DOGAĐANJANASLOVNICA

DVD-u Donji Meljani uručeno novo vatrogasno kombi vozilo

Danas je u Donjim Meljanima ispred novouređenog društvenog doma održana svečana primopredaja vatrogasnog kombi vozila DVD-u Donji Meljani.
Svečanosti su uz domaćine, članove DVD-a Donji Meljani na čelu s predsjednikom Zlatkom Borovcem, nazočili izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, i izaslanik Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine Stjepan Venus, predsjednik Vatrogasne zajednica Grada Slatine Branko Belošević, te predstavnici susjednih DVD-a i mještani.

Nakon pozdravnih riječi domaćina, intoniranja hrvatske i vatrogasne himne te odavanja počasti minutom šutnje preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima skupu se obratio izaslanik Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma Igor Fazekaš koji je prenijevši pozdrave ministrice Marije Vučković između ostaloga rekao:

– Iz sredstava Opće korisnih funkcija šuma, Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede nabavili su 200-tinjak vozila koja se doniraju vatrogascima na području Republike Hrvatske, dio se sredstava ulaže u protupožarne puteve i u protupožarnu kampanju.
U novom razdoblju od 2021. do 2027. godine Hrvatske šume su zajedno s Ministarstvom poljoprivrede pripremili projekt koji će biti financiran iz europske unije s 399 milijuna kuna s ciljem kako bi se što više pomoglo vatrogascima, – rekao je Fazekaš te dodao:

Posebno sam sretan što danas ovdje tim više što DVD Donji Meljani nije ni trebao dobiti ovo vozilo, ali kako je rekla županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, Donji Meljani su valjda jedino mjesto u Virovitičko-podravskoj županiji u kojemu iz svake kuće ima bar jedan vatrogasac.
To je nešto na što svi vi morate biti ponosni, a dokaz tome je činjenica da vaš Mjesni odbor i DVD rade onako kako treba raditi u svakom prigradskom naselju, u svakoj općini, u svakom gradu.

Uvjeren sam da će ovo vozilo za vaših gotovo 140 članova možda biti premalo, ali će vam definitivno pomoći da svi zajedno još bolje funkcionirate i da još bolje radite, – zaključio je Igor Fazekaš te uručivši ključeve vozila predsjedniku DVD-a Donji Meljani Zlatku Borovcu, kojemu je čestitao na dosadašnjem uspješnom radu, a svim vatrogascima zaželio uspješan daljnji rad uz novo vozilo koje će biti na korist cijeloj zajednici.

 

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović također je čestitao na ovoj vrijednoj donaciji, te istaknuo kako je DVD Donji Meljani ovaj kombi dobio zaista zasluženo.

– Kombi je u svakom slučaju došao u prave ruke, jer mi pratimo vaš rad, veselimo se svakom vašem uspjehu i stoga vam želimo da budete uspješni i ubuduće i da ovaj kombi služi u svrhu u koju ste ga i dobili, – rekao je župan Andrović te vatrogascima zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim šumama, Virovitičko-podravskoj županiji i županu Androviću, saborskim zastupnicima i županijskoj vatrogasnoj zapovjednici što su se zauzeli da ovo vozilo dođe na područje slatinske Vatrogasne zajednice.

Županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus pozdravila je sve nazočne u ime Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije te u ime predsjednika Željka Palkovića te se zahvalila svima što su napokon počeli voditi brigu i o vatrogascima kontinentalne Hrvatske jer do prije dvije-tri godine ta financijska sredstva su bila namijenjena samo protupožarnoj sezoni u primorskom dijelu.

– Unazad dvije godine ta sredstva se fokusiraju na naš kontinentalni dio i slijedom toga smo ove godine dobili pet vatrogasnih kombija, a prošle godine četiri, – istaknula je županijska zapovjednica te uz čestitke na donaciji izrazila nadu da će vatrogasci u Donjim Meljanima ovo vozilo koristiti za vatrogasne vježbe, druženja i natjecanja, a najmanje za vatrogasne intervencije. Isto tako izrazila je nadu da će se u narednom periodu realizirati planirani projekt izgradnje vatrogasnog doma u Donjim Meljanima.  

– Imate ovdje ovaj prekrasan Mjesni dom ali u njemu nije mjesto vatrogascima. Pokraj njega je i neadekvatan prostor u koji ćemo parkirati ovo novo vozilo, ali se nadam da ćemo u narednom razdoblju uspjeti u sklopu budućeg vatrogasnog doma uklopiti i pravu garažu za kombi, – zaključila je zapovjednica Fras Venus te uz čestitke na donaciji rekla kako se nada da će njihov sljedeći susret biti na polaganju kamena temeljca za novi vatrogasni dom.

Skup je pozdravio i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Zadovoljstvo mi je danas biti s vama kada popunjavamo postrojbu koja je živuća i koja radi svoj posao kao humanitarni dio svojih zadaća u spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Vjerujem da samo ovakvim načinom kada vi koji ste sada u sustavu državne i nacionalne sigurnosti budete opremljeni vozilima i materijalno-tehničkim sredstvima možete biti na usluzi građana što se pokazuje na području cijele Hrvatske i za vrijeme požara, potresa, poplava… uvijek ste vi ti koji ste prvi sa Hrvatskom vojskom rame uz rame u pomoći našim građanima, – rekao je Đakić te se zahvalio svima koji su zaslužni da ovo vozilo dođe u Donje Meljane.

Dogradonačelnica Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić također se zahvalila svima zaslužnima da vatrogastvo na području grada Slatine i prigradskih naselja bude uspješno i kvalitetno opremljeno.

– Mogu izraziti zadovoljstvo što je ovaj kombi samo jedan od početaka nagrada koje stižu za zaista zaslužen dobar rad što je u ovako brojnom društvu hvalevrijedno, i što svaka kuća dijeli one humane vrijednosti koje svi trebamo cijeniti. Gospodin Đakić je u pravu kada kaže da će nova buduća vlast učiniti sve da se ostvare svi zacrtani ciljevi, s tim se i ja slažem i mogu vam samo potvrditi da želimo nastavak daljnje suradnje i svega onoga što će vatrogastvo podići na još jednu višu razinu kako bi vatrogasci bili zadovoljniji, opremljeniji i što uspješniji u svom daljnjem radu, – rekla je slatinska dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić.

U ime DVD-a Donji Meljani i svoje osobno, predsjednik istog Zlatko Borovec izrazio je zahvalu svima koji su doprinijeli da dođe do nabave i realizacije novog vatrogasnog kombi vozila koje je bilo neophodno za provedbu aktivnosti u radu DVD-a Donji Meljani.

– Naš  DVD već dugi niz godina postiže značajne rezultate, zalaže se za promociju vatrogastva, a osobito je istaknut rad s našim najmlađim vatrogascima, djecom i mladeži. Nabava ovog vozila će uvelike doprinijeti kvaliteti i lakšem radu našeg Društva. Hvala vam još jednom svima od srca, – zaključio je predsjednik Borovec.

Nakon što je kombi vozilo posvetio suhopoljski župnik, vlč. Ljubo Kramar, uzvanici su se u novom vatrogasnom vozilu DVD-a Donji Meljani provezli kroz mjesto.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button