DOGAĐANJANASLOVNICA

DVD Bakić proslavio 90. obljetnicu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakić danas je svečano obilježilo 90. obljetnicu osnutka i djelovanja, koja je započela svečanim dočekom gostiju desetine DVD-a Bakić pod vodstvom zapovjednika Darija Kraupe, uz puhački orkestar Gradske glazbe Slatina, i mimohodom do zvonika u središtu mjesta gdje je misu služio župnik vlč. Dario Šimić.
Potom je svečana povorka vatrogasaca prodefilirala kroz Bakić natrag do vatrogasnog doma gdje je održana svečana sjednica kojoj su se odazvali brojni članovi i prijatelji DVD-a, pa su tako svečanosti nazočili dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, vijećnik Gradskog vijeća Grada Slatine i predsjednik Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Slatina Dragan Jovanić, vatrogasna zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ  Mateja Fras Venus, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Slatine Branko Belošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepan Venus, tajnik VZG Slatine i predsjednik DVD-a Slatina Dragan Medvedović, predsjednik Mjesnog odbora Bakić Robert Medved, predstavnici gradskog i temeljnih ogranaka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, te predstavnici prijateljskih tvrtki, sportskih udruga i klubova, kao i brojnih DVD-a.

Svečanu sjednicu je vodio blagajnik Josip Seikora, a sve nazočne goste pozdravio predsjednik Leo Podboj te ih tom prigodom ukratko proveo kroz proteklih 90 godina djelovanja DVD-a Bakić.

Davne 1929. godine, 17. ožujka, grupa mještana osnovala je dobrovoljno vatrogasno društvo, koje je na početku svog rada brojilo 29 članova, a tek 1937. godine gradi se vatrogasni dom. Kontinuirano se radilo na usavršavanju vatrogasaca i nabavi potrebne opreme, no tek krajem sedamdesetih godina DVD dobiva na brojnosti članstva osobito osposobljenih vatrogasaca.
Kako je naglasio predsjednik Podboj, ovo društvo iz godine u godinu napreduje, osposobljava svoje članove i uključuje nove, a danas broji 80 članova i preko 20-ero djece na što su izuzetno ponosni jer su upravo djeca budućnost ovog Društva. Istaknuo je tom prigodom i njihov povijesni uspjeh, kada su prošle godine djeca u kategoriji djeca ženska od 6 do 12 godina osvojila 2. mjesto na Županijskom vatrogasnom natjecanju.
Svojim djelovanjem i doprinosom DVD Bakić postao je neizostavni dio društvenog života svog kraja i okolice.

Zajednica je nezamisliva bez vatrogasaca

Nekoliko pozdravnih riječi i čestitke DVD-u Bakić na ovoj jubilarnoj obljetnici uz prigodne darove uputili su predstavnici gostujućih DVD-a: Donji Meljani, Kozice, Sladojevci, Sladojevački Lug, Golenić, Slatina, VZG-a Slatina, kao i  vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus.

U ime Vatrogasne zajednice VPŽ čestitke je uputio zapovjednik JVP Slatina Stjepan Venus koji je tom prigodom stavio naglasak na važnost osposobljavanja vatrogasaca zbog nastalih globalnih promjena koje su sa sobom, uz primarnu zadaću gašenja požara, donijela i niz drugih tehničkih intervencija za što su potrebni dobro osposobljeni vatrogasci, te ih pozvao na veću aktivnost usavršavanja i osposobljavanja, tim više što im je sve dostupno ovdje u njihovoj zajednici.
Isto tako govorio je o izuzetnoj suradnji s austrijskom pokrajinom Tirol u sklopu koje će se donacijama vatrogasna društva na području Virovitičko-podravske županije opremiti potrebnom opremom i vozilima. Na kraju je predsjedniku Podboju uručio plaketu VZ VPŽ za sjećanje na 90. obljetnicu.

Bakićke vatrogasce u ime Grada Slatine pozdravio je i uputio čestitke predsjednik Upravnog vijeća JVP Slatina Dragan Jovanić koji je istaknuo kako se Grad Slatina aktivno uključuje u rad vatrogastva, što se vidi i povećanjem sredstava u protekloj, ali i u tekućoj godini za preko pola milijuna kuna za njihov rad, te naglasio kako su vatrogascima vrata Grada Slatine i gradonačelnika uvijek otvorena.

Na kraju se s nekoliko riječi potpore obratio dožupan VPŽ Marijo Klement te vatrogascima DVD-a Bakić čestitao jubilej, osobito mladima zbog kojih cijela ova priča ima smisao. Uz čestitke i želje za daljnjim uspjesima u radu pozvao je sva dobrovoljna vatrogasna društva da se jave na natječaj Virovitičko-podravske županije za financiranje DVD-a, a ostvarenim financijskim sredstvima svakako bi mogli poboljšati svoj rad.

Vatrogasne medalje i spomenice najistaknutijima

Na svečanoj sjednici zaslužnim su vatrogascima uručene spomenice za 10, 20 i 30 godina rada, zatim brončane vatrogasne medalje, zahvalnice i priznanja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button