DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

DVD Slatina proslavio 150 godina vatrogastva u Slatini

Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina danas je proslavilo svoju 150. obljetnicu postojanja i rada.

Svečanost je započela prijemom uzvanika u vatrogasnom prostoru DVD-a Slatina i JVP Grada Slatine te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Potom je zapovjednik DVD-a Slatina Josip Mikić podnio prijavak gradonačelniku Grada Slatine Denisu Ostrošiću koji mu je dao dozvolu za polazak svečanog ešalona.
No prije toga župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić posvetio je novu svečanu zastavu DVD-a Slatina, kojoj je gradonačelnik Ostrošić bio kum u ime Grada Slatine kao glavnog pokrovitelja 150. obljetnice, te ju potom predao v.d. predsjednika Josipu Bićaniću. 

U pratnji Gradske glazbe Slatina, slatinski su vatrogasci na čelu svečanog ešalona proveli predstavnike gostujućih vatrogasnih društava ulicama grada Slatine do zgrade Pučkog otvorenog učilišta gdje je u velikoj kino dvorani održana svečana sjednica.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i vatrogasnom himnom u izvedbi Gradskog pjevačkog društva Zrinski Slatina pod ravnanjem dirigentice Sare Mojzeš, te odavanjem počasti svim preminulim, stradalim i poginulim vatrogascima, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, uz mirozov koji je na trubi izveo predsjednik Gradske glazbe Slatina Domagoj Krpan.

Nakon pozdravnih riječi upućenih brojnim gostima i uzvanicima v.d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić prigodnim ih je govorom proveo kroz 150 godina vatrogastva u Slatini od samih početaka ovoga Društva osnovanog 1872. godine kao 1. dobrovoljnog vatrogasnog društva u Slavoniji, i 7. na području Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako DVD Slatina, osnovano pod nazivom Slavonsko dobrovoljno vatrogasno društvo u Slatini, nikada u svojih 150 godina postojanja nije prekinulo s radom, a njegove su odlike red, rad i disciplina, kojima je kroz niz godina uvježbavanja, educiranja i ulaganja u opremu omogućen napredak i formiranje u jedno ozbiljno društvo na ponos cijelog slatinskog kraja i šire.

U krilu slatinskog DVD-a formirana je profesionalna vatrogasna postrojba 1964. godine, a članovi DVD-a Slatina i u tom razdoblju, sve do dan danas kontinuirano sudjeluju u gašenju požara i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, te posebnu pažnju posvećuju izobrazbi i usavršavanju svojih vatrogasaca.
Osim toga DVD Slatina sudjeluje i na raznim memorijalima, te brojnim vatrogasnim natjecanjima na kojima postiže zapažene rezultate, a među rijetkima je koji se mogu podičiti sa 7 natjecateljskih desetina.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina danas je dobro organizirano s vrlo uspješnim rezultatima rada.
Potpisnici smo povelje prijateljstva Zeleno-plave linije na nivou 7 društava diljem Republike Hrvatske u sklopu kojega smo već 25 godina aktivno uključeni u sve njene aktivnosti.
Članovi ovog Društva obnašaju najodgovornije dužnosti u Vatrogasnoj zajednici Grada Slatine, kao i Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije.
Od svog osnutka davne 1872. godine, pa sve do danas kroz 150 godina dugu tradiciju dobrovoljnog i humanog pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, prolazeći kroz brojne teškoće i odricanja, DVD-a Slatina osposobio je generacije i generacije vatrogasaca, te se kontinuirano razvijao u organizacijskom i tehničkom pogledu i danas broji 164 člana, od čega 72 člana djece i mladeži, kao zalog za budućnost što nas posebno raduje, – istaknuo je v.d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić zahvalivši se prije svega svim članovima slatinskog DVD-a, vatrogasnoj mladeži i djeci, kao i djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Slatina na uloženim naporima na intervencijama, vježbama, dežurstvima i drugim zadaćama, posebno se prisjetivši donedavnog, prerano preminulog predsjednika DVD-a Slatina Dragana Medvedovića koji je posljednjih 20 godina obnašao predsjedničku dužnost te dao izuzetni doprinos ovom Društvu za koje je praktično i živio.

Na kraju se zahvalio i svima ostalima koji su kroz 150 godina rada i djelovanja na bilo koji način pomogli rad DVD-a Slatina, kao i organizaciju ove jubilarne obljetnice, osobito Gradu Slatini, Virovitičko-podravskoj županiji i Vatrogasnoj zajednici Grada Slatine.

U ime Grada Slatine kao glavnog pokrovitelja 150. obljetnice DVD-a Slatina nazočne je pozdravio gradonačelnik Denis Ostrošić uputivši čestitke članovima DVD-a Slatina na ovoj velikoj obljetnici. Isto tako zahvalio im se na predanom radu i požrtvovnosti u svim nedaćama, te što čuvaju uspomenu na veliko srce mnogih slatinskih generacija dobrovoljnih vatrogasaca.

– Nakon Domovinskog rata vatrogastvo je bilo slabo opremljeno zastarjelom tehnikom. Međutim, naročito u proteklih nekoliko godina učinilo se mnogo za vatrogastvo, pružena mu je potpora i uložena su znatna sredstva u opremanje. Broj članova Društva je respektabilan što je važno jer oni, i muškarci i žene i pomladak, nisu bitni samo za zaštitu i spašavanje u određenim trenucima, već i za svakodnevnu sigurnost i kvalitetu ostalih aspekata zaštite svih nas, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Čestitke na 150. obljetnici i riječi potpore DVD-u Slatina potom su uputili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković, voditelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Službe civilne zaštite Virovitica Josip Job, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Uz već spomenute uvažene goste svečanoj sjednici su između ostalih nazočili i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, dožupan virovitičko-podravski Marijo Klement, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine i Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine Stjepan Venus, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, voditelj Županijskog centra 112 Zdenko Čapo, dogradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, te ravnatelji, direktori i predstavnici brojnih gradskih i županijskih ustanova, gospodarstvenici, djelatnici javnih vatrogasnih postrojbi Virovitice i Slatine, te predstavnici prijateljskih DVD-a.

Svečana sjednica je prigoda da se zaslužnima uruče priznanja.
Tako je priznanja Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije zaslužnim vatrogascima uručio predsjednik iste Željko Palković.
Priznanja za 30 godina primili su: Ratko Mirkajlović, Zlatko Horvat, Željko Horvat, Marijo Varga, Drago Sabljak i Zdenko Menčik.
Za 40 godina dobitnici su priznanja: Dragan Dimitrijević, Josip Gebaj, Antun Uher, Darko Vujić, Branko Belošević, Miroslav Rižnik, Zvonko Katalin, Zvonimir Mikić, Ivan Pereković i Dragan Buzadžić.
Srebrne vatrogasne plamenice zaslužili su: Zvonko Butek, Davor Nemet, Ivan Venus, Mihael Belošević i Željko Čanaki, a srebrne vatrogasne medalje Zlatko Horvat i Verica Mikić.

Potom je počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić uručio priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice.
Vatrogasnu spomenicu za 50 godina primio je Josip Puljek.
Spomenicu vatrogasnog veterana primili su: Zvonko Butek, Darko Vujić i Branko Belošević, dok je zlatnu vatrogasnu medalju zaslužio Dražen Nemet koji se na kraju svečanosti zahvalio u ime svih nagrađenih.

V.d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić u prigodi 150. obljetnice zaslužnima je uručio Zahvalnice DVD-a Slatina za potporu dobrovoljnom vatrogastvu, a zaslužili su ih: gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, Hrvatska vatrogasna zajednica, Županijska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Grada Slatine, Javna  vatrogasna postrojba Grada Slatine, Vladimir Jelenčić – autor knjige „150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slatina“, prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva Lobor i Kutjevo te brojni sponzori koji su pomogli organizaciju 150. obljetnice DVD-a Slatina.

Svečanu su sjednicu svojim nastupom uveličali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina, a svečanost obilježavanja 150 godina DVD-a Slatina završila je svečanim ručkom u velikom šatoru u Parku 136. slatinske brigade gdje su domaćini svoje goste počastiti pečenom voletinom uz nastup Tamburaškog sastava Kontra.
Molitvu prije objeda predvodio je slatinski župnik Dragan Hrgić.

(mf/Foto: Mihaela Feldi, Damir Jukić, Robert Turkalj)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot