MEDIA SERVISNASLOVNICA

EU čelnici složni oko zaustavljanja ilegalnih migranata iz Afrike

ZAGREB – Na neformalnom summitu na Malti EU čelnici pokazali su jedinstvo koje dugo nismo vidjeli. Usvojili su Deklaraciju o zaustavljanju ilegalne migracije na srednjemediteranskoj ruti u kojoj stoji da će Europa pojačati svoju suradnju sa zemljama iz kojih afrički migranti kreću na put prema Europi. U turbulentnim zbivanjima na svjetskoj sceni, ovaj je potez svakako i poruka novoj američkoj administraciji. Na summitu je sudjelovao i hrvatski premijer.

Deklaracija o zaustavljanju ilegalne migracije najviše se odnosi na Libiju. Konkretno uključuje obuke i opremu za libijsku obalnu stražu, presijecanje i zaustavljanje krijumčarskih bandi, a u Libiji će se graditi prihvatni centri u suradnji s UNHCR-u. Njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Potrebno nam je političko rješenje za stabilnu Libiju, kao i napraviti poteze kojima će se zaustaviti ilegalna migracija. Trebamo zaustaviti krijumčarenje ljudi, znamo da je situacija s izbjeglicama u Libiji dramatična i zato moramo djelovati onako kako smo i s Turskom”, rekla je Merkel.Na summitu se razgovaralo i o odnosima s SAD-om. Na poteze novog američkog predsjednika europska administracija gleda osuđivački i s nevjericom.

No među 28 šefova država i Vlada ima onih koji mu se neskriveno dive. Povjerenica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ipak ističe jedinstvo i drugačiji pristup Europe:
“Zasigurno, mi Europljani smo drugačiji kada je riječ u pristupu, npr migracijama. Danas ćemo pokazati da je naš pristup suradnja i partnerstvo. Mi ne vjerujemo u zidove”, poručila je Mogherini.

Predsjednik Europske komisije i veliki kritičar Donalda Trumpa, Jean Claude Juncker:
“Trebat će ostaviti mjesta za objašnjenja. Imam dojam da nova administracija ne poznaje Europsku uniju. A u Europi, tu kod nas, detalji su važni”. Premijer Plenković naglasio je kako Europska unija mora zadržati jedinstvo.
“Europska unija mora zadržati jedinstvo, pogotovo u ovakvim okolnostima gdje je Hrvatska nova članica EU koja je prigrlila sve vrijednosti. Treba naći kontekst u kojem Europa mora pokazati da je jedinstva i spremna na nove izazove”.

(Media Servis / Foto: Vlada RH)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button