NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

DVD Sladojevci slavi svoj 89. rođendan

Na današnji dan (20. lipnja) davne 1935. godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sladojevci.
 
U početku, 1935. godine postojala je inicijativa u selu da se osnuje DVD. Na prijedlog mještana sela Sladojevci (Stjepana Salaja) osnovan je inicijativni odbor za osnivanje društva kojeg su činili: Gjipalo Petar – župnik, Kraker Dragutin – učitelj, Takač Josip -stolar, Vukelić Andrija – kovač te Božurić Franjo i Egendorfer Mijo – zemljoradnici.
Imenovani odbor sazvao je 20. lipnja 1935. godine u 16:00 sati osnivačku skupštinu na kojoj je bilo prisutno gotovo cijelo selo.
 
Na toj skupštini upisalo se 40 članova za aktivnog člana ili kako su onda zvali izvršujući član, te 15 podupirućih članova.
Od izvršujućih članova izabrano je i vodstvo društva:
1. Gjipalo Petar – župnik izabran je za prvog predsjednika društva
2. Kraker Dragutin – učitelj – tajnik društva
3. Takač Josip – stolar – blagajnik društva
4. Salaj Stjepan – zapovjednik društva
5. Grahovac Petar – vođa štrcera
6. Ostrunić Ivan – vođa penjača
7. Gumbarević Andrija – voda čuvara
 
Ostali članovi su bili Dunković Đuro, Grahovac Josip, Šteker Antun, Judi Mijo, Božurić Franjo, Hideg Petar, Jurmanović Franjo, Vida Josip, Vida Ivan, Egendorfer Mijo, Gumbarević Mato, Horvat Andrija, Radočaj Franjo stariji, Kvaternik Mijo, Hašek Đuro, Vida Ivan (Imbra), Kovač Josip, Pospišil Josip, Fučkar Mijo, Ostrunić Ferdo, Štimac Franjo, Kovač Mato, Hidek Ivan, Pacur Stjepan, Kuzmić Franjo, Vanjhalt Franjo, Hidek Miško, Radočaj Mato, Dunković Stjepan, Pokupčić Miško, Dominković Mato i Fučkar Đuro.
 
Kako društvo od opreme i prostora nije imalo ništa – prionuli su na posao. Tako su od zadruge Sladojevci dobili na korištenje ručnu štrcaljku, a u prostorijama škole održavali su sastanke i koristili se školom za svoje potrebe. Odmah se prišlo prikupljanju dobrovoljnih priloga kod mještana i zatražena je pomoć u okolnim mjestima i zadrugama Donji Meljani, Bistrica, Gornji i Donji Kusonji, Radosavci, Lukavac i Ivanbreg.
 
Sakupljenim prilozima nabavlja se prva oprema: 39 kaciga, opasači, ljetna odijela itd.
 
Tih prvih godina društvo je bilo iznimno aktivno jer su tada izgradili i spremište.
 
Nadamo se da ćemo nastaviti njegovati tradiciju vatrogastva u našem mjestu i u godinama koje su ispred nas jer je dobrovoljni rad bio temelj našeg društva u prošlosti, a tako će biti i u budućnosti – poručuju iz DVD-a Sladojevci.
 
(nm/Izvor: DVD Sladojevci vatrogasci Facebook)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button