DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Ekipa Caffe bara Bato iz Slatine skuhala najbolji čobanac na 15. Otvorenom prvenstvu u kuhanju ove slavonske delicije

U prigodi obilježavanja Dana grada Slatine i 726. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine, Udruga HVIDR-a Slatina danas je organizirala tradicionalno Otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju slavonskog čobanca i to najjače do sada.

Na ovogodišnjem 15. po redu Prvenstvu u kuhanju ove slavonske delicije koje je održano pod pokroviteljstvom Grada Slatine i Turističke zajednice Grada Slatine, u Parku 136. slatinske brigade okupilo se čak 35 ekipa pristiglih od Vukovara do Virovitice, a kojima su prije ocjenjivanja njihovog kulinarskog umijeća gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, njegov zamjenik Ilija Nikolić i predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić uručili zahvalnice za sudjelovanje na Prvenstvu, te pregače i prigodne darove koje je uz osnovne namirnice osigurao organizator uz pomoć brojnih sponzora.

Prije toga čestitke u prigodi Dana grada Slatine okupljenima je uputio predsjednik udruge Križić izrazivši zadovoljstvo odazivom ekipa, a isto je učinio i gradonačelnik Ostrošić koji je i otvorio Prvenstvo.
I ovu je prigodu iskoristio te je pohvalio Udrugu HVIDR-a Slatina čiji se članovi uz sve ostale aktivnosti tradicionalno uključuju i u obilježavanje Dana grada.

– Zaista se moram još jednom zahvaliti g. Križiću i slatinskoj HVIDR-i koja ovo odrađuju vrhunski. Na ovaj način pokazujemo zajedništvo koje Slatinu vodi prema naprijed. Drago mi je što se na ovogodišnjem Prvenstvu okupio do sada najveći broj ekipa, ali i posjetitelja. Lijepo je vidjeti druženje ljudi u veseloj atmosferi, a to je i bit ovakvih manifestacija koje pripremamo za naše sugrađane i njihove goste, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

– U ime Udruge HVIDR-a Slatina koja je jedna od najaktivnijih udruga na slatinskom području i ponosna na svoj doprinos u Domovinskom ratu, mogu reći da sam prezadovoljan organizacijom.
Ovako veliki odaziv ekipa pokazuje iskorak i ozbiljnost ove manifestacije koja raste iz godine u godinu te postaje sve ljepša priča koja okuplja, ne samo hrvatske branitelje već i brojne druge zaljubljenike u našu tradicijsku baštinu čiji je neizostavan dio i ovo starinsko jelo kojim se Slavonija diči od davnina. Veliku ulogu u njezinoj uspješnosti imaju Grad Slatina i slatinska Turistička zajednica na čijoj se potpori i ovim putem zahvaljujem kao i svim članovima naše udruge koji su također dali svoj doprinos, a potom se zahvalio prigodnim poklonima pojedincima i udrugama koje su se na osobit način istaknule te dale doprinos čuvanju tradicije Prvenstva u kuhanju čobanca.

Tako su poklone dobili: Udruga Ličana Vila Velebita, Autoelektrika Igor, ekipa Veseli kanisteri, OPG Galović, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, Udruga djece hrvatskih branitelja VPŽ, Caffe bar Bato, Caffe bar Pinta, Caffe bar Jura, UHDDR Gradski ogranak Slatina te tri političke stranke koje su također imale ekipe u kuhanju čobanca, HDZ, HSP i DP.

Nakon što su dvočlane ekipe odradile svoj posao, stručni žiri u čijem su se sastavu našli profesionalni kuhar Dalibor Čolić iz slatinskog restorana KTC, direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj i zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić, kušanjem uzoraka svakog pojedinog čobanca gdje su se ocjenjivali elementi: boja, gustoća, okus i ukupni dojam, između 35 natjecateljskih uzoraka čobanca ocijenili su one najbolje.

I ove je godine kao i prošle nagrađivano pet najboljih ekipa prigodnim poklonima.

Prvo mjesto majstora kotlića pripalo je ekipi Caffe bara Bato iz Slatine, drugi su bili kuhari Vedran Kunštek i Manuel Presječan, treće je mjesto zauzela Udruga HVIDR-a Orahovica, na četvrto su se plasirali kuhari Kavane Havana iz Slatine, a na peto Udruga HVIDR-a Slatina. 

Pohvalnice te zaslužene bogate nagrade najboljima su uz predsjednika slatinske HVIDR-e Nenada Križića uručili slatinski gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, brigadni general Josip Černi.

Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine pobrinuli su se da posjetitelji manifestacije ne ostanu gladni, te su u suradnji s restoranom Sequoia Slatina osigurali čobanac za građanstvo. Tako je pod kuharskom palicom kuhara Siniše Šimunovića i Zorana Maurera pripremljen čobanac od 80 kg mesa u tri velika kotla, te je uz one natjecateljske građanima podijeljeno preko 250 porcija. Budući da je gradonačelnik Ostrošić 3. rujna ove godine proglasio sajamskim danom zabave i bogate gastro-eno i druge sajamske ponude nije nedostajalo kao ni zabave za najmlađe koji su se tijekom ove manifestacije mogli zabavljati na atraktivnim napuhancima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button