Home / DOGAĐANJA / Foto: Održana 1. radna akcija adaptacije „Kuće Vretenaca“ u suradnji Udruge Vretenac i vatrogasaca

Foto: Održana 1. radna akcija adaptacije „Kuće Vretenaca“ u suradnji Udruge Vretenac i vatrogasaca

Na inicijativu Mateje Fras Venus, zapovjednice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije jučer je održana prva radna akcija obnove i adaptacije, od milja nazvane „Kuće Vretenaca“ na adresi Matije gupca 187 u Slatini. Udruga Vretenac kuću je na korištenje u trajanju od 30 godina dobila u svibnju prošle, 2019. godine od Grada Slatine, a kako bi odgovarala provođenju aktivnosti Udruge, poludnevnom boravku, opremanju senzorne sobe, a u budućnosti i samostalnom stanovanju, no prije toga kuću je potrebno adaptirati i obnoviti.

Članovima i volonterima Udruge Vretenac i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Slatine na čelu sa zapovjednikom Stjepanom Venusom i županijskom vatrogasnom zapovjednicom Matejom Fras Venus, u radovima čišćenja kuće i okućnice pridružila su se i Dobrovoljna vatrogasna društva Slatina, Kozice, Bakić i Donji Meljani, a u pomoć su priskočili i zaposlenici Radio Slatine.

– Tijekom mjeseca svibnja u kojemu se obilježava Mjesec zaštite od požara, vatrogasci obično imaju najviše aktivnosti, no s obzirom na ovogodišnju zdravstvenu krizu COVID-19, otkazane su sve manifestacije i natjecanja te su se vatrogasci okrenuli humanitarnim aktivnostima, odnosno pružanju pomoći onim najpotrebnijima. Jedna od njih je pomoć Udruzi Vretenac u adaptaciji njihove  kuće. U ovoj prvoj radnoj akciji uključeni su vatrogasci s područja cijele Vatrogasne zajednice Grada Slatine, dok će se u narednim radnim akcijama uključiti i ostali vatrogasci s područja cijele Virovitičko-podravske županije, – rekla nam je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus.

Kao i uvijek, podršku Vretencima dao je i gradonačelnik Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Krunoslava Šaraboka, koji su prisutne razveselili slatkim iznenađenjem, te obišli cjelokupan prostor kako bi dali podršku vrijednim Vretencima, vatrogascima i svim volonterima tijekom radne akcije.

– U mjesecu Vretenaca imamo za njih i nove boje i novi osmjeh. Grad Slatina se priključio kao što je to učinio i tijekom svih ovih mjeseci, da ne kažem godina,  jer nemaju Vretenci puno godina u nogama, međutim ova energija koju su donijeli nedavno u grad, Grad Slatina je prepoznao i u trenutku kada smo otkupili ovu kuću koja je nastradala u požaru zaključili smo da je upravo Udruga Vretenac ta kojoj treba omogućiti da se razvija dalje, prije svega na dobrobit obitelji i samih korisnika. Ono što je bitno je da oni koji su u Vretencu, volonteri i oni koji organiziraju rad udruge imaju jako puno ideja koje smo mi prepoznali kao i sve ono što su do sada ostvarili u vrlo malo vremena.  Ustupanjem ove kuće na dugogodišnje korištenje započela je i konkretna suradnja koja će se razvijati i dalje.
S obzirom da Vretenci trenutno djeluju u Osnovnoj školi Eugena Kumičića i imaju relativno aktivnu djelatnost mislim da će, čim prije svi zajedno osposobimo ovaj prostor, oni biti daleko sretniji jer se ovdje planiraju razni sadržaji koje nažalost u školi nisu u mogućnosti provoditi. I frekvencija njihovog susretanja je rijetka, a ovdje će to moći ostvarivati svakodnevno i to je ono što me raduje. Grad će maksimalno pomoći kao što to čine i vatrogasci i svi drugi volonteri te im se ovim putem želim svima zahvaliti na ovom angažmanu i vjerujem da ćemo za koju godinu ovdje imati jedan prekrasan prostor i lijepu sliku koju smo svi zajedno ostvarili, – rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić čestitajući još jednom Vretencima njihov mjesec.

Uz predstavnike Grada Slatine, svoju podršku iskazali su i direktor Turističkog ureda TZ Grada Slatine Jurica Bosak i njegov pomoćnik Hrvoje Valpovac.

Svojim donacijama I. radnu akciju Vretenaca podržali su Pekara Tuna iz Čađavice, Cukor Soda, Ljekarne Plantak, Mesoprerada Slatina i obitelj dogradonačelnice Sanje Mrzljak Jovanić, a za slatko-slanu okrjepu pobrinule su se Manuela Sejkora i Nada Medved.

Vođeni dobrom atmosferom, voljom i vizijom Vretenci su bez problema zasukali rukave, te se zahvalili svim volonterima, članovima i njihovim obiteljima koji su uz bok vatrogascima učinili prvi korak ka ostvarenju snova, odnosno uređenju i adaptaciji Kuće Vretenaca. Prvi korak je učinjen, kuća i okućnica su očišćene, te je napravljena priprema za druge građevinske radove. Ova je akcija zapečaćena postavljanjem ploče s imenom i adresom Udruge Vretenac na kuću.

– Ta naizgled obična ploča, simbol je suradnje, a sada već i prijateljstva Vretenaca i vatrogasaca, a postavljanjem ploče zajedno s vatrogascima obilježili smo Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama kao i Mjesec zaštite od požara koji se obilježavaju upravo u svibnju.
Ovo je bila prva u nizu radnih akcija slatinskih Vretenaca i vatrogasaca kojom smo pokazali da malo volje i truda uz puno zajedništva čini čuda, – istaknula je predsjednica slatinskih Vretenaca Patricija Karaman, te uz zahvalu svima koji su se do sada na bilo koji način uključili u pomoć Vretencima, pozvala sve koji su u mogućnosti podržati rad Udruge Vretenac, odnosno adaptaciju i obnovu kuće Vretenaca donacijom na žiro račun: IBAN: HR 7924120003571 Slatinska banka.

Budući da projekt za adaptaciju kuće koji je Udruga Vretenac aplicirala prošle godine na Europski socijalni fond za unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici, nažalost nije prošao, svi planovi su poremećeni jer se radi o prvom koraku, odnosno građevinskim radovima koji zahtijevaju poveća financijska sredstva, a u skladu s tim nije moguće nastaviti s opremanjem i kompletnim uređenjem kuće. Prema riječima predsjednice Karaman, ovo je bio jedini projekt na koji su mogli za ovu godinu aplicirati građevinske radove i infrastrukturu, dok će sljedeći vjerojatno biti objavljen tek 2022. godine, dok će putem projekta kasnije moći ostvariti njezino opremanje.

Udruzi koja broji preko 100 članova, od čega je 50 korisnika mlađih, mladih i starijih osoba s invaliditetom, dok su ostalo njihovi roditelji i volonteri, prijeko je potreban ovaj prostor.

– Projekti za opremanje prostora postoje, međutim za građevinske radove trenutno ne, tako da se oslanjamo na donacije i suradnju građana, poduzeća, institucija…, u materijalu, uslugama i financijskim sredstvima, bez kojih nećemo moći dalje. Svjesni smo da je ovo dugotrajan proces, ali vjerujemo da ćemo uz pomoć dobrih ljudi uspjeti jednog dana useliti u našu „Kuću Vretenaca“, – rekla je Karaman te dodala kako će pokušati sve da se to ostvari tako da je u planu i provođenje Crowdfunding kampanje, odnosno online kampanje koja će se plasirati putem hrvatskih i europskih platformi. U sklopu ove kampanje za sve donacije za adaptaciju kuće, Vretenci će uzvratiti dobročiniteljima slanjem svojih proizvoda, što će potrajati 2-3 godine dok se ne skupe sredstva.
Kampanju će odraditi Julijana Pavlešić koja se educirala za njezino provođenje.

– Grad Slatina nam puno pomaže, od same kuće koju su nam ustupili na korištenje, određenim financijskim sredstvima, i brojnim drugim uslugama jer što god smo tražili izašli su nam u susret i na tome se želim zahvaliti gradonačelniku Ostrošiću i cijeloj Gradskoj upravi, – istaknula je Karaman te pojasnila planove uređenja kuće:

– Pošto je ovo dvodomka cilj nam je kuću objediniti u jedan jedinstveni prostor gdje će u prizemlju biti dnevni boravak s kuhinjom kako bi korisnici mogli raditi aktivnosti svakodnevnog života, a na katu će biti uredi i senzorna soba za opuštanje i senzibilizaciju korisnika koji imaju veće teškoće. U vanjskim ćemo prostorima urediti krojačku i stolarsku radionicu, a obrađivat ćemo i vrt u kojemu ćemo uzgajati neke začine i povrće, a planiramo napraviti i mali voćnjak. Ideja nam je da se možda u budućnosti bavimo i socijalnim poduzetništvom, no to ćemo sve još vidjeti, važan je ovaj prvi korak uređenja ovog prostora koji je osnova za naš budući rad.

Kako udruga ima dosta korisnika sa sela koje trenutno dovoze volonteri, s obzirom na broj korisnika i kuću koja je izdvojena iz centra grada Udruga ima osnovu za apliciranje projekata u sklopu kojih će, nadaju se, dobiti kombi vozilo i zaposliti vozača na dvije godine s ciljem produljivanja.

Od 29. travnja imaju i profesionalno zaposlenu osobu na dvije godine koja radi na projektu „Nauči me i uspjet ću“, a od 1. lipnja će se svakodnevno viđati s korisnicima i s njima raditi četiri sata, u sklopu poludnevnog boravka pod nazivom „Mala škola životnih vještina“. Ostala četiri sata radit će na dokumentaciji i pripremanju projekata, za što se i dodatno educira.

– Nadamo se da će ostati i nakon te dvije godine i da ćemo do tada zaposliti i druge osobe da se mi malo rasteretimo, – istaknula je predsjednica Karaman te zaključila – Vizija je stvorena, planovi skovani, rukavi zasukani, alat spreman, a sada Vretenci mole sve Vas da pomognete ostvariti njihove snove.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

„Slatinski vremeplov“ – Nagradni kviz znanja 3. srpnja

Turistička zajednica Grada Slatine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina pokrenula je 19. svibnja ove ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org