DOGAĐANJANASLOVNICA

Eksperimentalni program “Škola za život” od jeseni u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina

Od rujna 2018. godine u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina započinje provedba eksperimentalnog programa „Škola za život“ u svim prvim razredima koji će biti upisani. U programu sudjeluje 46 osnovnih i 26 srednjih škola, a uz Srednju školu Marka Marulića Slatina, koja je jedina srednja škola u Virovitičko-podravskoj županiji koja se uključila, sudjeluju i dvije osnovne škole: OŠ Eugena Kumičića Slatina i OŠ Suhopolje.

Na sastanku ravnatelja eksperimentalnih škola koji je održan 17. travnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj predstavile su ravnateljima 72 škole ciljeve koji se žele ostvariti ovom reformom kao i sve ono što će se događati u eksperimentalnim školama te zadaće koje su postavljene pred nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje, roditelje i učenike uključene u eksperimentalni program.

Eksperimentalnim programom ostvarit će se nekoliko ciljeva:

 1. Promijeniti nastavne metode, načine rada i metode vrednovanja
 2. Promjeniti udžbenike, nastavne materijale i obrazovne sadržaje
 3. Aministrativno rasterećenje nastavnika
 4. Stvaranje poticajnog okruženja za učenje
 5. Profesionalni razvoj učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja
 6. Izmjena kurikuluma nastavnih predmeta
 7. Podrška zajednice i gospodarstva
 8. Svrhovita primjena tehnologije
 9. Mreže podrške

Ovaj eksperimentalni program vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a sredstva za provedbu programa u potpunosti su osigurana iz tri izvora:

 • državni proračun RH – 33 950 000 kn godišnje,
 • europski socijalni fond – 155 000 000 kn
 • podrška EK strukturnim reformama – 4 028 000 kn.

Sudjelovanje u programu našoj školi donosi sljedeće:

 • u eksperimentalnom programu u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina sudjelovat će učenici 1. razreda opće gimnazije, elektrotehnike, ekonomije, agroturističkog tehničara i agrotehničara, a program će se provoditi međupredmetno u svim općeobrazovnim predmetima
 • niti roditelji niti škola neće biti dodatno financijski opterećeni provedbom ovog programa
 • kako bi se eksperimentalni program mogao što kvalitetnije odvijati škola će biti opremljena opremom koja joj nedostaje (sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema i sl. u vrijednosti oko 150 000 kn)
 • svi učenici koji upišu prvi razred u smjerovima koje nudi Srednja škola Marka Marulića Slatina, a planiran je upis 104 učenika u 5 smjerova, dobit će besplatne udžbenike iz općeobrazovnih predmeta (kombinacija tiskanog i digitalnog oblika)
 • svi učenici koji upišu prvi razred, kao i svi nastavnici uključeni u eksperimentalni program, besplatno će dobiti tablete na korištenje te besplatni pristup mobilnom internetu
 • škola će u okviru obavezne godišnje satnice sama moći mijenjati uobičajeni kalendar rada te ga prilagođavati potrebama izvođenja eksperimentalnog programa
 • roditelji će biti uključeni u radionice i predavanja kako bi bili informirani o tijeku eksperimentalnog programa i bili njegovi aktivni sudionici. Tijekom provedbe programa neće biti financijskog opterećenja za roditelje.

Srednja škola Marka Marulića Slatina zahvaljuje svima koji su nas podržali i dali svoju suglasnost da se prijavimo na poziv MZO i uključimo u provedbu eksperimentalnog programa: Vijeću roditelja, svim nastavnicima Srednje škole Marka Marulića Slatina, članovima Školskog odbora te našem osnivaču Virovitičko-podravskoj županiji.

Sve informacije vezane uz eksperimentalni program roditelji mogu potražiti na web stranicama: http://ss-mmarulica-slatina.skole.hr/ i http://www.mzos.hr/ ili u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina. (Darko Špoljarić, ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Slatina) (mk)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button