KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Erasmus+ G.A.M.E. – Učenici i učiteljice OŠ Eugena Kumičića iz Slatine na mobilnosti u Sjevernoj Makedoniji

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Generative Application to Manage Education (G.A.M.E.) učenici i učiteljice iz OŠ Eugena Kumičića Slatina sudjelovali su u četvrtoj po redu mobilnosti održanoj u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skopju.
Tako je od 9. do 13. svibnja ove godine na mobilnosti sudjelovalo petoro učenika: Toni Demeter, Iva Drokan, Ana Kizivat, Lana Medved i Petra Zver u pratnji učiteljica Vere Menčik, Željke Novotni i Ive Vilček, koordinatorice projektnog tima.

Prvi dan mobilnosti bio je rezerviran za posjet i obilazak škole domaćine Shkolla Fillore Komunale ”Imri Elezi”.
Učenici su potom prezentirali svoje verzije aktivnosti ”Drama u matematici i znanosti” koje su pripremili za ovaj projekt.
Budući da je ovo zadnja po redu mobilnost u kojoj sudjeluju učenici, ostatak tjedna bio je rezerviran za druženje i učenje o ovoj prekrasnoj zemlji i njenim turističkim atrakcijama.
Sljedećeg dana obišli su stari dio grada ”Čaršiju”, te uz šetnju starim ulicama vidjeli brojne džamije i posjetili tvrđavu Kale. Nakon tradicionalnog ručka, kukuruzne kaše s kajmakom, obišli su novi dio grada u kojem su posjetili muzej jednog od najpoznatijih makedonskih umjetnika Dimitra Kondovskog te obišli spomen kuću Majke Tereze.
U srijedu su domaćini svoje goste poveli na Ohridsko jezero te obilazak gradova  Ohrid i Struga. U Ohridu su razgledali crkvu sv. Tereze i crkvu sv. Ivana Kanea s koje se pruža prekrasan pogled na Ohridsko jezero, dok su Strugi imali priliku čak umočiti noge u jezero.
Četvrti dan započeo je obilaskom planine Vodno na kojoj se nalazi 66 metara visok Milenijski križ, jedan od najviših križeva na svijetu, s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad Skopje. Spustivši se u grad sudionici mobilnosti posjetili su Zoo di Skopje i pripadajući muzej u kojem su naučili puno o povijesti flore i faune makedonskog područja. Na kraju dana čekala ih je tradicionalna večera te podjela certifikata za sudjelovanje u mobilnosti.
Zadnji dan mobilnosti iskoristili su za učenje o ljepotama i znamenitostima Sjeverne Makedonije u sklopu izleta do spomenika prirode, kanjona Matka koji je jedno od najpopularnijih destinacija u toj zemlji. U samom kanjonu nalazi se desetak špilja među kojima su posjetili špilju Vrelo u kojoj se nalaze dva špiljska jezera i nekoliko špiljskih galerija.

Učenici i učiteljice OŠ Eugena Kumičića Slatina vratili su se u svoju školu prepuni dojmova i očarani ovom prekrasnom zemljom s iznimno ljubaznim ljudima.

– Iako se naš projekt lagano bliži kraju, možemo sa sigurnošću reći da će znanja, iskustva i prijateljstva stečena tijekom ovih nekoliko godina trajanja projekta ostati među nama zauvijek, – poručila je u ime svih učitelja i učenika uključenih u projekt, koordinatorica projektnog tima Iva Vilček.
(mf/Izvor: OŠ E. Kumičića, Iva Vilček, učiteljica engleskog jezika, koordinatorica projektnog tima)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button