DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Film Jakova Sedlara „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“ prikazan u Slatini

U organizaciji Gradskog odbora Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Zaprešić, sinoć je u Hrvatskom domu u Slatini održana promocija filma redatelja Jakova Sedlara imena „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“ koji je dio Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer.

Domaćin ovome događaju bila je Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ Slatina čiji je predsjednik Ivan Levar nakon intoniranja Hrvatske himne i minute šutnje za poginule branitelje u Domovinskom ratu, za sve koji su život dali za domovinu hrvatsku tijekom vjekova i za prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, pozdravio brojne posjetitelje, predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnike gradskih institucija, i ostale goste među kojima su bili Dario Vrbaslija, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine, Mato Bubaš, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije koja je pokrovitelj projekcije filma u Slatini, zatim Ilija Nikolić, glasnogovornik koordinacije braniteljskih udruga i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine, Dragutin Poturica, direktor Festivala Gordan Lederer i predsjednik UHDDR-a Zaprešić, Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, te Marijan Capek, vukovarski branitelj i autor Festivala koji je upoznao prisutne s radom istog i predstavio spomenuti film.

Sam Festival Gordan Lederer zamišljen je na način da se kroz film po cijeloj Hrvatskoj pronese istina o Domovinskom ratu i hrvatskoj povijesti zbog pomanjkanja ovakvih tema u našem društvu koje ljudi sve manje prate, a djeca nemaju nikakva saznanja.

Festival je gostovao u 48 mjesta u Hrvatskoj s raznim filmovima, a 49.-o gostovanje u Slatinu je donijelo film „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“ koji govori o sto godina povijesti Hrvata na ovom području i dan danas je istinit svjedok onoga što se događalo, što se događa i što će se događati.

Radnja obuhvaća razdoblje od 1918. do 2018. godine, te donosi presjek sto godina svih zbivanja u Hrvatskoj, od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do stvaranja samostalne države Hrvatske gdje se scenarist Nenad Piskač dotaknuo spomenutih tema na jedan brutalno iskren način.

– Izuzetno sam ponosan što smo napokon i u Slatini jer mi je otac porijeklom s ovog područja, odnosno iz Mikleuša i zahvalio bih se svim ovim dragim ljudima koji su svojim dolaskom dali podršku našem projektu, – zaključio je autor Festivala Marijan Capek.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button