Udruženje Slavonija u Srcu Beograd svoj je nastup započeo recitacijama nakon kojih se isprepleo splet plesova „Kalendari, „Zavrzlama“, Opšaj diri“ i „Taraban“.

Svojom pjesmom Đurđevdan književnik i pjesnik Miljenko Vasiljević Čiko obogatio je ovu raskoš folklorne tradicijske baštine, a ovogodišnju smotru prepunu lijepih narodnih nošnji, pjesme, plesa i narodnih običaja na kraju je zaokružio nastup desetomjesečnog Pavla Ilibašića, najmlađeg člana Društva Zora iz Silaša koji je u kolo poveo ne samo svoje Silašane već i brojne goste i posjetitelje smotre.

5. smotru folklora svojom su nazočnošću uz već spomenute uvažene goste uveličali oci srpske pravoslavne crkve slatinskog arhijerejskog namjesništva Pakračko-slavonske eparhije, protejerej Dragan Gaćeša i jerej Stojan Janjić, te predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić kao i predstavnici općinskih i gradskih vijeća Srpske nacionalne manjine VPŽ.

Predsjednica slatinske Prosvjete Ljubinka Pavlović predstavnicima svih gostujućih kulturno-umjetničkih društava uručila je zahvalnice kako bi im se zahvalila na bogatstvu svojih narodnih običaja koje su prikazali u Slatini.

Potom su domaćini i gosti prisustvovali večernjem bogoslužju u crkvi svetih apostola Petra i Pavla nakon čega je uslijedio prigodni domjenak i narodno veselje u slatinskom Srpskom kulturnom centru.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button