DOGAĐANJANASLOVNICA

Foto: Ovoga vikenda „Advent u Slatini“ obogatili slatinski Ličani i Blue Moon band

Upaljena je i treća adventska svijeća što znači da nam je Božić sve bliže i bliže, a samim tim i božićno raspoloženje sve je prisutnije.

“Božićni park” u središtu našega grada svojim blagdanskim ruhom i adventskim kućicama privlači sve više posjetitelja koji su ove subote za zajedničko duženje imali i razlog više.

Tako su posjetitelji uz razne delicije na adventu poput fritula, lepinja, germknedli, kobasica te široke palete osvježavajućih pića i toplih napitaka, odnosno čaja i kuhanog vina za koje su se pobrinuli slatinski ugostitelji mogli kušati i ličke delicije.

Naime Udruga Ličana „Vila Velebita Slatina u sklopu projekta Gastro Lika također se uz potporu Turističke zajednice Grada Slatine i Radio Slatine uključila u organizaciju Adventa.
Ovoga puta slatinski su Ličani predvođeni predsjednikom Željkom Šnjarićem  svojim sugrađanima po promotivnim cijenama ponudili kuhani grah s kiselim kupusom, kuhano vino te Lički i Gacki miješani sir. Ovim su jelima dočarali tradiciju kojom se Božić slavi u Lici.

– Gastro Lika… kušaj Liku! naš je projekt kroz koji smo već niz godina prisutni među našim sugrađanima, pa tako i ovoga Adventa u Slatini.
Oduševljeni smo što sve više i više građana dolazi i sudjeluje u ovome sajmu jer bez njih ovo ne bi bilo ništa. Mi smo ovdje u tradicionalnom duhu pripremili ličke delicije, a redovito nastojimo naše sugrađane upoznati s nečim novim. Ovoga puta uz ličke sireve željeli smo da kušaju i naš lički grah s kiselim kupusom, jelo koje je i više nego prikladno u ovo doba godine, a koje će svojim okusima dočarati našu Liku i tamošnje običaje.

Uvijek smo rado surađivali s našim sugrađanima, Gradom Slatinom, Turističkom zajednicom i Radio Slatinom, a nakon niza godina rada i gajenja naše ličke tradicije i kulture pokazali smo da je Lička udruga uvijek spremna za svoj grad učiniti maksimalno. Ponosi smo što po tko zna koji puta prenosimo djelić Like u našu Slatinu, – ispričao nam je dopredsjednik Udruge Ličana Vila Velebita Slatina Martin Rukavina.     

U sklopu Adventa u Slatini je tradicionalno otvoren i božićni sajam na kojem su lokalni obrtnici prodavali svoje proizvode i rukotvorine te na taj način Slatinčanima i ostalim posjetiteljima omogućili da dio blagdanske atmosfere odnesu i u svoj dom u obliku maštovitih božićnih ukrasa i licitarskih delicija, a sve to naravno može se svakoga vikenda i ovjekovječiti fotografijom profesionalnih fotografa na licu mjesta.

Bogatstvo božićne čarolije u Slatini upotpunio je još jedan koncert, a ovoga je puta adventskom pozornicom suvereno vladao lokalni glazbeni sastav Blue Moon. Riječ je o poznatim slatinskim imenima koji već godinama zabavljaju sve Slatinčane i njihove goste, a to su: Dražen Čižek i Davor Brijačak.

Ovi su momci tako uz otvorena ognjišta još više zagrijali publiku svojim glazbenim izričajem u sklopu programa također imena Blue Moon. Tako su se na repertoaru našli uglavnom strani hitovi, odnosno stare pjesme iliti evergrini iz prošlih stoljeća, pa sve do popularnih pjesama 20. stoljeća, te neizostavne pjesme blagdanske tematike.

– Na taj način ujedno čuvamo uspomene na sve te glazbene legende koje više nisu među nama, a iza sebe su ostavile neizbrisiv trag na glazbenoj pozornici. U svjetskoj pop kulturi su engleske božićne pjesme najpopularnije, a koje svi mi znamo iz filmova i ovog božićnog vremena tako da su upravo takve pjesme neizostavan dio našeg blagdanskog repertoara, – rekao nam je Dražen Čižek prije nastupa na adventskoj pozornici u našem božićnom parku.  

Ne zaboravite dobra zabava vas čeka i iduće subote kada će nam se ponovno pridružiti slatinski Ličani sa svojom gastro ponudom, ali i Moto Mrazovi koji će razveseliti ponajviše naše najmlađe, a za glazbeni ugođaj uoči samoga Božića pobrinut će se DJ Leo koji priprema blagdanski Vinyl party.

Dakako osim subotom adventske kućice otvorene su i petkom i nedjeljom kada se za glazbeni ugođaj brine DJ SIC te najpoznatijih božićnih hitova iz adventske kućice Radio Slatine neće manjkati.

„Advent u Slatini“ i ove godine potpisuju Grad Slatina, Turistička zajednica Grada Slatine i Slatinski informativni centar.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button