DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUncategorized

Foto: Industrijsko-obrtnička škola Slatina ugostila 15 učeničkih zadruga VPŽ na Županijskoj smotri

Industrijsko-obrtnička škola Slatina danas je bila domaćin Županijskoj smotri učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije.

Tako je na terasi IOŠ-a svoje radove prezentiralo 15 učeničkih zadruga iz deset osnovnih i pet srednjih škola.

Radove svojih učeničkih zadruga izrađene tijekom nastavne godine kojima njeguju kulturnu tradiciju, te razvijaju poduzetništvo i svijest o zaštiti okoliša, prezentiralo je po dva učenika, odnosna člana istih u pratnji mentora i ravnatelja svojih škola.

Sve njih kao i predstavnike Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije na svečanom otvorenju pozdravio je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, dok je uvodnu riječ imala koordinatorica organizacije ovogodišnje Smotre Tanja Nikšić, inače voditeljica Učeničke zadruge „Obrtnik“ škole domaćina koja je ujedno bila i predsjednica Prosudbenog povjerenstva u kojemu su se još našli i Tatjana Lulić Prpić iz Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, inače voditeljica Hrvatske udruge učeničkoga zadrugarstva Virovitičko-podravske županije i Tomislav Kakša, voditelj Učeničke zadruge Kostanj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača.

– Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo domaćin ovogodišnje Smotre učeničkih zadruga VPŽ. Ove godine stručno povjerenstvo ima težak zadatak jer svi su marljivo radili i pripremili svoje proizvode i štandove do savršenstva, – istaknula je Nikšić te dodala kako će se osim prezentacije samih štandova ocjenjivati i video i praktični prikazi, te izvješća o radu zadruga koja je svaka zadruga unaprijed morala pripremiti i poslati. Tome će se pridodati i bodovi ocjena voditelja svih zadruga koji će ocjenjivati proizvod i estetski izgled štanda, a maksimalni mogući broj bodova je 40.

– Bez obzira na konačan rezultat svima vam želimo da se lijepo zabavite, družite, razmijenite iskustva i da vam današnji dan ostane u lijepom sjećanju, – zaključila je koordinatorica Tanja Nikšić zaželjevši svim zadrugama uspjeh na Smotri.

Srdačnu dobrodošlicu i ugodno druženje na Smotri u Slatini zaželio je i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac.

– Slobodno možete prošetati učionicama i upoznati našu školu, no ono što je najvažnije je da vi svojim zadrugarstvom ostvarite nova prijateljstva što nam je između ostaloga i cilj. Smotra je prilika da učenici uvide svoja postignuća, te kroz razmjenu iskustava poboljšaju svoj daljnji rad,, – istaknuo je ravnatelj Graovac.

Riječi potpore učenicima okupljenih školskih zadruga i njihovim mentorima uputila je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić koja je tom prigodom ujedno prenijela i pozdrave župana Igora Androvića.

– Ova smotra učeničkih zadruga je možda najljepši način i najljepši završetak županijskih natjecanja i smotri. Smotra koja pokazuje vašu kreativnost na djelu, tradiciju vašega kraja i nešto u čemu koristite svoje ruke za nešto što je puno korisnije od korištenja tehnologije, odnosno mobitela, tableta, računala…
Hvala vam što sudjelujete i hvala što svake godine povećavate broj škola sudionika, – istaknula je pročelnica Bunić te proglasila Županijsku smotru učeničkih zadruga otvorenom.

Potom su domaćini i gosti među kojima se našao i viši savjetnik za gospodarstvo i projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine i vršitelj dužnosti ravnatelja Gradske razvojne agencije Slatine Jurica Culej, obišli sve štandove učeničkih zadruga na izložbenom prostoru gdje su učenici prezentirali svoje radove, usluge i proizvode, a isto je učinilo i prosudbeno povjerenstvo kako bi moglo donijeti sud koje će zadruge predložiti za odlazak na Državnu smotru.

Nakon što je isto odradilo svoj posao, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac uručio je zahvalnice i prigodne darove svim natjecateljskim ekipama te proglasio one najbolje.

Tako će se za odlazak na Državnu smotru učeničkih zadruga predložiti Učenička zadruga Bukvica Osnovne škole Vladimira Nazora Nova Bukovica koju su predstavljali Ana Koleno i Ivan Peček uz mentoricu i voditeljicu spomenute učeničke zadruge Kristinu Horvat i izborili 1. mjesto s 39 osvojenih bodova.

Drugo mjesto što se tiče osnovnoškolskih zadruga s osvojenih 38,92 boda zauzela je Učenička zadruga Čađavičke lipe Osnovne škole „Davorin Trstenjak“ Čađavica koju su predstavljale Petra i Roberta Granjaš te mentorice i voditeljice Tanja Lavrnić, dok je treće mjesto za osvojenih 38 bodova pripalo Učeničkoj zadruzi Zalathnuk Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina te učenicama Nini Butka i Lari Jukić, te njihovoj mentorici i voditeljici spomenute učeničke zadruge Mariji Majer.

U kategoriji srednjoškolskih učeničkih zadruga za Državnu smotru bit će predložena Učenička zadruga „Obrtnik“ škole domaćina Smotre, Industrijsko-obrtničke škole Slatina predvođena učenicama Marijom Kristić i Marijom Ivanković, te voditeljicom i mentoricom Tanjom Nikšić. Ova je zadruga osvojila 39 bodova.

Drugo je mjesto s 38,92 boda osvojila Učenička zadruga Slatina Srednje škole Marka Marulića Slatina koju su predvodile učenice Gita Špoljarić i Anja Kojić uz mentoricu i voditeljicu UZ Željku Venus, dok je treće mjesto s 36,92 boda zauzela Učenička zadruga Vučica Srednje škole „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice koju su predvodile Mia Straka i Ena Poljak uz voditeljicu i mentoricu Suzanu Đebro Maričić.

Osim njih na ovogodišnjoj smotri nastupile su i sljedeće učeničke zadruge:

SREDNJE ŠKOLE

– UZ Marljive ruke – Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

                                          – Marino Kljaić i Karlo Korač

                                          – mentor Zoran Kozjak

– UZ Kostanj – SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača

                           – Matija Šimunija i Hrvoje Kapitan

                           – voditelj UZ Tomislav Kakša

OSNOVNE ŠKOLE

– UZ Špišići – OŠ August Cesarec Špišić Bukovica

                       – Jana Jurišić i Petra Jurišić

                       – voditeljica UZ Vesna Matovina

– UZ Naš vrt – OŠ Mikleuš

                           – Matea Funtek i Luka Ružička

                           – voditelj UZ Dino Mataz

– UZ Mali Mikeši – Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica

                                  – Domagoj Duvnjak i Josip Nemeš

                                  – Maja Polović- voditeljica sekcije

                                  – voditeljica UZ Mirela Huzjak

– UZ Brezići – OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje

                         – Emanuel Ivoš i Luka Ivšić

                         – voditeljica UZ Natalija Bajer

– UZ Hlapići – OŠ Ivane Brlić Mažuranić Orahovica

                         – Mirta Tosino i Helena Bošnjak

                         – voditelj UZ Matija Grgurić

UZ koje se ne natječu:

– UZ Sekvoja – OŠ Josipa Kozarca Slatina

                           – Borna Rodić i Mia Perkovac

                           – mentorica Martina Grgurić

– UZ Paun – OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci

                     – Leona Marija Lokner i Anja Cuca

                     – mentorica Mirjana Foro

Županijska smotra učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije završila je druženjem i zajedničkim ručkom koji su pod vodstvom svojih mentora Blaženke Kovač i Gorana Ivezića pripremili i poslužili učenici IOŠ-a zanimanja kuhar i konobar.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button