DOGAĐANJANASLOVNICA

Europe Goes Local u Slunju: Uz još 15 hrvatskih gradova Grad Slatina unaprjeđuje rad s mladima na lokalnoj razini

Prošloga tjedna, od 18. do 21. siječnja u Slunju je održano četverodnevno osposobljavanje pod nazivom „Rad s mladima na lokalnoj razini“ koje je okupilo šesnaest gradova iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti na lokalnoj razini. Spomenuto događanje označilo je početak trećeg izdanja nacionalnih aktivnosti u okviru projekta Europe Goes Local u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Projekt Europe Goes Local provodi se od 2016. godine, a s početkom novog programskog razdoblja (2021.—2027.) otvoreno je novo poglavlje projekta u okviru kojega će se kroz različite aktivnosti svim dionicima rada s mladima na lokalnoj razini omogućiti osnaživanje i umrežavanje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama zemalja partnera na projektu.

Na početku treninga nazočne je pozdravila mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije koja je tom prigodom naglasila kako će Agencija i u narednom programskom razdoblju, do kraja 2027. nastaviti odvajati financijska sredstva i razvijati aktivnosti u okviru projekta Europe Goes Local“ s obzirom na važnost ulaganja u mlade kroz Erasmus+ programe, ali i kroz izravno ulaganje i osnaživanje lokalnih jedinica koje su najbliže mladoj populaciji i svojim mladima.

Kao nit vodilju, gradovi uključeni u projekt, koristit će Europsku povelju u radu s mladima na lokalnoj razni, rezultat prve faze EGL projekta na europskoj razini koja predstavlja listu univerzalnih kvalitativnih načela za organizaciju rada s mladima na lokalnoj razini.

Tijekom četiri dana osposobljavanja predstavnici gradova imali su priliku usvojiti temeljne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima. Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, gradovi su izradili individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko važnih strateških aktivnosti.

„Ovaj pristup, koji je individualiziran od samog početka te se planovi kreiraju na temelju postojećeg stanja i potreba svakog sudionika projekta, pokazao se korisnim za velik broj jedinica lokalne samouprava koje su do sada sudjelovale u nacionalnom konceptu aktivnosti“, rekla je Aleksandra Švast, voditeljica projekta u Hrvatskoj i dodala kako je cilj postići da planirane aktivnosti budu održive te da se kroz njih postigne dugoročnija podrška mladima i nakon što sudjelovanje gradova u projektu formalno završi.

Gradovi koji sudjeluju u trećem izdanju nacionalnih aktivnosti prethodno su odabrani na otvorenom pozivu za sudjelovanje EGL projektu, a to su Belišće, Čakovec, Crikvenica, Donja Stubica, Gospić, Koprivnica, Križevci, Opatija, Ploče, Pula, Šibenik, Slatina, Umag, Vinkovci, Vrgorac i Zagreb.

Na kraju treninga nekoliko sudionika je iskazalo svoje dojmove, a među njima je bila i pomoćnica pročelnika za projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Anita Rastija koja je tom prigodom istaknula:

– Četiri dana sudjelovanja na treningu „Rad s mladima na lokalnoj razini“ za mene su bila napredak i na osobnoj i profesionalnoj razini. Predavanja puna novih informacija polaznicima su pretočena kroz interaktivni rad u opuštenoj atmosferi, poučavajući nas i dok ne učimo. Ovaj trening je zasigurno iskorak iz formalnih obrazaca učenja i seminara kakvima obično prisustvujem. Prezentirani primjeri dobre prakse pokazali su mi da ono što je prezentirano može biti realno i provedeno te sam se vratila motivirana i spremna za daljnji rad. Umrežavanje s kolegama iz drugih gradova koji su u istoj situaciji, uz mentora, daje mi vjetar u leđa da malim koracima izgradimo zajednicu po mjeri mladih, – rekla je pomoćnica pročelnika za projekte Grada Slatine Anita Rastija, te ukratko pojasnila Plan koji je izradio Grad Slatina:

– U sklopu spomenutog projekta Grad Slatina planira ujediniti udruge koje okupljaju mlade kako bi zajedno izradili Lokalni program za mlade za naredno razdoblje temeljen na stvarnim potrebama, (kroz Erasmus + projekt). Nadalje je plan uspostaviti dijalog s mladima i potaknuti ih na aktivno sudjelovanje u procesu kreiranja politika, a uz podršku volontiranju mladih i potpore mladima u poduzetništvu, planirano je i uvođenje participativnog proračuna za mlade, – zaključila je Anita Rastija.

U izradi, ali i provedbi planova gradovi će idućih godinu dana imati podršku dodijeljenih mentora – stručnjaka u području rada s mladima te članova nacionalne radne skupine projekta Europe Goes Local.
(mf/Izvor: Grad Slatina, Agencija za mobilnost i programe Europske unije)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button