DOGAĐANJANASLOVNICA

Foto: Dr. sc. mons. Juraj Batelja u Slatinskoj Župi sv. Josipa predstavio dvije knjige o bl. Alojziju Stepincu

Nakon što je predvodio večernje koncelebrirano misno slavlje u crkvi sv. Josipa u Slatini dr. sc. mons. Juraj Batelja u pastoralnoj je dvorani istoimene Župe predstavio dvije knjige o blaženom Aloziju Stepincu.


Autor i postulator kauze blaženoga Alojzija Stepinca mons. Batelja tako je slatinskoj javnosti predstavio dokumentiranu knjigu imena „Uloga blaženoga Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine“, te drugu knjigu „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ tiskanu 2017. godine, istaknuvši kako obadvije knjige govore o jednom povijesnom razdoblju koje je tako znakovito za povijest katoličke Crkve u hrvatskom narodu, ali i za sam hrvatski narod.

Prva knjiga govori o Stepinčevoj ulozi u spašavanju ratne siročadi.

– Nadbiskup nije gledao koje je narodnosti i vjeroispovijesti koje dijete, već je uvijek i svugdje nastojao da život bude čuvan jer svaki je čovjek božje dijete i ima pravo Boga ocem zvati i to je temeljna istina, jer ako se ukloni Bog kao uporište čovjekovog opstanka, onda je čovjek bezvrijedan i može ga se ubiti, – istaknuo je dr. sc. mons. Batelja te predočio brigu koju je Crkva u Zagrebačkoj nadbiskupiji predvođena nadbiskupom Stepincem iskazala djeci, ratnoj siročadi, osobito preko Caritasa, dječjih domova, redovničkih zajednica i dobrotvornih ustanova u nadležnosti NDH.

Arhivski materijali svjedoče o profesionalnom, stručnom i visoko humanom odnosu tadašnjih liječnika, socijalnih službi i ustanova u liječenju i zbrinjavanju tih malih pacijenata, ratne siročadi, tzv. kozaračke djece.

Naime, tijekom Drugoga svjetskoga rata brigom Hrvatskog Crvenog križa, Caritasa i drugih katoličkih karitativnih ustanova među kojima je bio i samostan Družbe Presvetog Srca Isusova u Slatini, zbrinuto je ili opskrbljeno sveukupno 27.162 djece.
Dr. sc. mons. Juraj Batelja je naglasio: „da to nisu bila djeca samo srpskih roditelja. U tom su zbroju i djeca hrvatskih roditelja iz Bosne i Hercegovine, ratna siročad hrvatskih roditelja s područja NDH, djeca muslimanskih roditelja i židovska djeca“.

Svoje izlaganje postulator kauze je zorno popratio dokumentiranim slajdovima ukazujući na uredno vođene kartoteke, posebno u zagrebačkim bolnicama, s nadnevkom ulaska u bolnicu i danom smrti i mjestom pokopa, ali i sa slučajevima da je ta ista osoba kasnije uvrštena u popis „Spomen područja Jasenovac“ što vrijeđa dostojanstvo svake nevine žrtve.

O knjizi „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“

Govoreći o sadržaju monografije „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“, Batelja je podsjetio na složene okolnosti u kojima je djelovao zagrebački nadbiskup te rasvijetlio njegov odnos s komunističkom partijom Jugoslavije koja je bila njegov progonitelj iz mržnje prema vjeri i Crkvi.

– Nadbiskup Alojzije Stepinac bio je doista duhovni pastir Božjega naroda, on nije bio političar, niti se pačao u politiku ali je u svakom sustavu, i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije i za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, kao i u komunističkom režimu, nastojao da svaki život bude sačuvan, da istina dođe na vidjelo i da se Evanđelje propovijeda. I baš zato što je želio da hrvatski narod i Crkva u Hrvatskoj budu sačuvani od prodiranja nacističke i rasne ideologije on je zamolio Svetu Stolicu da pošalje svoga izaslanika, da se prizna NDH kako bi u toj državi mogla biti slobodna i katolička Crkva. Isto je postupio i 1945. kada je zavladala komunistička vlast koja ne samo da je progonila vjeru i Crkvu nego je išla za tim da iskorijeni vjeru iz savjesti i srca hrvatskoga čovjeka.

Nadbiskup je bio nepomična i čvrsta stijena na kojoj je hrvatski narod našao luku spasenja, ali i čvrsto sidro, ili bolje reći njegovom smo se ljubavlju i njegovom vjerom i postojanošću spasili, – rekao je Batelja te predočio materijalne dokaze mučeništva nadbiskupa Alojzija Stepinca kao i one koji su nakon ekshumacije mrtvoga tijela Alojzija Stepinca 22. lipnja 1993. otkrili kako je Udba balzamiranjem posve uništila zemne ostatke, zaplijenila srce i prikrila trovanje kojim je narušeno kardinalovo zdravlje zbog čega je umro 10. veljače 1960. godine.

– Želio bih da čitatelji ovih knjiga doista dopru do prave spoznaje i povijesne istine o bl. Alojziju Stepincu. Ove dvije knjige su zapravo prozor otvaranju istine o hrvatskom društvu u svim onim događajima koji su vezani za povijesne događaje od 1941. do 1960., ili još dalje, od Stepinčevog ređenja za biskupa zagrebačkog 1934. pa do njegove blažene smrti.
Bl. Stepinac uvijek je bio hrabar, odvažan, jasan i Božji, pa bi bilo dobro da ga i hrvatsko društvo tako percipira, – zaključio je dr. sc. mons. Juraj Batelja te se na kraju svog izlaganja zahvalio svima koji su omogućili predstavljanje njegovih knjiga u Slatini, osobito domaćinu, župniku Župe sv. Josipa, preč. Draganu Hrgiću koji je uzvratio riječi zahvale.

Osim dr. sc. mons. Jurju Batelji koji je cijeli svoj život posvetio proučavanju života i misli bl. Alojzija Stepinca, zahvalio se i svećenicima koji su također sudjelovali na misnom slavlju uoči predstavljanja knjiga, vlč. Darku Pužinu, župniku u Župi sv. Klare u Zagrebu i vlč. Mladenu Štivinu, župniku u Zapolju.

Zahvalio se i vlč. Ljubiši Krmaru, župniku Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju koji je isto tako pripomogao da se i u Slatini predstavi Alojzije Stepinac, kao i Župnom zboru Župe sv. Josipa koji je uveličao ovaj događaj, te svim posjetiteljima koji su se odazvali u zaista velikom broju.

– Prošli tjedan smo hodočastili u Krašić, danas je predstavljanje knjiga o bl. Alojziju Stepincu, a onda u povijesti ima još jedna lijepa poveznica između nas  i bl. Alojzija Stepinca koji je tijekom montiranog procesa između ostaloga spomenuo i krivo osuđenog i odvedenog našeg župnika Julija Burgera.

Kao župniku ovdje u Slatini želja mi je da počnemo više štovati bl. Alojzija Stepinca, te smo naručili njegovu sliku koju ćemo izložiti u crkvi i truditi se svečanije obilježavati njegov blagdan, ali i svakog 10. u mjesecu moliti njegove litanije i moliti da bude proglašen svetim te mu se više utjecati za pomoć, a onda uz to sve proučavati njegov život i njegove kreposti i zajedno s njim rasti u svetosti, – zaključio je preč. Dragan Hrgić.

Vjernici su na izlasku iz crkve dobili sličice s molitvom za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, a oni koji su prisustvovali predstavljanju knjiga, dobili su na dar i knjižicu s litanijama bl. Alojzija Stepinca, dok su po promotivnim cijenama mogli nabaviti predstavljene knjige uz posvetu autora, kao i knjigu istoga autora Propovijedi prema litanijama sv. Josipa.  

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button