DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Edukacija „Filmska pismenost i medijska kultura u nastavi hrvatskog jezika“ u Slatini završena radionicom dokumentarnog i eksperimentalnog filma

Nakon jučer održanog informativnog okruglog stola na temu primjene filma u nastavi u osnovnim i srednjim školama, u sklopu dvodnevnog edukativnog događaja imena Filmska pismenost i medijska kultura u nastavi hrvatskog jezika, program je danas u Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina nastavljen pokaznom filmskom radionicom dokumentarnog i eksperimentalnog filma.   

Spomenuti edukativni događaj organizirao je Hrvatski audiovizualni centar – HAVC, u suradnji s Hrvatskom kino mrežom i Pučkim otvorenim učilištem Slatina s ciljem da se nastavnicima hrvatskog jezika slatinskih škola omogući dodatna edukacija o filmskoj pismenosti, a stečeno znanje kasnije će moći implementirati u nastavu hrvatskog jezika.

Moderator jučerašnjeg okruglog stola Toma Zidić, filmski redatelj i autor, vodio je i današnju radionicu, a inače se vođenjem filmskih radionica za djecu i mlade bavi od 2012. godine diljem Hrvatske.

Polaznici edukacije jučer su se kroz okrugli stol imali prilike detaljnije upoznati s općenitim temama vezanim uz filmsku pismenost u Republici Hrvatskoj, te s problemima, odnosno preprekama i naravno mogućim rješenjima.

– Prije svega smo postavili nekakve temelje što je filmska pismenost, ponovno smo se vratili na te neke opće postavke i razgovarali s učiteljima o njihovim iskustvima u radu, a pogledali smo i nekoliko kratkih filmova. Program smo nastavili kroz pokazni dan u kojemu smo se dotaknuli pojedinih metodičkih vježbi i konkretnih stvari koje nastavnici mogu primjenjivati u svojem radu s djecom, – istaknuo je Zidić, te naglasio kako je fokus radionice bio na nultom aspektu filma jer sve zapravo počinje od ideje.

– Kako s djecom razviti jedan prisan odnos iz kojeg se može poslije razvijati siguran prostor, odnosno sigurno mjesto u kojem se oni mogu opustiti i otvoriti, i zapravo raditi na svojim idejama, bila je prva tema radionice. To je početak svakoga rada, a način na koji ja radim fokusiran je na unutrašnji prostor jer vjerujem da je film svojevrsni aktivizam duha i cijelog bića i da zapravo sve ono što imamo za izgovoriti dolazi iz prostora srca. S djecom radim upravo na taj način, da osvještavamo svjesno taj prostor, radimo niz senzornih vježbi, osvještavamo osjetila kako bi oni, prije svega imali dovoljno samopouzdanja da se znaju slobodno izraziti, da ništa nije krivo što imaju za izgovoriti, jer proces ideje je izrazito autentičan, izrazito osoban i ne postoji krivo ili pravo, – pojasnio je Zidić te naglasio kako su upravo na taj način bile usmjerene i teme današnje radionice s nastavnicima slatinskih osnovnih i srednjih škola za koje su organizirane i različite vježbe koje će im pomoći u primjeni naučenoga.  

Osim konkretnih alata s kojima mogu dalje raditi, sudionici ove edukacije dobili su i potvrde Pučkog otvorenog učilišta Slatina o završenoj edukaciji u trajanju od 10 sati, a HAVC će im i na dalje biti na raspolaganju kroz savjetovanje.

Budući da se posljednjih nekoliko godina, pa i desetljeća, pojavio sustavni problem da filmska pismenost i općenito kreativni rad u školama, na žalost ovisi o zainteresiranim pojedincima, odnosno profesorima i učiteljima koji se vrlo požrtvovno trude djeci prenijeti znanje i rade na takvim aktivnostima mimo svih satnica nastave i na uštrb svog slobodnog vremena, doznali smo kako će Odjel filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra krajem ove i kroz cijelu iduću godinu na državnoj razini provoditi niz praktičnih radionica i seminara koji su isključivo orijentirani na nastavnike i učitelje kojima se želi pomoći u tom radu, pod motom Edukacija za edukatore, kakva je upravo održana i u Slatini.

– Jedan od zaključaka ove edukacije je taj da je slatinskim i školama koje gravitiraju Slatini potrebna filmska pismenost, odnosno na području cijele Virovitičko-podravske županije nema dovoljno educiranog kadra u tom smjeru, – istaknula je ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac te dodala kako će se na tom tragu u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom nastaviti niz ovakvih radionica.

– Drago mi je što su nastavnici naših škola zaista zainteresirani za rad s djecom u smjeru filmske pismenosti, a budući da nemaju dovoljna znanja ovakve su im edukacije od velikog značaja. Osim što su dobili potrebne alate koji će im pomoći u daljnjem radu, dobili su i informacije na kojim natječajima škole mogu opremiti svoje filmske kabinete potrebnom opremom, – rekla je ravnateljica Fabric Fabijanac naglasivši kako će se POU Slatina potruditi organizirati nove edukacije ovakvoga tipa što će u budućnosti otvoriti vrata i za eventualne suradnje educiranih sudionika i slatinskog Kina.

– Cilj nam je dobiti i filmsku publiku koja neće doći samo odgledati film već će o njemu i promišljati, a želimo da djeca nakon odgledanog filma o tome kod nas u kinu, a kasnije i u školi nešto naprave i razgovaraju o filmu te nakon svake projekcije nauče barem jedan novi pojam.
Primjer tome je i nedavno prikazani film Dnevnik Pauline P. gdje su djeca filmskoj ekipi postavlja zaista kreativna i zanimljiva pitanja, – rekla nam je ravnateljica te najavila kako POU Slatina 17. studenoga priprema projekciju hrvatske komedije Sedmo nebo, kojoj će također nazočiti filmska ekipa, te tim povodom pozvala posjetitelje da dođu u što većem broju i zadrže se poslije filma, porazgovaraju s njima i pitaju sve što ih zanima o filmu.
Osim toga POU Slatina u narednom periodu planira još jedan okrugli stol uz premijeru filma Samo kad se smijem koji uskoro izlazi.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button