NASLOVNICAOPĆINE

Foto & video: U Čađavici održana 9. Međunarodna smotra folklora “Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati” u sklopu proslave Dana općine

U sklopu programa proslave Dana općine Čađavica i blagdana sv. Petra – zaštitnika čađavačke Župe sv. Petra Apostola, danas (subota) je u Čađavici održana 9. Međunarodna smotra folklora tradicionalnog imena „Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati“.

Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je šest KUD-ova čiji su članovi uoči svečanog otvorenja Smotre na igralištu između OŠ Davorin Trstenjak Čađavica i DV Lipa Čađavica zajedno otplesali kolo, a zatim se uputili u mjesni dom gdje je održana smotra.

Okupljene sudionike i brojne posjetitelje pozdravio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević u nazočnosti pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Ivane Zubak.

– Drago mi je što program u prigodi proslave Dana općine i Petrova 2024. započinjemo Smotrom folklora koja nam u Čađavicu donosi bogatstvo narodnih običaja, originalnih nošnji, pjesme i plesa. Općina Čađavica njeguje tradiciju svoga kraja, a ova manifestacija je prilika da upoznamo dio kulture naših gostiju kojima želim srdačnu dobrodošlicu, – istaknuo je načelnik Rončević te je otvorio  9. Međunarodnu smotru folklora „Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati“.

Uslijedili su nastupi na kojima je do izražaja došlo svo bogatstvo narodnih običaja, ljepota plesova i pjesama te raskoš originalnih narodnih nošnji svakog pojedinog folklornog ansambla i kulturno-umjetničkog društva koji su na najljepši mogući način predstavili svoj rad i kraj iz kojega dolaze.

No prije nego što su na pozornicu izašli folkloraši, atmosferu su zagrijali mladi talentirani Čađavčani, Filip Virovac, jedan od najmlađih članova KUD-a „Podravina“ Čađavica koji se predstavio pjesmom Još i danas zamiriši trešnja, te Klara Bučanac koja je na bisernici izvela skladbu Žita.

Na pozornicu su prvo izašli domaćini, članovi KUD-a „Podravina“ Čađavica, a potom su nastupili gosti: Kulturno-umjetničko društvo “STRUŽEC” iz Stružeca, Folklorni ansambl “PANONIJA” iz Tuzle, Kulturna udruga “ŠIBENSKE ŠUŠTINE” iz Šibenika, KUD „SLAVKO KOLAR” iz Palešnika i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „DIKA” iz Slatine.

Šećer na kraju bio je nastup Nike Antunović koja je otpjevala dva bećarca.

Na kraju je predsjednica KUD-a „Podravina“ Čađavica Valentina Kokorić predstavnicima KUD-ova uručila zahvalnice i prigodne poklone, a osim njima zahvalila se svima koji su pomogli organizaciju smotre, te svojim dolaskom uveličali proslavu Dana općine.

Ovogodišnju, 9. Međunarodnu smotru folklora “Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati” organizirao je KUD „Podravina“ Čađavica, uz pokroviteljstvo Općine Čađavica i Virovitičko-podravske županije.

Smotra je završila prigodnim domjenkom uz Suhopoljske tamburaše.

(mf; Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj; Video: R. Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button