DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Filmska pismenost i medijska kultura u nastavi hrvatskog jezika

Filmska pismenost  i medijska kultura  u nastavi hrvatskog jezika ime je dvodnevnog edukativnog događaja  koji se održava u Pučkom otvorenom učilištu u zajedničkoj organizaciji spomenutog domaćina i Hrvatskog audiovizualnog centra. Jučer prvog dana u maloj Art dvorani kina održan je informativni okrugli stol  na temu  primjene filma u nastavi u osnovnim i srednjim školama.

Na taj okrugli stol pozvani su nastavnici hrvatskog jezika slatinskih škola kako bi se dodatno educirali o filmskoj pismenosti i kasnije ju pokušali implementirati u nastavu hrvatskog jezika.

 

Na tom jučerašnjem prvom danu u radu okruglog stola sudjelovali su Ingrid Padjen Đurić  viša savjetnica ravnatelja HAVC-a za filmsku pismenost, Marina Zlatarić nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Bartola Kašića Zagreb,  Danijela Fabric Fabijanac  ravnateljica POU Slatina i predsjednica Kino mreže, Ivančica Fett voditeljica Županijskoga stručnoga vijeća učitelja hrvatskog jezika osnovnih škola Virovitičko–podravske županije  dok je voditelj bio Toma Zidić filmski redatelj i autor. Aktivni sudionik okruglog stola bio je i gradonačelnik Denis Ostrošić.

Konkretnije podatke o svrsi i potrebi za organizacijom ovakve vrst radionica i okupljanja ponudila nam je Ingrid Padjen Đurić  viša savjetnica ravnatelja HAVC-a za filmsku pismenost – ”Hrvatski audiovizualni centar intenzivno radi na razvoju filmske pismenosti, podupire postojeće programe i aktivnosti te je napravio web stranicu koja sadržava sve relevantne informacije i poveznice na druge platforme koje nude pristup filmovima za djecu i mlade i onima koji prezentiraju filmsko stvaralaštvo djece i mladih te su za iste osigurani metodički materijali za održavanje sata filmske pismenosti. Ovime se osigurava centralno mjesto sa svim raspoloživim sadržajima iz područja filmske pismenosti i time olakšava rad odgojno-obrazovnim djelatnicima za koje kontinuirano organiziramo edukacije i radionice na temu filmske pismenosti, pa smo tako i danas u suradnji s Hrvatskom kino mrežom i Pučkim otvorenim učilištem Slatina napravili informativni okrugli stol o primjeni filma u nastavi u osnovnim i srednjim školama. Cilj je usustaviti filmsko obrazovanje od vrtića do fakulteta i nadam se da će i Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanje uvidjeti moć filma kao umjetnosti.  HAVC inače i ove godine sufinancira rad filmskih školskih družina kao izvannastavne aktivnosti u školi. Školske filmske družine počivaju na entuzijazmu pojedinaca u školama, na njihovoj istinskoj ljubavi prema filmskom dječjem stvaralaštvu i medijskoj kulturi. U hrvatskim školama djeluje više od 200 filmskih i video družina te sličnih medijskih grupa. Te družine godišnje proizvedu preko 200 filmova svih rodova kao i ostalih medijskih sadržaja. U njihovom radu sudjeluje više od 3000 učenica i učenika te 200 nastavnika i učitelja. Kroz bavljenje filmom i medijskom kulturom razvijaju kritičke i kreativne vještine učenika čime se razvija sposobnost pristupa, raščlambe, vrednovanja i slanja poruke posredstvom filma. Navedene izvannastavne aktivnosti važan su oblik filmskog i medijskog obrazovanja gdje se o filmu i filmskoj pismenosti uči od nižih razreda osnovne škole pa sve do srednje škole. Zajedničkim integriranim radom i suradnjom struke i relevantnih institucionalnih i izvaninstitucionalnih tijela možemo transformirati utjecaj i vrijednost filmskog obrazovanja za djecu i mlade u cijeloj Hrvatskoj. Krajnji cilj je uvođenje edukacije iz područja filmske pismenosti u odgojno-obrazovni sustav na svim razinama i posljedično razvoj publike i razvoj hrvatske kinematografije te jačanje sustava promocije, filmske pismenosti i razvoja publike s naglaskom na hrvatska AV djela.” – rekla je Padjen Đurić.

Danas su na programu ovog događaja filmske radionice dokumentarnog i eksperimentalnog filma.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button