KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

Foto: KUD Lipa Nova Bukovica na gostovanju u Albaniji predstavio Hrvatsku kulturu i običaje

Kulturno-umjetničko društvo Lipa Nova Bukovica od 26. do 30. kolovoza organiziralo je za svoje članove, mogli bismo reći nagradno putovanje u Albaniju kako bi ih nagradilo za sav trud i rad u proteklom razdoblju.
Bilo je to u sklopu gostovanja gdje su sudjelovali na Međunarodnom festivalu folklornog plesa i glazbe „DURRES FEST“ u Durresu (Draču), s ostalim sudionicima smotre pristiglim iz Turske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Ukrajine, Bugarske, Crne Gore, te uz prijatelje iz hrvatskog KUD-a Klek iz Ogulina, i naravno domaćine iz Albanije.

Novobukovački su KUD-ovci ovaj daleki put prešli bez pol muke, uz pjesmu i veselje. Iz Nove Bukovice krenuli su 26. kolovoza u 17 sati, a na svoje su odredište stigli tek sutradan u 14 sati. Na svom su putovanju imali brojne stanke, tako su se zaustavili prelijepom Pelješkom mostu, Budvi, a snimili su fotografije za uspomenu i u Crnoj Gori kod poznatog otočića sv. Stefana.
Po dolasku u Albaniju zasluženo su se odmorili na bazenu hotela Blue Sky gdje su imali organizirani smještaj tako da su drugoga dana odmorni i „orni“ s Hrvatskom zastavom na čelu predvodili folklornu povorku ulicama grada i nastupili u centru Durresa.

Smotra je imala 22 nastupa, a članovi Lipe iako 17. po redu predstavili su se vrlo uspješnim nastupom.

Nakon što se spustio zastor pozornice, ostale su dane proveli obilazeći obalu mora, šetnjama po gradu i upoznavanju tuđih kultura, a iskoristili su prigodu i za razmjene kontakata s ostalim KUD-ovima koji su im već ponudili gostovanja u njihovim državama.
Osim toga organizatori su se potrudili ugostiti na najljepši mogući način te im pripremili i party na bazenu gdje su imali priliku učiti plesati kola iz drugih država, ali su članovi Lipe i njih podučili našem Kukunješću i Slavonskom kolu koja su zaplesali svi sudionici smotre kojima su na taj način prenijeli dio Hrvatske kulture.

Na povratku su ponovno zastajali kako bi upoznali i zabilježili zanimljiva mjesta, tako su između ostalih snimili i panoramsku fotografiju iznad Dubrovnika.

– Ovo će nam putovanje ostati u nezaboravnom sjećanju s puno lijepih iskustava gdje smo stekli nove prijatelje te upoznali nove kulture, – istaknula je predsjednica KUD-a Lipa Nova Bukovica Anica Milosavljević te se zahvalila  svima koji su omogućili da se ovo putovanje ostvari. Posebne zahvale uputila je Općini Nova Bukovica koja je podnijela najveći teret putovanja, zatim Virovitičko-podravskoj županiji i Degal tehnici iz Virovitice.
(Mihaela Feldi/Foto: KUD Lipa N. Bukovica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button