NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Erasmus +, učiteljice OŠ Josipa Kozarca upoznale rumunjsku tradiciju i kulturu

Učiteljice iz OŠ Josipa Kozarca, Slatina Katarina Kokorić i Tatjana Lulić Prpić te pedagoginja Ana Perković su od 16. do 20. studenog sudjelovale na prvoj mobilnosti Erasmus  + projekta „Be the change…you want to be!“ koja je održana u rumunjskom gradu Curtea de Argeş.

Za vrijeme petodnevnog boravka učitelji, iz Grčke, Litve, Italije, Španjolske i Hrvatske imali su priliku posjetiti krajeve Rumunjske u kojima stanovnici generacijama žive u skladu s prirodom njegujući tradiciju i kulturu. Posjetom tradicionalnoj mesnici i destileriji te kušanjem hrane proizvedene na tradicionalan način učiteljima se željelo ukazati kako se u suživotu s prirodom mogu izbjeći nedaće modernog doba što je i problematika spomenutog projekta.
Učenici škole domaćina su  izvođenjem tradicijskih pjesama i plesova  gostima pokazali da se njegovanjem tradicije s lakoćom može premostiti generacijski jaz. O održivom su razvoju  gosti imali priliku učiti i posjetom hidroelektrani smještene na akumulacijskom jezeru Vidraru te sudjelovanjem na konferenciji o odlaganju plastike na kojoj su raspravljali o tome kako se države partnerskih škola nose s problemom odlaganja otpada.  Posjetom gradu Alba Iuliai partnerima se željela dočarati atmosfera uzbuđenja zbog proslave stote godišnjice ujedinjena Rumunjske koju će cijela država svečano proslaviti u prosincu ove godine.

Projekt „Be the change… you want to be!“ je jedan od tri međunarodna projekta koji se trenutno provode u OŠ Josipa Kozarca Slatina, a kojima škola, uz redovnu nastavu i izvannastavne aktivnosti, nastoji svojim učenicima omogućiti što bolji napredak. Stoga će učenici u sljedeće dvije godine sudjelovanjem u projektnim aktivnostima imati priliku rješavati pitanje održivog razvoja s ciljem unošenja promjena u zajednicu u kojoj žive.
(mf/Izvor: Ana Perković, stručni suradnik pedagog OŠ Josipa Kozarca Slatina)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button