NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Erasmus+, KA2 GAME OŠ E. Kumičića – mobilnost u Latviji

Od 25. do 29. studenog ove godine realizirana je prva planirana mobilnost u sklopu projekta Erasmus+ KA2 G.A.M.E. (Generative Application to Manage Education).
Sudionici Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina i projektni partneri iz Turske, Latvije, Portugala, Grčke i Sjeverne Makedonije okupili su se u Latviji, u školi domaćina Rigas 25. vidusskola u Rigi.
Uz ravnateljicu slatinske škole Božicu Majhen i učiteljicu Engleskog jezika Kristinu Premec na mobilnosti je sudjelovalo četvero učenika osmih razreda, Gala Brunović, Sara Cvijanović, Jerislav Jukić i Patrik Horvat.

Susret je započeo prigodnom priredbom tradicionalnih pjesama i plesova koju su pripremili domaćini, a potom je uslijedio obilazak škole gdje su se gosti upoznali s načinima poučavanja i radom škole te obrazovnim sustavom Latvije, ali i kroz prezentacije predstavili svoje države, kulturu i tradiciju, mjesto iz kojega dolaze te svoje škole.
Prvi dan posjeta završio je obilaskom staroga grada Rige, a u danima koji su uslijedili posvetili su se prezentiranju i implematicji igara u nastavi kroz razne radionice i izložbe u muzeju starih automobila, zatim kulturološkim aktivnostima učitelja i učenika sudjelovanjem u radionicama izrade tradicionalnih latvijskih predmeta od kože, vune i drveta, te posjetom gradiću Aluksne na granici s Estonijom i Rusijom gdje su između ostaloga mogli uživati u vožnji starom željeznicom i latvijskim specijalitetima.

Isto tako učenici su imali prigodu razvijati svoju suradnju kroz društvenu taboo igru, odnosno igru s riječima koja ima utjecaj na jačanje jezične kompetencije, a prilikom posjete Gradskoj knjižnici u Rigi imali su mogućnost isprobati i druge društvene igre.

Zadnjega dana mobilnosti bio je rezerviran za posjet Fakultetu tehničkih znanosti gdje su učenici sudjelovali u radionici robotike te naučili puno korisnih stvari vezanih za programiranje i rad robota gdje su uživo mogli vidjeti kako se jedan robot programira za izvođenje određenih radnji. u sklopu fakulteta posjetili su i muzej gdje su razgledali izloške vezane uz carinu i carinske propise Latvije.
Završno druženje sudionika, održano u školi domaćina, proteklo je u pjesmi, plesu i veselju. Igrale su se tradicionalne igre zemalja sudionica mobilnosti, kao i kviz u Kahootu na temu 6 zemalja sudionica, gdje je Slatinčanka Gala Brunović osvojila odlično 2. mjesto i primila prigodan poklon.

Dani provedeni u glavnom gradu Latvije obilovali su aktivnostima i protekli u odličnom raspoloženju i druženju s kojega su se sudionici kućama vratili bogatiji za jedno lijepo iskustvo.
(Mihaela Feldi/Izvor: Kristina Premec, učiteljica engleskog jezika)


 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button