KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Erasmus+ G.A.M.E. – Učenici i učiteljice OŠ Eugena Kumičića iz Slatine na mobilnosti u Sjevernoj Makedoniji

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Generative Application to Manage Education (G.A.M.E.) učenici i učiteljice iz OŠ Eugena Kumičića Slatina sudjelovali su u četvrtoj po redu mobilnosti održanoj u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skopju.
Tako je od 9. do 13. svibnja ove godine na mobilnosti sudjelovalo petoro učenika: Toni Demeter, Iva Drokan, Ana Kizivat, Lana Medved i Petra Zver u pratnji učiteljica Vere Menčik, Željke Novotni i Ive Vilček, koordinatorice projektnog tima.

Prvi dan mobilnosti bio je rezerviran za posjet i obilazak škole domaćine Shkolla Fillore Komunale ”Imri Elezi”.
Učenici su potom prezentirali svoje verzije aktivnosti ”Drama u matematici i znanosti” koje su pripremili za ovaj projekt.
Budući da je ovo zadnja po redu mobilnost u kojoj sudjeluju učenici, ostatak tjedna bio je rezerviran za druženje i učenje o ovoj prekrasnoj zemlji i njenim turističkim atrakcijama.
Sljedećeg dana obišli su stari dio grada ”Čaršiju”, te uz šetnju starim ulicama vidjeli brojne džamije i posjetili tvrđavu Kale. Nakon tradicionalnog ručka, kukuruzne kaše s kajmakom, obišli su novi dio grada u kojem su posjetili muzej jednog od najpoznatijih makedonskih umjetnika Dimitra Kondovskog te obišli spomen kuću Majke Tereze.
U srijedu su domaćini svoje goste poveli na Ohridsko jezero te obilazak gradova  Ohrid i Struga. U Ohridu su razgledali crkvu sv. Tereze i crkvu sv. Ivana Kanea s koje se pruža prekrasan pogled na Ohridsko jezero, dok su Strugi imali priliku čak umočiti noge u jezero.
Četvrti dan započeo je obilaskom planine Vodno na kojoj se nalazi 66 metara visok Milenijski križ, jedan od najviših križeva na svijetu, s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad Skopje. Spustivši se u grad sudionici mobilnosti posjetili su Zoo di Skopje i pripadajući muzej u kojem su naučili puno o povijesti flore i faune makedonskog područja. Na kraju dana čekala ih je tradicionalna večera te podjela certifikata za sudjelovanje u mobilnosti.
Zadnji dan mobilnosti iskoristili su za učenje o ljepotama i znamenitostima Sjeverne Makedonije u sklopu izleta do spomenika prirode, kanjona Matka koji je jedno od najpopularnijih destinacija u toj zemlji. U samom kanjonu nalazi se desetak špilja među kojima su posjetili špilju Vrelo u kojoj se nalaze dva špiljska jezera i nekoliko špiljskih galerija.

Učenici i učiteljice OŠ Eugena Kumičića Slatina vratili su se u svoju školu prepuni dojmova i očarani ovom prekrasnom zemljom s iznimno ljubaznim ljudima.

– Iako se naš projekt lagano bliži kraju, možemo sa sigurnošću reći da će znanja, iskustva i prijateljstva stečena tijekom ovih nekoliko godina trajanja projekta ostati među nama zauvijek, – poručila je u ime svih učitelja i učenika uključenih u projekt, koordinatorica projektnog tima Iva Vilček.
(mf/Izvor: OŠ E. Kumičića, Iva Vilček, učiteljica engleskog jezika, koordinatorica projektnog tima)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot