DOGAĐANJANASLOVNICA

Foto: Središnje biskupijsko ekumensko slavlje održano u Slatini

U okviru Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja traje od 18. do 25. siječnja na temu „Učite se dobrim djelima, pravdi težite“ (Iz 1,17), Središnje ekumensko slavlje Požeške biskupije održano je jučer, 21. siječnja 2023. u crkvi sv. Josipa u Slatini.
Pozdravljajući sudionike slavlja požeški biskup Antun Škvorčević uputio je riječi srdačne dobrodošlice njegovoj Preosvećenosti gospodinu Jovanu Ćulibrku, pakračko-slavonskom episkopu s pratnjom i gospodinu Péteru Szennu, biskupu Reformirane kršćanske kalvinističke Crkve u Hrvatskoj, koji su u zajedništvu s požeškim biskupom predvodili Središnje biskupijsko ekumensko slavlje.

Potom je pozdravio nazočne kanonike Stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, svećenike Slatinskog dekanata predvođene dekanom Draganom Hrgićem, druge svećenike, redovnice, vjeroučitelje, predstavnike institucija među kojima se našao i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, te sve prisutne vjernike koji su se okupili u zajedničkoj molitvi za veliko dobro kršćanskog jedinstva.

Nakon naviještenih svetih čitanja biskup Škvorčević je govorio o značaju ekumenskih susreta s naglaskom na ovogodišnju temu „Učite se dobrim djelima, pravdi težite“.

– Ovaj naš susret večeras je izazovan u tom smislu da svatko od nas sebe ispita što zapravo činimo s obzirom na Boga, koliko mu vremena posvećujemo i što s obzirom na Njega učimo mi sami ali i svoju djecu i mlade, – istaknuo je biskup te tumačeći čitanja Poslanice svetog Pavla apostola Efežanima, a potom i Evanđelja po Mateju, govorio o međuljudskim podjelama.

– Te podjele nisu samo između Židova i pogana nego su te podjele snažno prisutne među svima nama zbog toga što smo ranjeni zlom i grijehom. No te podjele je Isus Krist svojom krvlju dokinuo i na taj način ostvario mir. Zbog svega što je ostvario za nas vi niste nikakvi tuđinci ni pridošlice na ovome svijetu i u Crkvi Isusa Krista u kojoj je On zaglavni kamen a svi mi Njegova živa crkva, ukućani Božji.

Učimo li mi dovoljno tko smo mi po Njemu?

Učite se dobrim djelima, pravdi težite! Isus nam u Evanđelju na jednostavan način govori da trebamo učiti kako biti čovjek čovjeku, kako biti brat bratu, i onda smo u punini ukućani Božji. Uči nas kako u svakom čovjeku koji je nekoj nevolji prepoznati Njegovo lice. Crkva je zajedništvo krštenih i po tome trebamo vrednovati svakog čovjeka te vjerovati da smo svi mi (katolici, pravoslavci, reformisti) po krvi Njegovoj jedno i u tom smislu djelovati dobrim djelima, – rekao je između ostaloga biskup Škvorčević.

U svom je obraćanju pakračko-slavonski episkop g. Jovan Ćulibrk prije svega izrazio sućut u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI. čiji je odlazak, kako je rekao, veliki gubitak za sve kršćane.

– Njegov život protekao je u najstrašnija vremena Europe, od II. svjetskog rata pa sve do rata u Ukrajini koji je pred kraj života došao kao još jedan križ na njegovu napaćenu dušu. No on je svojom stamenošću, vjerom i nadasve bogoslovljem svima nama ostavio jedan ogroman zalog vjere da su Isus i Njegova crkva isti i pobjedonosni kroz vjekove.
Od 1917. godine teče kršćanska krv u rijekama, i moramo se zapitati da li to zaista ratuju kršćani i jesmo li se do danas dovoljno obnovili kao kršćani da bi sagledali sebe kao kršćane. Sam rat je svjedočanstvo da tek predstoji istinska obnova nakon desetljeća međusobne mržnje među kršćanima, mržnje prema živome Bogu, – naglasio je episkop Jovan te zaključio:

– Moljenjem oproštaja jedni od drugih, susrećući se licem u lice, to je jedini način da istinski gradimo mir i da zaliječimo tu stravičnu ranu koja je na svima nama ostavila strašan trag. Evo ja od vas molim oproštaj u nadi da svi jedni drugima damo oproštaj.
Molimo za oproštaj, osobito sada tijekom pripreme za Uskrs kako bi nas uskrsli Krist izmirio, a osobito nesretni narod koji sada strada u Ukrajini, – zaključio je episkop Jovan.

Prigodnim riječima obratio se i biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj g. Péter Szenn koji je ukazao kako trebamo biti jedno.

– Nismo mi naslijedili mržnju i raskol već smo si to nekako „natovarili“ sami, a jedino bitno je ono što nam u svojoj milosti Isus Krist obznanjuje i pokazuje, a među dobrim djelima je i radost. Toliko toga nam se na ovom svijetu promijenilo, osobito u ovih posljednjih mjesec dana i svi se mi brinemo za svoje obitelji i svoja domaćinstva i u što da se pouzdamo. A mi koji tražimo pravdu i težimo prema pravdi trebamo uvijek uz Božju pomoć prepoznavajući ljubav i milost Kristovu znati da mi težimo u drugome prepoznati Gospodina Isusa Krista jer on je taj koji je učinio ono što nitko drugi ne bi učinio. Dao je svoj život za one koji su ga mrzili i koji ga i dan danas svojim grijesima mrze i zato ne dajmo da se grijeh plodi, – istaknuo je biskup Szenn te zajljučio: 

– Mi smo došli ovdje da gradimo jedni druge, upoznamo jedni druge, ali i sami sebe, stoga braćo i sestre ne dajte se jer toliko radosti ima u ovome svijetu. Pravdu u Boga tražite, istina je kod Njega, jer ako je Bog s nama tko protiv nas može, –  poručio je biskup Szenn.

Na kraju slavlja biskup Antun Škvorčević zahvalio je episkopu Jovanu i biskupu Péteru za sudjelovanje na slavlju i na njihovim poticajnim riječima, te na sudionike ekumenskog slavlja zazvao Božji blagoslov.

Tom je prigodom naglasio kako se raduje sljedećem ovakvom susretu jer ekumenizam nije nešto što je usputno ili sporedno već je nastojanje uskladiti svoje misli, svoje srce i djelovanje s Isusovom molitvom da svi budu jedno.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button