KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

FOTO: „Ja pjevam svome selu“ – održana 4. smotra folklora u Novoj Bukovici

Povodom Dana općine Nova Bukovica i svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Lipa“ Nova Bukovica, a pod pokroviteljstvom Općine Nova Bukovica jučer je u Novoj Bukovici održana 4. smotra folklora pod nazivom „Ja pjevam svome selu“

Na ovogodišnjoj smotri uz domaćine, odraslu skupinu KUD-a Lipa i dječju skupinu Lipice, nastupilo je još pet gostujućih kulturno-umjetničkih društava.

Smotra je započela posvetom narodnih nošnji, grba i zastave KUD-a Lipa, te svih sudionika smotre koje je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije blagoslovio novobukovački župnik vlč. Dejan Ilić.

Razdragani folkloraši po izlasku iz crkve zaplesali su kolo Kukunješće, a potom je svih 160 sudionika smotre predvođenih konjskom zapregom Gorana Križetić i barjaktarom Josipom Zrinščakom, članom KUD-a Lipa Nova Bukovica, krenulo u povorci put Vinogradske ulice gdje ih je na putu dočekala obitelj člana novobukovačkog KUD-a Lipa, Ivice Turkalja koji je sa svojom suprugom Ivanom i majkom Anom pripremio okrjepu za sve sudionike smotre.

Bila je to prava gozba domaćih delicija, od kruha s masti i paprikom do kiflica, pogačica s čvarcima, gibanica, dizanih kolača s orasima i makom do omiljenih fritula najmlađima, dok je kiflice za doček gostiju u dvorani novobukovačkog Doma kulture pripremila Monika Grgić.

Domaćini i gosti u prekrasnim narodnim nošnjama prošetali su se Vinogradskom ulicom do pozornice gdje ih je dočekala publika željna pjesme i plesa i sve one raskoši narodnih nošnji i običaja.

Pozdravne riječi posjetiteljima i gostima uputio je načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun koji se tom prigodom zahvalio svima koji se trude sačuvati tradiciju i baštinu svoga kraja te nastoje svoju ljubav prema folkloru prenijeti na nove naraštaje.

Posebno se zahvalio članovima KUD-a Lipa na organizaciji vrlo uspješne 4. smotre folklora u Novoj Bukovici te ju proglasio otvorenom.

S nekoliko riječi domaćine i goste pozdravio je i izaslanik župana Virovitičko-podravske županije Hrvoje Selenić naglasivši kako Županija prati rad ovakvih udruga kao što je KUD Lipa Nova Bukovica jer joj je također stalo očuvati narodne običaje i kulturnu baštinu našega kraja.

Brojne posjetitelje oduševili su nastupi KUD-ova: „Matija Gubec“ iz Sotina, „Crkvari“, „Zdenac“ iz Zdenaca, „Orljava“ iz Pleternice, Matica slovačka Miljevci te „Lipa“ i „Lipice“ iz Nove Bukovice.

KUD domaćina „Lipa“ Nova Bukovica osnovano je 2013. godine i ove godine u listopadu slavi svoju 10. obljetnicu postojanja i rada.
U godini osnutka su uz financijsku potporu Općine Nova Bukovica i Virovitičko-podravske županije izradili prve replike narodnih nošnji prema fotografiji iz 1906. godine, a u posjedu imaju i nošnje građanskog kroja.

Predsjednica KUD-a Lipa Nova Bukovica je Anica Milosavljević, a Društvo danas broji 65 aktivnih članova od 4 do 70 godina starosti koji djeluju kroz odraslu folklornu skupinu koju vodi potpredsjednica i umjetnička voditeljica Vesna Zrinščak, dječju skupinu „Lipice“ koju vodi Slavica Podolski, te tamburašku sekciju koju vodi Josip Stošić.

Inače članovi osim iz Virovitičko-podravske županije, odnosno matične Nove Bukovice, Kozica i udaljenoga Gornjeg Miholjca, dolaze i iz susjedne Osječko-baranjske županije, odnosno iz Feričanaca, Dolaca i Čačinaca od kuda su i njihovi tamburaši.

Kud „Lipa“ osim svoje Smotre folklora tradicionalno održava „Lipanjske dane“ u mjesecu lipnju, nositelj je proslave blagdana sv. Vinka u bukovačkom vinogorju, te aktivno sudjeluje u svim događanjima u organizaciji Općine Nova Bukovica.

Na kraju prvog nastupa, načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun uručio je zahvalnice i cvijeće za nesebično zalaganje i volonterski rad od samoga osnutka Kulturno-umjetničkog društva Lipa dvjema voditeljicama Vesni Zrinščak i Slavici Podolski koja je potom zahvalnice i poklone uručila predstavnicima gostujućih KUD-ova nakon njihovog nastupa, dok im je zahvalu na odazivu na kraju smotre uputila i predsjednica KUD-a Lipa Anica Milosavljević koja se tom prigodom ujedno zahvalila i svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovogodišnja smotra ostvari u svoj svojoj raskoši i ljepoti.

Druženje je u novobukovačkoj Vinogradskoj ulici popularno nazvanoj Mexico, nastavljeno do dugo u noć uz Tamburaški sastav Traženi iz Valpova.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button