NASLOVNICAOPĆINE

Foto: U Josipovu svečano otvoren nogometni stadion ”Ciganka”

Kada je načelnik Općine Sopje Berislav Androš krajem travnja 2021. godine potpisao ugovor o izgradnji zgrade sa svlačionicama na nogometnom igralištu u Josipovu, mnogi Josipovčani, pa i sam predsjednik NK Dinama Dinko Brezec, bili su pomalo skeptični. No, izgradnja je tekla po planu uz manje probleme koje je izazvala pandemija vezana uz koronavirus, kao i u mnogim drugim mjestima gdje se nešto gradilo. Kako je izgradnja odmicala, a zgrada počela poprimati vidljive konture, optimizam u Josipovu je rastao. Danas Josipovo ima jedan lijepo uređen stadion i igrači NK Dinama više neće morati, nakon više od četiri godine od kada je klub ponovo osnovan, igrati svoje domaćinske utakmice na igralištima susjednih klubova. Tim povodom, završetkom svih radova na stadionu kojeg su Josipovčani nazvali ”Ciganka”, jer se to mjesto u općini Sopje prije Domovinskog rata zvalo Ciganka, jučer (subota) su se na igralištu okupili mještani i njihovi gosti kako bi i službeno stadion bio otvoren.

Na početku svečanosti, poslije izvođenja hrvatske himne koju su ”a cappella” otpjevale članica KUD-a Dika iz Slatine te odavanja počasti svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima minutom tišine, sva nazočne je pozdravio predsjednik Nogometnog kluba Dinamo Josipovo Dinko Brezec.

– Cijenjeni gosti, cijenjene mještanke i mještani Josipova, dobrodošli na svečanost otvaranja ovog našeg stadiona. Dozvolite mi da iznesem nekoliko informacija o našem klubu. NK Dinamo je ponovno osnovan 17. 6. 20217. godine, nakon 20-godišnje stanke, znači četiri i pol godine i isto toliko nogometnih sezona, naši su igrači morali svoje domaćinske utakmice igrati zapravo kao gosti, a oni koji su u sportu znaju što to znači. Zahvaljujem se svim nogometnim klubovima koji su nam u tom vremenu ustupljivali svoja igrališta. Zahvalu na ovom lijepom zdanju upućujem i načelniku Androšu koji je prepoznao našu težnju za vlastitim stadionom. Općina Sopje je izdvojila znatna sredstva kako bi se izgradile i opremile svlačionice, dopremila sva potrebna infrastruktura, nabavile ograde, kućice za igrače i delegata, i da ne nabrajam, sve ono što je bilo potrebno da stadion dobije ovakav izgled kakav je sada. Također, posebnu zahvalu bih uputio svima koji su odvajali svoje slobodno vrijeme i odradili više od 44 radne akcije na igralištu, kao i svim sponzorima koji su nas potpomagali, i vjerujem da će nam i dalje biti na pomoći. Sada kada imamo vlastito igralište, napravljeno po svim nogometnim standardima, vjerujem da će i naši nogometni rezultati biti puno bolji. Kao što znate, natječemo se u drugoj županijskoj nogometnoj ligi, ali naš cilj je napad i ulazak u prvu županijsku ligu, jer mislim da nam je tamo i mjesto. Uostalom sada imamo sve uvjete, a i igrački kadar da to i ostvarimo. Hvala vam svima što ste došli uveličati ovu našu svečanost – rekao je, između ostalog, Brezec.

Nekoliko riječi nazočnima su uputili i načelnik Općine Sopje Berislav Androš i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

– Prije svega zahvaljujem se na pozivu na ovu vašu svečanost otvaranja stadiona ”Ciganka”. Reći ću nekoliko riječi o realizaciji ovog projekta. Moram krenuti od 2017. godine kada je krenula ideja za ovo igralište, odnosno ustupanja ovog zemljišta Općini od strane Republike Hrvatske na temelju čega bi kasnije mogli prijaviti izgradnju i uređenje samog ovog kompleksa. Od ideje do realizacije ponekad zaista treba nešto vremena, ali sa utjecajem i lobiranjem Županije i ovdje nazočnog dožupana Marija Klementa, ali i župana Igora Androvića, uspjeli smo sve realizirati. Sada Josipovo ima jedan uređen stadion, kojim se i klubovi iz većeg ranga ne bi postidjeli. Moram reći da je ulaganje u sport ujedno i ulaganje u mlade, a što smo mi u Općini Sopje prepoznali i dalje ćemo raditi na tome. Ono što mi je posebno drago, baš su ova naša djeca kojih uvijek zateknem na igralištu, a i sada ih vidim dvadesetak kako ”naganjaju” loptu. Ne bih više dužio, neka vam ovaj stadion bude na sreću i radost svima vama, a posebno vašim nogometašima – rekao je načelnik Androš.

– Hvala lijepa na pozivu. Što više reći poslije predsjednika Dinka i načelnika Bere osim da se u vašem mjestu zaista vidi veliki napredak i zajedništvo, na čemu vam mogu samo zavidjeti stanovnici drugih mjesta u našoj županiji. I sam sam bio sportaš i znam koliko je teško kada nemate svoj dom, svoje mjesto za treniranje, rad i uvježbavanje, no sada će se sve to promijeniti i vjerujem da ćete svoje zacrtane rezultate i ostvariti. Čestitao bih načelniku i svima vama mještanima Josipova koji ste pridonijeli da se ovo realizira. Želim vam mnogo sportskih uspjeha u budućnosti – rekao je dožupan Klement.

Nakon govora, predsjednik Brezec, načelnik Androš i dožupan Klement, uz pomoć josipovačke djece, simboličnim su puštanjem balona otvorili nogometni stadion ”Ciganka”. Stadion je posvetio sopjanski župnik vlč. Stjepan Škvorc.

Uslijedio je najzanimljiviji dio ove svečanosti, revijalna nogometna utakmica između NK Dinama Josipovo i selekcije općine Sopje. Selekciju općine Sopje činili su igrači iz pet ostalih nogometnih klubova s područja općine, NK Slavonac Novaki, NK Vaška, NK Standard Nova Šarovka, NK Grabić i NK Podravac Sopje, a svoje su baratanje loptom na travnatoj podlozi pokazali i načelnik Anrdoš i dožupan Klement. Pobjeda, koju je odnijela selekcija općine Sopje sa 2:1, nije bila prioritet, već je na prvom mjestu bilo dobro se zabaviti, iako su se igrači oba tima doista trudili. Utakmicu vrlo kvalitetno odsudili Goran Loparac, Matea Loparac i Vladimir Lukac.

Točka na ”i” ove svečanosti bio je prigodni domjenak i zabava uz živu glazbu.
mf (D. Fišli; Foto: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button