MEDIA SERVISNASLOVNICA

Edukacija i prevencija najbolje su oružje u borbi protiv raka vrata maternice

ZAGREB (Elvira Gašparović) – Povodom 11. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u City Centru one West i City Centru one East održana je javnozdravstvena akcija ‘Biser mudrosti‘. Organizatori akcije su Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihova obitelj i prijatelji udruge ‘Sve za nju‘. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva nešto više od 300, a od posljedica bolesti umre oko 100 žena, upozorila je predsjednica Udruge ‘Sve za nju‘ Almenka Balenović.

“Ovdje smo se okupili da podržimo cjelokupni mjesec borbe protiv raka maternice tako da je ovo završni dio mjeseca i kampanje u sklopu nacionalne kampanje prekrižimo rak vrata maternice koji se godinama provlači kako bi se što više osvijestile mlade žene, prvenstveno mladih djevojaka kada počinje cjepljenje provit HPV-a, a kasnije žene koje dolaze u reproduktivno vrijeme da odlaze redovito na ginekološke preglede”, izjavila je Balenović.Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ističe da je bitno informirati i educirati širu javnost kako bi svi građani mogli donositi odluke o svome zdravlju.

“Kao što znate za sprječavanje ovog raka ključni element primarne prevencije je edukacija o spolnom zdravlju. Imamo potpunu teritorijalnu pokrivenost RH sa savjetovalištima za spolno zdravlje koje opet vode Zavodi za javno zdravstvto, nekad u suradnji s drugim udrugama, ali uglavnom to vode Zavodi za javno zdravstvo”, kaže Capak.Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo stoga pozivaju na cijepljenje protiv HPV-a.

“Važno je spomenuti da je HZJZ krajem 2015. predložio Ministarstvu zdravstva da se u program cijepljenja za RH uvede cjepivo HPV virusa kojim se vrlo učinkovito sprječava ovaj rak. To nije obavezno cijepljenje, nego dobrovoljno, dakle sve djevojčice i dječaci s 13 i 14 godina se mogu cijepiti ako to žele”, dodaje Capak.Središnjem događanju akcije u City Centru one West priključio se i gradonačelnik Milan Bandić.

“Hvala Udruzi, hvala nastavnom Zavodu za javno zdravlje Andrije Štapmar, hvala našem Uredu za zdravlje. Hvala Ligi za borbu protiv raka maternice Hvala svima koji organiziraju ovu hvalevrijednu akciju. Ova javnozdravstvena akcija ‘Biser mudrosti‘ ima samo jednu poruku, a to je da se žene redovito moraju pregledavati i prevenirati tu bolest. Javna tajna je da u Hrvatskoj svaki dan oboli jedna žena od raka grlića maternice”, kaže Bandić.Ambasadori akcije ‘Biser mudrosti‘ su Bruno Šimleša, Sanja Doležal i Lana Jurčević, a događanje nisu propustili ni mnogi domaći zdravstveni stručnjaci. Među građanima bilo je najviše roditelja, ali su interes za temu pokazali i tinejdžeri, generacija kojoj edukacija i prevencija mogu spasiti život. (Media Servis)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button