DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

DVD Slatina proslavio 150 godina vatrogastva u Slatini

Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina danas je proslavilo svoju 150. obljetnicu postojanja i rada.

Svečanost je započela prijemom uzvanika u vatrogasnom prostoru DVD-a Slatina i JVP Grada Slatine te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Potom je zapovjednik DVD-a Slatina Josip Mikić podnio prijavak gradonačelniku Grada Slatine Denisu Ostrošiću koji mu je dao dozvolu za polazak svečanog ešalona.
No prije toga župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić posvetio je novu svečanu zastavu DVD-a Slatina, kojoj je gradonačelnik Ostrošić bio kum u ime Grada Slatine kao glavnog pokrovitelja 150. obljetnice, te ju potom predao v.d. predsjednika Josipu Bićaniću. 

U pratnji Gradske glazbe Slatina, slatinski su vatrogasci na čelu svečanog ešalona proveli predstavnike gostujućih vatrogasnih društava ulicama grada Slatine do zgrade Pučkog otvorenog učilišta gdje je u velikoj kino dvorani održana svečana sjednica.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i vatrogasnom himnom u izvedbi Gradskog pjevačkog društva Zrinski Slatina pod ravnanjem dirigentice Sare Mojzeš, te odavanjem počasti svim preminulim, stradalim i poginulim vatrogascima, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, uz mirozov koji je na trubi izveo predsjednik Gradske glazbe Slatina Domagoj Krpan.

Nakon pozdravnih riječi upućenih brojnim gostima i uzvanicima v.d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić prigodnim ih je govorom proveo kroz 150 godina vatrogastva u Slatini od samih početaka ovoga Društva osnovanog 1872. godine kao 1. dobrovoljnog vatrogasnog društva u Slavoniji, i 7. na području Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako DVD Slatina, osnovano pod nazivom Slavonsko dobrovoljno vatrogasno društvo u Slatini, nikada u svojih 150 godina postojanja nije prekinulo s radom, a njegove su odlike red, rad i disciplina, kojima je kroz niz godina uvježbavanja, educiranja i ulaganja u opremu omogućen napredak i formiranje u jedno ozbiljno društvo na ponos cijelog slatinskog kraja i šire.

U krilu slatinskog DVD-a formirana je profesionalna vatrogasna postrojba 1964. godine, a članovi DVD-a Slatina i u tom razdoblju, sve do dan danas kontinuirano sudjeluju u gašenju požara i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, te posebnu pažnju posvećuju izobrazbi i usavršavanju svojih vatrogasaca.
Osim toga DVD Slatina sudjeluje i na raznim memorijalima, te brojnim vatrogasnim natjecanjima na kojima postiže zapažene rezultate, a među rijetkima je koji se mogu podičiti sa 7 natjecateljskih desetina.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina danas je dobro organizirano s vrlo uspješnim rezultatima rada.
Potpisnici smo povelje prijateljstva Zeleno-plave linije na nivou 7 društava diljem Republike Hrvatske u sklopu kojega smo već 25 godina aktivno uključeni u sve njene aktivnosti.
Članovi ovog Društva obnašaju najodgovornije dužnosti u Vatrogasnoj zajednici Grada Slatine, kao i Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije.
Od svog osnutka davne 1872. godine, pa sve do danas kroz 150 godina dugu tradiciju dobrovoljnog i humanog pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, prolazeći kroz brojne teškoće i odricanja, DVD-a Slatina osposobio je generacije i generacije vatrogasaca, te se kontinuirano razvijao u organizacijskom i tehničkom pogledu i danas broji 164 člana, od čega 72 člana djece i mladeži, kao zalog za budućnost što nas posebno raduje, – istaknuo je v.d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić zahvalivši se prije svega svim članovima slatinskog DVD-a, vatrogasnoj mladeži i djeci, kao i djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Slatina na uloženim naporima na intervencijama, vježbama, dežurstvima i drugim zadaćama, posebno se prisjetivši donedavnog, prerano preminulog predsjednika DVD-a Slatina Dragana Medvedovića koji je posljednjih 20 godina obnašao predsjedničku dužnost te dao izuzetni doprinos ovom Društvu za koje je praktično i živio.

Na kraju se zahvalio i svima ostalima koji su kroz 150 godina rada i djelovanja na bilo koji način pomogli rad DVD-a Slatina, kao i organizaciju ove jubilarne obljetnice, osobito Gradu Slatini, Virovitičko-podravskoj županiji i Vatrogasnoj zajednici Grada Slatine.

U ime Grada Slatine kao glavnog pokrovitelja 150. obljetnice DVD-a Slatina nazočne je pozdravio gradonačelnik Denis Ostrošić uputivši čestitke članovima DVD-a Slatina na ovoj velikoj obljetnici. Isto tako zahvalio im se na predanom radu i požrtvovnosti u svim nedaćama, te što čuvaju uspomenu na veliko srce mnogih slatinskih generacija dobrovoljnih vatrogasaca.

– Nakon Domovinskog rata vatrogastvo je bilo slabo opremljeno zastarjelom tehnikom. Međutim, naročito u proteklih nekoliko godina učinilo se mnogo za vatrogastvo, pružena mu je potpora i uložena su znatna sredstva u opremanje. Broj članova Društva je respektabilan što je važno jer oni, i muškarci i žene i pomladak, nisu bitni samo za zaštitu i spašavanje u određenim trenucima, već i za svakodnevnu sigurnost i kvalitetu ostalih aspekata zaštite svih nas, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Čestitke na 150. obljetnici i riječi potpore DVD-u Slatina potom su uputili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković, voditelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Službe civilne zaštite Virovitica Josip Job, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Uz već spomenute uvažene goste svečanoj sjednici su između ostalih nazočili i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, dožupan virovitičko-podravski Marijo Klement, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine i Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine Stjepan Venus, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, voditelj Županijskog centra 112 Zdenko Čapo, dogradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, te ravnatelji, direktori i predstavnici brojnih gradskih i županijskih ustanova, gospodarstvenici, djelatnici javnih vatrogasnih postrojbi Virovitice i Slatine, te predstavnici prijateljskih DVD-a.

Svečana sjednica je prigoda da se zaslužnima uruče priznanja.
Tako je priznanja Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije zaslužnim vatrogascima uručio predsjednik iste Željko Palković.
Priznanja za 30 godina primili su: Ratko Mirkajlović, Zlatko Horvat, Željko Horvat, Marijo Varga, Drago Sabljak i Zdenko Menčik.
Za 40 godina dobitnici su priznanja: Dragan Dimitrijević, Josip Gebaj, Antun Uher, Darko Vujić, Branko Belošević, Miroslav Rižnik, Zvonko Katalin, Zvonimir Mikić, Ivan Pereković i Dragan Buzadžić.
Srebrne vatrogasne plamenice zaslužili su: Zvonko Butek, Davor Nemet, Ivan Venus, Mihael Belošević i Željko Čanaki, a srebrne vatrogasne medalje Zlatko Horvat i Verica Mikić.

Potom je počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić uručio priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice.
Vatrogasnu spomenicu za 50 godina primio je Josip Puljek.
Spomenicu vatrogasnog veterana primili su: Zvonko Butek, Darko Vujić i Branko Belošević, dok je zlatnu vatrogasnu medalju zaslužio Dražen Nemet koji se na kraju svečanosti zahvalio u ime svih nagrađenih.

V.d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić u prigodi 150. obljetnice zaslužnima je uručio Zahvalnice DVD-a Slatina za potporu dobrovoljnom vatrogastvu, a zaslužili su ih: gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, Hrvatska vatrogasna zajednica, Županijska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Grada Slatine, Javna  vatrogasna postrojba Grada Slatine, Vladimir Jelenčić – autor knjige „150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slatina“, prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva Lobor i Kutjevo te brojni sponzori koji su pomogli organizaciju 150. obljetnice DVD-a Slatina.

Svečanu su sjednicu svojim nastupom uveličali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina, a svečanost obilježavanja 150 godina DVD-a Slatina završila je svečanim ručkom u velikom šatoru u Parku 136. slatinske brigade gdje su domaćini svoje goste počastiti pečenom voletinom uz nastup Tamburaškog sastava Kontra.
Molitvu prije objeda predvodio je slatinski župnik Dragan Hrgić.

(mf/Foto: Mihaela Feldi, Damir Jukić, Robert Turkalj)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button