DOGAĐANJAFOTO GALERIJEGOSPODARSTVONASLOVNICAOPĆINE

[FOTO] OPG Novosel iz Zvonimirovca i ove godine upriličio malu žetvenu svečanost povodom završetka žetve pšenice

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Daniel Novosel iz Zvonimirovca danas (srijeda) je organiziralo okupljanje poljoprivrednika s područja općine Čađavica i šire na svojoj tabli pšenice kako bi obilježili završetak žetve. 
 
Ovaj događaj je ujedno bio i predstavljanje sorti sjemenske pšenice koje je OPG Daniel Novosel zasijao na svojim njivama, tako da su prisutni poljoprivrednici mogli vidjeti koliko koja sorta na kojem tlu daje uroda. 
 
– Danas smo okupili naše poljoprivrednika za završetak žetve kako bi ih malo počastili, a i da ljudi vide kako se koji sortiment pšenice ponaša u našem podneblju s našom agrotehnikom, tako da sami mogu odlučiti koju sortu je najbolje sijati na svojim njivama, zapravo koja sorta ima najbolji omjer uloženog i dobivenog. Što se tiče prinosa, ova godina nije baš dobra, urod po hektaru iznosi oko 5 tona, a i kvaliteta je dosta slaba zbog vremenskih prilika, odnosno dugog kišnog perioda što je izazvalo bolesti na pšenici. Samo za usporedbu, prošle godine smo imali prinos oko 8 tona, što je bilo slabije od prethodne, 2021. godine za nekih 10 posto. Cijena pšenice je niska te ćemo na kraju biti oko nule, s obzirom na uloženo, ali se nadamo da će Vlada iznaći neke instrumente pa nam pomoći. Naš OPG neće odmah predati pšenicu dok ne vidimo hoće li će cijena ići gore – ispričao nam je Daniel Novosel te odmah sjeo u kombajn i nastavio sa žetvom. 
 
Uz poljoprivrednike s područja Čađavice i okolnih općina, na ovu malu žetvenu svečanost bio je pozvan i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. 
 
– OPG Danijel Novosel iz Zvonimirovca treću godinu organizira okupljanje poljoprivrednika s područja naše, ali i drugih općina, kako bi se vidjelo koja sorta pšenice najbolje uspijeva i prinosa daje na ovim našim prostorima, a što će se vidjeti poslije vaganja prinosa raznih sorti koje su ovdje posijane. Drago mi je što se naši OPG-ovci bave i uzgojem pšenice, a ne samo ratarenjem. Znamo da je ova godina nepovoljna za pšenicu i druge ratarske kulture zbog velikih oborina, a sada i zbog nagle topline, te su prinosi su slabiji, no nadam se da će tu i država uskočiti s mjerama kako bi im se koliko-toliko pomoglo – rekao je načelnik Rončević.
 
nm (adf; Foto: D. Fišli)
 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button