DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Dvije učenice IOŠ-a sudjelovale na županijskoj smotri LiDraNo 2024. – Martina Nikić predložena na Državnu smotru

Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, LiDraNo 2024., za učenike osnovnih i srednjih škola održala se 28. veljače u Virovitici. Domaćini, OŠ „Vladimir Nazor“ Virovitica i Gimnazija P. Preradovića, ugostili su učenike i mentore čije su se izvedbe odigrale na daskama koje život znače, u virovitičkom kazalištu.
Industrijsko-obrtničku školu Slatina predstavljale su dvije učenice iz smjera prodavač.
Učenica 1. razreda Tamara Varaždinac predstavila se u dvjema kategorijama – literarni rad te samostalni scenski nastup, a učenica 2. razreda Martina Nikić u kategoriji novinarsko stvaralaštvo.

Tamara je na pozornici nastupila prva te probila led uspješnim kazivanjem pjesme Enesa Kiševića „Sijeda djeca“. Za svoj je nastup dobila pozitivne komentare stručnoga povjerenstva u čijem su sastavu bili glumac Jakov Bilić, glumica Sara Lustig te profesorica Hrvatskoga jezika Marina Ivoš.
Tamara je na ovogodišnjem LiDraNu sudjelovala dvostruko jer je njezina pjesma u prozi pod naslovom „Želim zaborav“ konkurirala u kategoriji literarni  izraz. Za svoj je rad dobila samo riječi pohvale, kako za stil pjesme, tako i za izraz, formu, jezik, način na koji prenosi emociju na čitatelja te empatiju koja izvire iz pjesme. Povjerenstvo nije imalo ni riječi zamjerke. Tamaru je na smotru pratila mentorica Božica Filipović Veg, prof. Hrvatskoga jezika.

U novinarskom stvaralaštvu IOŠ Slatina je predstavila učenica Martina Nikić koja je povjerenstvo za novinarski izričaj u sastavu Željka Teskera, novinarka i urednica Plave televizije, te Jela Markušić i Ksenija Petrinec, prof. Hrvatskoga jezika, oborila s nogu intervjuom pod nazivom „Dom je tamo gdje je teta Jasna“. Martini je mentorica profesorica Hrvatskoga jezika Helena Roštaš. Intervju je toliko dobar da je povjerenstvo jednoglasno odlučilo Martinin rad predložiti za DRŽAVNU razinu smotre, a sada samo preostaje nestrpljivo iščekivati poziv državnoga povjerenstva.

– Objema djevojkama čestitamo na uspješnom predstavljanju naše škole te im želimo sudjelovanje i dogodine, a ovim putem pozivamo i ostale učenike da se okušaju u pisanju, istraživanju i glumi jer sudjelovanjem na smotrama poput ove njegujemo i čuvamo naš jezik i identitet, – poručili su iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

(mf: Izvor: IOŠ Slatina, Božica Filipović Veg, prof. HJ)

Učenica 2. razreda smjer prodavač Martina Nikić i teta Jasna
Učenica 1. razreda smjer prodavač Tamara Varaždinac

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button