DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

FOTO: I ove godine sopjansko ”Lilanje na Ivanje” okupilo velik broj lilaša i gostiju

Svake godine, večer uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, u Sopju se posebnim programom obilježava ljetni solsticij ili suncostaj, vrijeme najduljeg dana i najkraće noći u godini, odnosno ”Ivanje”. Drugu godinu za redom manifestacija ”Ivanje” je financirana kroz projekt Interreg prekogranične suradnje u sklopu projekta Drava events II, a u organizaciji Općine Sopje te u suradnji s partnerom Općinom Starin iz Mađarske.
 
Veliki broj posjetitelja pristiglih s područja općine Spjje, susjednih općina i grada Slatine okupilo se jučer (četvrtak) u predvečernjim satima na platou iza zgrade Općine kako bi pogledali, ali i sudjelovali u lilanju. 
 
”Lilanje na Ivanje” je višestoljetni običaj koji se u Sopju održao na jedinstveni način. Suvremena tehnologija donosi mnoge promjene u životu ljudi, ali nošnja, pjesma i običaju opstali su, a ”Ivanje” je Sopjanima posebno u srcu. To je nastavak duge tradicije koja počiva na drevnom vjerovanju da se tim običajem može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. Nekad su to bili narodni običaji, a već dugi niz godina sopjansko lilanje je organizirana manifestacija. I dok se u mnogim krajevima ”Ivanje” prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to preskakanje vatre i lilanje. 
 
Lilanje je službeno otvorio načelnik općine Sopje Berislav Androš čestitavši imendan svim Ivanama i Ivanima, te onima koji nose izvedenice tog imena.
Ove godine zalilao je 31 lilaš, a među njima i načelnik općine Sopje Berislav Androš, i to vrlo uspješno. Svim lilašima uručene su potvrde o sudjelovanju i medalje. 
 
– Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku. Najbolje lilaju pojedinci koji najdulje i najbrže vrte gorući štap – objasnio je lilanje načelnik Androš.
 
Uz lilanje održan je i kulturno-zabavni program uz Tamburaški sastav Kontra, a bila je priređena i večera za sve posjetitelje.
mf (icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot