CORONAVIRUS INFODOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

Epidemiolog dr. Miroslav Venus o britanskom soju virusa

Potaknuti pojavom iliti dolaskom britanskog soja koronavirusa i u Hrvatsku, u eter Radio Slatine pozvali smo dr. Miroslava Venusa, predsjednika Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitica, koji je kao i uvijek odmah prihvatio poziv.

„Neupitno je bilo hoće li se britanski soj koronavirusa pojaviti i kod nas jer je stigao i u sve zemlje u našem okruženju. Ne radi se o dobroj vijesti, ali ključ širenja epidemije i dalje je u našim rukama. Ovaj soj je puno zarazniji nego nemutirani soj. Onaj tko je zaražen mutiranim sojem virusa ima veći potencijal zaraziti više ljudi nego netko koje je zaražen nemutiranim sojem. I protiv ovog soja, kao i onoga nemutiranoga ili bilo kojeg drugog, štitimo se isto, poštujući iste epidemiološke mjere, odnosno nosimo maske, držimo razmak, izbjegavamo okupljanja i na taj način ćemo spriječiti širenje bilo kojeg oblika koronavirusa. Od ponedjeljka, 15.veljače dolazi do, kako je Vlada odlučila,popuštanja ponekih epidemioloških mjera (srednjoškolci se vraćaju u školske klupe, ugostiteljima se omogućuje prodavanje kave,čaja, općenito svega što imaju na meniju za van, otvaraju se teretane; omogućuje se djeci nastava u školi za strane jezike, otvaraju se kladionice, automat-klubovi i kasina uz ograničenja za konzumaciju pića). Ako se uslijed popuštanja nabrojanih mjera ne budu poštivale već svima dobro poznate nužne epidemiološke mjere(maske,distanca….) dogodit će nam se se nagla eksplozija zaraženih, rekao je danas u eteru Radio Slatine dr. Venus.

Svi smo već frustrirani i željni druženja, također mora se nastaviti raditi, ali upozorava da nam u slučaju naglog popuštanja mjera ne gine treći val.

Situacija s procjepljivanjem stanovništva Virovitičko-podravske županije nije idealna s obzirom na već poznate poteškoće sa stizanjem cjepiva, ali nije niti loša. Ovaj tjedan su odrađeni gotovo svi zaostaci, odnosno docijepljeni su gotovo svi koji su trebali biti drugom dozom Pfizerovog cjepiva. Oni koji se ne budu stigli docijepiti danas, trebali bi biti docijepljeni tijekom slijedećeg tjedna kada bi kako je planirano trebala stići nova pošiljka Pfizerovog cjepiva. Kako je planirano tijekom slijedećega tjedna početi će se cijepiti i drugi koji to budu željeli.

Danas u ordinacijama liječnika opće medicine počinje cijepljenje AstraZenecinim i Moderninim cjepivom, izvijestio je jučer Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Time kreće cijepljenje za široko građanstvo, a prvi su na redu kronični bolesnici koji su na listi čekanja. U ovom „prvom valu“ stiglo je 500 doza navedenih cjepiva.

Nuspojave na cijepljenje su izrazito blage i poklapaju se s nuspojavama cjepiva protiv gripe(mučnina,glavobolja, lagana temperatura i bolnost na mjestu uboda). Ozbiljnih nuspojava u obliku anafilaktičkog šoka nije bilo, kao što nije bilo niti smrtnih ishoda nakon cijepljenja, kaže dr. Venus.

„Pridržavajmo se epidemioloških mjera i cijepimo se da bismo tijekom ljeta mogli na godišnji odmor na more“, poručuje dr. Venus.

(Tekst: T. K. Slačanac/Foto: D. Jukić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button