KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Erasmus+ KA1, Škola bez granica OŠ Eugena Kumičića Slatina – Realizirani tečajevi u Finskoj

U sklopu Erasmus +KA1 projekta „Škola bez granica“ kojeg provodi Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina, edukacijske rehabilitatorice Ivana Sabolić i Patricija Karaman, sudjelovale su u mjesecu srpnju na tečajevima „ICT in the Finnish Education System“ i „Benchmarking Course Finnish Education System“ koji su se održali u glavnom gradu Finske, Helsinkiju. 

Ciljevi odslušanih tečajeva bili su; steći znanja o funkcioniranju finskog obrazovnog sustava, upoznati načine rada u području inkluzivnog obrazovanja te upoznati različite sustave podrške i pedagoške postupke, usavršiti primjenu IKT u učenju i poučavanju te razmijeniti iskustva sa sudionicima iz različitih europskih zemalja.

Učenici u Finskoj idu devet godina u osnovnu školu, nakon čega upisuju srednju školu, pa Sveučilište. Važno je naglasiti da država financijski pomaže sve studente, svi učenici imaju organizirani besplatni topli obrok, a sumativno vrednovanje počinje tek u šestom razredu osnovne škole, do tada se vrednuje isključivo formativno. U razredu je od 12 do 18 učenika, učenici rade individualno, u paru ili u grupi. Zastupljena je istraživačka, eksperimentalna i projektna nastava. Važno je naglasiti da škola nema zvona i da učenici tijekom dana nekoliko puta, neovisno o vremenskim uvjetima, izlaze u prirodu i na igrališta.

– U sklopu tečaja imali smo priliku posjetiti i finske knjižnice, koje nisu samo mjesta za učenje, čitanje ili posuđivanje knjiga – one su i važna mjesta za druženje (nude e-publikacije, sportsku opremu, električne alate, karaoke i sl.), – istaknule su edukacijske rehabilitatorice Ivana Sabolić i Patricija Karaman koje će stečeno znanje i iskustvo već na prvom Vijeću podijeliti s kolegama u školi, a naučeno sigurno pretočiti na rad u posebnim odjelima Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina.
(mf/Izvor: Patricija Karaman i Ivana Sabolić, edukacijske rehabilitatorice)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button