DOGAĐANJANASLOVNICA

Foto: U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Slatini položeni vijenci i lampioni

Danas je u Slatini, polaganjem vijenaca i lampiona ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade, te ispred Križa mučenika na slatinskom Gradskom groblju obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Svečanost je započela kratkim osvrtom o značaju ovoga blagdana i odavanjem počasti poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj je dan 1995. godine Hrvatska vojska u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobodila okupirani grad Knin.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te topničke pripreme po vojnim ciljevima, hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ, predvođeni predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem, zatim predstavnici Policijske uprave virovitičko-podravske i Policijske postaje Slatine predvođeni zamjenikom načelnika županijske Policijske uprave Nenadom Križićem i načelnikom Policijske postaje Slatina Miroslavom Babićem, te gradski vijećnici i predstavnici Grada Slatine predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Grada Slatine Tomom Tomićem i izaslanikom gradonačelnika Grada Slatine Juricom Culejom.
Ista su izaslanstva potom polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odala i kod Križa mučenika na slatinskom Gradskom groblju gdje su im se polaganjem vijenca pridružili i članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina predvođeni predsjednikom Ivanom Levarom.

Molitvu je predvodio župnik Župe bl. Ivana Merza, preč. Nikola Jušić, a mirozov je na trubi odsvirao Dražen Nemet.

Na koncu je u crkvi sv. Josipa služena sveta misa za domovinu i poginule hrvatske branitelje i misa zahvalnica za sva Božja dobročinstva prema hrvatskom narodu, koju je također predvodio preč. Nikola Jušić koji je tijekom svoje propovijedi istaknuo vrijednosti zahvalnosti.

– Mnogi narodi i mnoge države imaju Dan zahvalnosti, a kada su naši državni starješine uveli Dan zahvalnosti htjeli su nas potaći da imamo osjećaj jedni prema drugima, a osobito osjećaj prema Bogu, od kojega dolazi sve dobro.
Po svim ljudskim mjerilima trebalo nas je već nestati, trebali smo se izgubiti u tim svjetskim globalizacijama i ideologijama, no još smo uvijek tu. Ali ne zaboravimo na Dan zahvalnosti silazi Bog među nas.
Da li smo prepoznali i da li prepoznajemo Njegov dolazak. Pokušajmo shvatiti da svoj identitet imamo u onom što nam je Bog dao, što su nam naši pretci namrli, što su nam branitelji dali slobodu, što još uvijek hodimo ovom zemljom u kojoj ima izobilja, i kruha i ruha. I molimo Boga da u svima nama probudi zahvalnost, – rekao je župnik Jušić te na kraju izrekao molitvu za domovinu Hrvatsku.
(mf/Foto: Robert Turkalj i Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button