Home / NASLOVNICA / Dva grada i sedam općina su među najboljima, Općina Sopje s jedinice na peticu

Dva grada i sedam općina su među najboljima, Općina Sopje s jedinice na peticu

Institut za javne financije objavio je rezultate posljednjeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna hrvatskih županija, gradova i općina, provedenog od početka studenoga 2018. do konca ožujka 2019. godine.

Ta ustanova svake godine analizira proračunsku transparentnost jedinica lokalne samouprave, a to podrazumijeva mogućnost uvida u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Na taj se način građanima omogućuje utjecaj na učinkovitost prikupljanja i trošenja proračunskog novca, na odgovornost vlasti i na smanjene korupcije. Proračunska se transparentnost (u tom istraživanju) mjeri brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama jedinice lokalne samouprave, a to su izvještaji o godišnjem izvršenju proračuna za 2017. godinu i polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018. godinu, prijedlog proračuna za 2019. godinu, izglasani proračun za 2019. i proračunski vodič za građane za 2019. godinu.

Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti (ili ocjena) mogla se kretati od 0 do 5.

Na državnoj razini Virovitičko-podravska županija nalazi se među 17 županija koje su objavile svih pet navedenih proračunskih dokumenata. U toj županiji 16 je jedinica lokalne samouprave, od kojih tri grada i 13 općina. Najviša (odlična) razina transparentnosti među gradovima zabilježena je u Virovitici i Orahovici, dok je Slatina dobila ocjenu dobar. Od ukupno 13 općina na području županije najvišu razinu transparentnosti ima sedam općina, to su Crnac, Čačinci, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača i Sopje. Općina Suhopolje dobila je četvorku, Čađavica i Špišić Bukovica dobile su trojku, a Općina Gradina dobila je ocjenu dva. Negativno su ocijenjene općine Voćin i Zdenci, ali valja istaknuti da u Hrvatskoj ima i 15 općina koje nisu objavile niti jedan dokument pa su dobile ocjenu „nula“.

Dio općina u Hrvatskoj (16 posto) objavio je manji broj dokumenata nego u prethodnom ciklusu, ali ohrabruje što je čak 26 posto lokalnih jedinica zadržalo najveću razinu transparentnosti, a njih 37 posto objavilo je više dokumenata nego u prethodnom ciklusu. Općina Sopje navedena je među pohvaljenim općinama koje su s jedinice „skočile“ na peticu.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Općina Sopje)

 

x

Check Also

Udruga UZOOR počinje s provedbom projekta „U redu je biti drugačiji“

Udruga za obrazovanje i održivi razvoj održala je prošloga tjedna radni sastanak vezan uz početak ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org