DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

FOTO: Povodom Međunarodnog dana žena u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena digitalna izložba iz ciklusa Slatinčanke…

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina svečano otvorena izložba pod nazivom Slatinčanke… ovoga puta u digitalnom izdanju.
Treća je to izložba iz ovoga ciklusa koju su povodom Međunarodnog dana žena pripremili u zajedničkoj suradnji Zavičajni muzej Slatina i slatinske srednje škole, Marka Marulića i Industrijsko-obrtnička uz potporu Grada Slatine.

Uz čestitke nazočnim i svim ostalim ženama u prigodi Dana žena i dobrodošlicu svim posjetiteljima, ovu značajnu izložbu ukratko je predstavio kustos Srđan Đuričić koji je tom prigodom istaknuo njezinu poveznicu s prethodne dvije izložbe na istoimenu temu.

– Prva izložba na kojoj su 2021. godine radili učenici obiju slatinskih srednjih škola s ciljem istraživanja i prezentacije poznatih Slatinčanki bila je temelj naše daljnje suradnje, a program se nastavio i tijekom 2022. i 2023. godine pod mentorstvom Sanje Mrzljak Jovanić, Nede Mađarac i Ivane Lukač Vuković.
U programu je tijekom tri godine sudjelovalo 44 učenika koji su kroz istraživanja, intervjue i uvide u izvornu muzejsku građu dali svoje viđenje o pojedinim našim sugrađankama, – rekao je uvodno kustos Đuričić te dodao kako su kroz izložbu prikazani život i djelovanje pojedinih Slatinčanki na poljima obrazovanja, zdravstva, poduzetništva, sporta, politike, kulture i ostalih djelatnosti.

– Većina prikazanih portreta poznata je našoj javnosti dok su pojedine osobe izvučene iz zaborava prošlosti, a važno je naglasiti da je u našem gradu djelovalo čitav niz žena koje su svojim radom i požrtvovnošću unaprijedile Slatinu, ali i oplemenile širu zajednicu na svim poljima života, – zaključio je Đuričić zahvalivši se učenicama i njihovim mentoricama na velikom trudu tijekom pripreme ove izložbe, ali i posjetiteljima koji su se otvorenju iste odazvali u zaista velikom broju.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac također je pozdravio sve nazočne, a osobito učenice i njihove mentorice koje su se prihvatile izazovnog zadatka govoriti o Slatinčankama koje su zaista ostavile trag u našemu gradu.

– Što reći o ženama našeg kraja, da su bile domoljubi, da su bile majke i da su cijeli svoj život radile u jednom lijepom kraju, promovirale, ne samo svoja zanimanja s kojima su se istaknule u životu, već i našu Slatinu. To je jednostavno i poziv mladim djevojkama i mladićima da se u ovaj kraj bez obzira gdje bio njihov „kruh“ i mirišao drugačije, vrate i nastave svoj život na tragu upravo ovih žena, jer bez pojma Slatinčanke ovaj kraj bi bio pust, – istaknuo je ravnatelj Graovac.  

O ovom je projektu potom govorila nastavnica Hrvatskog jezika prof. Ivana Lukač Vuković pod čijim su mentorstvom u pripremi izložbe sudjelovale učenice 1., 2. i 3. razreda zanimanja frizer Industrijsko-obrtničke škole Slatina: Lana Morović, Magdalena Jokoš, Ivana Balog, Ema Ćosić, Lea Čertan i Dora Šantalab.

– Želja nam je bila okupiti vas u što većem broju te iz godine u godinu privući sve više posjetitelja koji će podržati rad ovih djevojaka koje su se usudile istraživati o ženama koje su mijenjale vizuru naše lokalne zajednice.
Uistinu su tu bile i jesu žene vrijedne divljenja i svakoga slova na papiru, kako bismo rekli žene s velikim „Ž“. 
Na ovoj izložbi prikazane, sve su redom zapravo vrlo istaknuto djelovale u područjima svojih zvanja i ostavile, te još uvijek ostavljaju neizbrisiv trag, – naglasila je prof. Ivana Lukač Vuković zahvalivši se na potpori ravnateljima, profesorima, učenicama, zatim djelatnicima Zavičajnog muzeja, Udruženja obrtnika Slatina i svima ostalima uključenima u ovaj projekt u sklopu kojega su aktivnosti u IOŠ-u ukomponirane u eTwinning projekt WOMAN’S HISTORY MONTH koji je započeo na Međunarodni dan žena, 8. ožujka u sklopu školskog ERASMUS+ C.A.L.L. projekta.

S nekoliko riječi obratila se i nastavnica Hrvatskog jezika prof. Sanja Mrzljak Jovanić pod čijim su mentorstvom u pripremi izložbe sudjelovale učenice 3. i 4. razreda ekonomije u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina: Valerija Majer, Teuta Bišćan, Elena Rastović, Lana Bistrović, Lana Kokorić, Marta Herceg i Ana Marija Ilnikar.

– Mi smo kao mentorice izuzetno ponosne na naše učenice koje su odradile zaista veliki dio posla, a svi vi koji ste u odgoju i obrazovanju znate koliko je izazovno u današnje vrijeme djecu zainteresirati za određenu temu, osobito za temu žene za koje oni misle da su, neću reći marginalizirane, ali da se te žene ne bi možda trebale isticati jer nekako je žena predodređena da se bavi obitelji i kućom. Današnje 21. stoljeće zaista zahtjeva od žene mnogo toga. Žena radi, a uz to ona odgaja svoju djecu koju želimo podučiti svim onim vrijednostima koje mogu pronaći u svom okruženju gdje i sami žive. Bit je da kroz ovaj istraživački rad oni prepoznaju vrijednost svake te žene koja se usudila istaknuti u svom vremenu, – rekla je prof. Sanja Mrzljak Jovanić također se zahvalivši svima na podršci njihovim učenicima i cijelom ovom projektu s kojim će nastaviti i dalje istaknuvši moto ovogodišnje izložbe „Trebalo je tako malo da naprave tako puno…“.

Uslijedila je prezentacija digitalne izložbe koju je grafički pripremio Marijo Kokorić, djelatnik Slatinskog informativnog centra, te obuhvaća 13 priloga u kojima su predstavljena pojedina zanimanja i uspješne žene koje su sastavni dio naše povijesti, ali i sadašnjosti.
To su Slatinčanke: urarka Đurđica Pajnić, frizerka Karmela Gerenčir, cvjećarka Marica Šomođi, zlatarka Natalija Lukačević, veterinarka Rajka Cvetković, arhitektica Snježana Stipeč, odgojiteljica Marija Dupan te svestrana Jadranka Srdoč, dobitnica Zlatne plakete Grada Slatine.

Predstavljeni su i farmacija gdje je prva farmaceutkinja bila Miroslava Ljubić, zatim knjižnica čija povijest seže u daleku 1946. godinu, a prva ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina bila je Ana Rastija, zatim sudstvo gdje je trenutačno u Općinskom sudu u Slatini predsjednica Marica Bićanić, te vatrogastvo gdje su istaknute županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus i prva vatrogaskinja JVP Grada Slatine Antonia Medved.

U skladu sa zanimanjem posljednje u nizu predstavljene Slatinčanke na kraju je prikazan kratki filmski uradak o životu glumice i lutkarice Mirne Ostrošić. 

Digitalnu izložbu iz ciklusa Slatinčanke… možete pogledati na službenim web stranicama Zavičajnog muzeja Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button