NASLOVNICAOPĆINEŽUPANIJA

Energetska obnova Područne škole Josipoovo

JOSIPOVO

U Josipovu na području općine Sopje održana je završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Područne škole OŠ Eugena Kumičića Slatina. Uz ravnateljicu škole Božicu Majhen, na svečanosti su bili saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, učiteljice, predstavnici institucija i mještani Josipova.

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, ravnateljica Božica Majhen posebno je istaknula zadovoljstvo što je svih pet područnih škola OŠ Eugena Kumičića obnovljeno, izgrađeno ili u procesu obnavljanja.

– Tako svi učenici Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina, kojih trenutačno ima oko 560, imaju jednake uvjete za učenje, bez obzira pohađaju li školu u Slatini, gdje nam je matična škola, ili u područnim školama. Željela bih zahvaliti i Upravnom odjelu za obrazovanje i demografiju, koji nas podržava u svemu što tražimo i nastoji shvatiti i uvažiti naše mnogobrojne zahtjeve, kao i Razvojnoj agenciji VIDRA, koja nas prati u svim našim projektima, rekla je ravnateljica Majhen i najavila nastavak svoga aktivnog rada sve dok postoje projekti i mogućnost da se unaprijedi odgoj i obrazovanje i da djeca na slatinskom području stvarno imaju uvjete kao i sva djeca u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Sopje Berislav Androš nazvao je naselje Josipovo najmlađim i najambicioznijim naseljem na području općine Sopje. – U Josipovu je u tijeku tendencija porasta broja stanovnika i sigurno će biti još više učenika u ovoj školi, tako da ćemo možda u dogledno vrijeme trebati i proširenje škole. Svi smo mladi i ambiciozni, i vjerujem da će ovakvih projekata biti i u budućnosti. Veseli me kad vidim ovako mnogo djece na igralištu, i vjerujem da ćemo ga uskoro još malo obogatiti dodatnim sadržajima, naglasio je načelnik Androš te zahvalio i mještanima što marljivo rade, gledaju u budućnost i imaju ambiciozne ideje.   

Sve koji su inicirali i proveli projekt obnove pohvalio je i župan Igor Andrović. U županiji se provode mnogi projekti, vrijedni desetke milijuna kuna, ali županu su posebno dragi ovakvi projekti obnova malih područnih škola, jer upravo djeca koja idu u te područne škole zaslužuju jednake uvjete kao i djeca koja žive u gradovima i pohađaju matične škole.

– Mi imamo 14 matičnih škola i 14 ravnatelja, 54 područne škole,13 općina, tri grada, ali trudimo se poslušati ideje svih, sve vrijeme smo na terenu, vidimo gdje je što potrebno i na temelju naših mogućnosti i sredstava Europske unije pokušavamo napraviti što više. S agencijom VIDRA svakodnevno radimo na projektima i svega ovoga ne bi bilo da nemamo spremne projekte: čim jedan projekt završimo pripremamo neke nove…

Župan je pohvalio agilnost ravnateljice Majhen i načelnika Androša, jer što će se raditi mnogo ovisi o njihovu angažiranju, iniciranju i spremnosti za nove projekte.

Nazočnima se obratila i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Osobito me raduje činjenica da u Josipovu žive mladi ljudi, da ova škola trenutačno ima 14 mučenika i dvije učiteljice, i da broj neprestano raste. Županu, načelniku i ljudima iz Mjesnog odbora želim da već nagodinu školu proširujemo, projekte ćemo napraviti, novce ćemo smisliti, važno je da u male sredine dolaze ljudi, da osnivaju svoje obitelji, jer demografska slika Hrvatske prilično je, neću reći loša, nego nedobra, jer se suočavamo s trendovima s kojima se suočavaju i sve svjetske zemlje 21. stoljeća. Na nama je da te trendove mijenjamo i da stvaramo bolje uvjete za život, rekla je saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Izrazila je zadovoljstvo što je Virovitičko-podravska županija prihvatila njenu sugestiju dok je obnašala dužnost ministrice demografije i Upravni odjel za prosvjetu proširila u Upravni odjel za prosvjetu i demografiju, jer bitno je da se tim trendovima posvećuje posebna pozornost, poboljšanjem demografske slike poboljšavamo cijelu Hrvatsku, a Virovitičko-podravska županija, iako je među najmanjima, prednjači po ulaganjima u obrazovanje.

Vesna Bedeković dala je potporu županu Androviću i načelniku Androšu na predstojećim lokalnim izborima, a svima je čestitala uskrsne blagdane.

Projekt energetske obnove zgrade Područne škole Josipovo predstavio je Danijel Bosanac, viši stručni suradnik u Odjelu za provedbu programa i projekata iz Razvojne agencije VIDRA. Ukupna vrijednost projekta iznosi 514.608,75 a sredstva korisnika iznose 214.275.71 kuna. Radove je izvela tvrtka Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a obnovom je postignuta ušteda toplinske energije od 63 posto. (Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button