DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Foto: Autor Mario Filipi predstavio knjigu „Nikola Tesla ispod paučine“ u Slatini

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slatini i Udruge HVIDR-a Slatina jučer je u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Slatini održana promocija knjige „Nikola Tesla ispod paučine“ autora Marija Filipija.

Na samom početku predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga pozdravila je nazočne matičare, predsjednike i predstavnike braniteljskih udruga te ostale goste među kojima su se našli zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica Anto Krišto.

Potom je, zaželjevši mu dobrodošlicu, predstavila autora Marija Filipija koji se nakon uspješne sportske karijere okreće novinarstvu, te daje veliki obol izvještavanjem s bojišnice tijekom Domovinskog rata gdje teško stradava. No ni ta žrtva ne zaustavlja njegov entuzijazam i radost prema životu i svijetu koji je oplemenio knjigom „Nikola Tesla ispod paučine“ koju je objavio 2005. godine, a potom i naslov „Na istočnom pragu Domovine“.

– Mario Filipi je novinar i publicist, hrvatski branitelj i stopostotni invalid Domovinskoga rata koji se danas uspješno bavi publicistikom, glumom, fotografijom, voćarstvom i sportom. Piše kolumne i do sada je objavio tri knjige te zbirke pjesama i jednu monodramu. Hvala vam što svojim radom pomažete Matici sačuvati naš narod i njegovu kulturu, – istaknula je Varga.

Isto tako se na izuzetnoj suradnji zahvalila predsjedniku slatinske HVIDR-e Nenadu Križiću koji je također pozdravio sve nazočne te im zaželio srdačnu dobrodošlicu. Ujedno se zahvalio, kako slatinskom ogranku Matice hrvatske na zajedničkoj suradnji, tako i Gradu Slatini na konstantnoj potpori. Izrazio je zadovoljstvo što je Slatina imala prigodu ugostiti jednog od junaka Domovinskog rata, te naglasio kako je tema knjige o Nikoli tesli među braniteljskom, ali i ne samo braniteljskom populacijom iznimno pozitivno prihvaćena.

– O toj se temi ima još puno toga za reći i naučiti, a mnogi su inspiraciju našli u našem prijatelju i suborcu Mariju Filipiju kojemu se zahvaljujem i vjerujem da ćemo s ove promocije izaći s novim saznanjima o Nikoli Tesli i željom da nam autor često dođe u Slatinu, – istaknuo je Križić.

Ono što piše u enciklopedijama o Nikoli Tesli prezentirala je dopredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Ksenija Vujanović-Juras, a potom je riječ preuzeo Mario Filipi koji je Nikolu Teslu predstavio u jednom novom svijetlu.

Govorio je o Nikoli Tesli kakav je doista bio, te naglasio kako je Nikola Tesla u njegovim očima od malih nogu bio veličanstvena ličnost.

– Dečko koji je iz provincije otišao u Ameriku i prevrnuo svijet naopačke, to je nešto posebno. Došao sam na ideju da pišem o Nikoli Tesli povodom 160. obljetnice rođenja kad su o njemu napisane gluposti. Morao sam istraživati kako bi istina o Nikoli Tesli izašla na vidjelo. Govorili su da nije bio dobar matematičar, da je mrzio žene, da je bio nedruštven čovjek i čudak.
Došao sam do dokumenata koji su govorili o njemu kao osobi.
Vjerujem kako je Nikola Tesla jedan od najvećih ljudi koji je ikada hodao svijetom, a rođen je u Hrvatskoj, stoga sam u knjizi Teslu predstavio onakvim kakav je doista bio: nježan, suosjećajan, društven i duhovit čovjek. Suosjećao je sa svakim tko je u nevolji i nikome nije odbio molbu za pomoć koliko je mogao.
Knjiga nudi i obilje dokumenata koji govore o povijesti te o administrativno-političkom stanju u doba kad je on rođen, – ispričao je Filipi.
Sve je to dočarao kroz zanimljivu foto prezentaciju, naglasivši kako je Nikolu Teslu istraživao kao čovjeka, a ne toliko kao izumitelja.

Knjiga koja broji preko 500 stranica ima puno poglavlja i podpoglavlja koji ju čine jednostavnijom kako bi čitatelj mogao lakše uočiti svu nepravdu koja mu je učinjena u brojnim knjigama i objavama, te se osvrnuo na Teslinu autobiografsku knjigu „Moji pronalasci“.

– Zašto su ga iskrivljavali već tada, ne bih znao. Smanjili su mu njegove domete u znanosti. Izbacili su iz knjige sve što se tiče Boga i vjere. Tvrdili su da je on raskrstio s religijom, što nije točno jer je do kraja bio dosljedan svojoj pravoslavnoj vjeri, a Tesla i njegov otac svećenik pripadali su pravoslavnoj crkvi austrijske monarhije koja je u biti bila Hrvatska pravoslavna crkva, – rekao je između ostaloga Filipi, te na kraju istaknuo kako su Nikolu Teslu s potpunim pravom zvali svecem znanosti i ne čudi da ga mnogi narodi svojataju kao svoga.

Posljednji dio svog prikaza knjige Filipi je posvetio Teslinoj nacionalnosti. Kazao je kako je Tesla rođen u Lici, a kada je rođen, tamo je bila Hrvatsko-Slavonska vojna krajina. Kada je Tesla imao 25 godina, vraćena je pod vlast bana, Sabora i vlade, a upravo vlada u Zagrebu izdala mu je 1893. godine putovnicu, što je također potkrijepio dokumentima koji potvrđuju Hrvatsku kao njegovu domovinu.
Prikazao je i dva telegrama u kojima se Tesla navodno izjašnjava da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom, no ti telegrami su prilično loše načinjeni falsifikati, tvrdi autor.

Filipi je na kraju slatinskoj publici za svaku kupljenu knjigu „Nikola Tesla ispod paučine“ poklonio i svoju zbirku pjesama.

Uvertira u ovu književnu večer bio je glazbeni program koji su pripremili mladi glazbenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Jan Tomac, učenik 2. razreda gitare čiji je učitelj Siniša Ivček, te Ian Maleković, učenik 6. razreda trombona kod učiteljice Jelene Škvorc, a nastupio je uz klavirsku pratnju prof. Josipa Jagušića.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button