KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Filipi pokazao Slatinčanima „Kako glumiti normalnog čovjeka“

Hrvatski branitelj i stopostotni hrvatski ratni vojni invalid Mario Filipi sinoć je na daskama Pučkog otvorenog učilišta Slatina, okupljenim hrvatskim braniteljima i ostalim posjetiteljima među kojima je bilo i mlade publike, predstavio svoju životnu priču kroz zanimljive elemente stand up komedije, te im pokazao „Kako glumiti normalnog čovjeka“.
Govorio je o svom itekako bogatom životnom putu, o životnoj borbi u kojoj se zatekao braneći Hrvatsku ostavši bez ruke i noge, ali promatrajući život ipak s one vedrije strane.
Ovoga duhom i djelima nesalomljivog branitelja glazba prati od najranijeg djetinjstva pa je slatinskoj publici pripremio nekoliko glazbenih brojeva koji su se protkali kroz cijelu priču popraćenu video prezentacijom.
Životne nedaće lomile su ga nekoliko puta, zbog bolesti je morao napustiti vrlo uspješnu veslačku karijeru, a zbog svojih „vanpartijskih“ načela njegov 20-godišnji novinarski rad ostaje nezapažen te odlazi u slobodno novinarstvo koje do punog izražaja dolazi 1991. godine tijekom Domovinskog rata izvješćima s bojišnice, a prekida se njegovim teškim ranjavanjem.
Sportsko srce iz mladih veslačkih dana i čvrsta vjera u Boga te pravednost borbe svog naroda pomogli su mu preživjeti i život nastaviti u društvu s protezama, često neshvaćenog u želji da nastavi živjeti „normalno“.
Dok to čini često upada u smiješne situacije, od kuda se rađa ideja pokazati iz svog osobnog doživljaja „Kako glumiti normalnog čovjeka“, svima koji su u životu ranjeni na ovaj ili onaj način, a posebno hrvatskim braniteljima s čijim sudbinama ima zajedničkih dodirnih točaka.
(mf/Foto: Mihaela Feldi i Robert Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button