DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Energična i intezivna „Mala plesna priredba“

Nitko nije bio ravnodušan niti tijekom niti nakon jučerašnje izvedbe predstave zagrebačkog ansambla slobodnog plesa „Liberdance“, naziva „Mala plesna priredba“.

Dvoranu POU-a poprilično su napunili većinom školarci ,neki od njih polaznici slatinske Glazbene škole Milka Kelemena, a neki poput učenika OŠ Nova Bukovica stigli su u pratnji svojih učiteljica jer je zgodna prilika sudjelovati kulturnim događanjima u okviru 27.Dana Milka Kelemena. Bilo je i publike nešto zrelijih godina.

„Malu plesnu priredbu“ izvela su četiri plesača, iako ih spomenuti ansambl ima više.

„Ples u predstavi se odvija uz pratnju elektronske glazbe ,žestokog tempa, pune ritma, jak je intenzitet pokreta i glazbe, a sama predstava kratko traje, tek 25 minuta. Zbog jakog intenziteta vrlo je iscrpljujuće za plesače odraditi ovu predstavu, koja je prožeta energijom koja ide do transa. Plesači jako duboko proživljavaju pokret . Predstava nema poruku, a tema bi bila pokret kao izazov. Unutar tog pokreta rađaju se određene asocijacije koje se ne mogu opisati riječima ,ali se mogu doživjeti intuitivno, to je neka energija koja se rađa iz pokreta plesača. Cilj je cjelokupne ideje o ovoj predstavi bio napraviti predstavu u afektu“, ispričao nam je Rajko Pavlić , umjetnički voditelj i koreograf „Male plesne priredbe“ ali i ansambla slobodnog plesa Liberdance uopće.

Pavlić je zadovoljan kako je publika primila predstavu ,pogotovo mlađa, koja nije naviknuta na takvu vrstu predstava.

„Ova predstava se ne izvodi pretjerano često –to je problem slobodne plesne scene, ovakve predstave nisu obično na repertoarima kazališta. Nezavisna scena se mora boriti za svoje prostore, nemamo toliku marketinšku komunikaciju ni toliko sredstava  da se možemo nametnuti dramskim kazalištima i ostalima. Publika je navikla na naracije, priče, u kojima prepoznaju svoj život, životne probleme, mi to tematiziramo uglavnom na jedan drugačiji način, to je uglavnom problem. Mi smo jedno novo kazalište,21.stoljeća definitivno, trebamo se izboriti da razvijemo svi isto mišljenje o toj suvremenoj plesnoj sceni, trebala bi jedna vrsta edukacije i za publiku i za ostale koji bi pratili takvu vrstu predstava. Ovo večeras je jako dobro prošlo, ja sam iskreno iznenađen i sretan što su mladi to tako dobro prihvatili, što su mirno promatrali, pažnja je bila prisutna“, dodaje Pavlić.

Osim „Male plesne predstave“, „ Liberdance“ izvodi još nekoliko svojih plesnih predstava, većinom na festivalima.

Inspiraciju za plesne korake Pavlić pronalazi, kako nam je rekao, promatranjem ljudi, pojava, stanja, raznih situacija. Nakon što uđe u plesnu dvoranu i prepusti se improvizaciji, stvara neki sistem svojih pokreta i pokušava tu improvizaciju pretvoriti u koreografiju.

„Predstava je nabijena nekom čudnom energijom, na sceni nas je četvoro a dojam je kao da nas je četrdeset četvoro-takav je dojam dok se pleše“, kaže u razgovoru za Radio Slatinu, Endi Schrötter, jedan od plesača“ Liberdance-a“, a čije lice je većina mnogobrojne publike prepoznala jer ga se sjećamo još od prije deset godina kada nas je oduševio nastupom u Supertalentu i kasnije pjesmom “Atom“….  Od tada do danas snimao je pjesme, glumio, ali najviše plesao i diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti.

„Ovako dinamičnu plesnu koreografiju vrlo je zahtjevno odraditi, osjećaj je kao da smo na nekom dobro kardio-treningu, no na kraju oni divni pogledi i pljesak publike daju neku dodatnu energiju“, dodaje Endi koji je nakratko popričao s nama dok se ženski dio ekipe presvlačio nakon odrađene predstave.

U predstavi su još plesale i s lakoćom odradile ovaj teški plesni zadatak Silvija Musić, Dora Šesto i Lara Frgačić, inače studentice ili već s diplomom u rukama Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Današnja večer donosi, s početkom u 20 sati, koncert Cantus ansambla,koji će se također održati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

(Tekst: Tea Kiš Slačanac/Foto:T.K.Slačanac,R.Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button