DOGAĐANJANASLOVNICA

DV Zeko Slatina priredbom se oprostio od svoj predškolaca

Od rane dobi djeca grade svoj identitet i sliku o sebi pod utjecajem načina na koji njih i njihove članove obitelji gledaju drugi. U današnjem društvu, u svijetu koji sve više prepoznaje globalne međuovisnosti, važno je da djeca procesu razvoja socijalnih vještina nauče uvažavati pojedince i grupe s kojima dolaze u kontakt. Kulturološki osviješten kurikulum i odgojitelj koji razumije tu dimenziju čimbenika djetetovog razvoja omogućiti će djeci priliku odrasti u sredini koja ih uvažava kao cjelokupnu ličnost. Kurikulum za djecu rane dobi trebao bi nuditi sadržaje namijenjene jačanju dječje svijesti o sličnostima i razlikama s ciljem da se one prihvaćaju i prožimaju kroz igru i učenje. Odgojitelj ima važnu ulogu u tome, on djecu podučava kako upravljati svojim ponašanjem, uvažavajući i brinući se ne samo o sebi, već i o drugoj djeci, odraslima i neposrednoj okolini.
Gotovo svi vrtići imaju u svoje programe integriran dio o interkulturalnosti, a Program predškole Dječjeg vrtića Zeko u Slatini ove pedagoške godine dobio je priliku dio o interkulturalnosti primjeniti i u odgojno-obrazovnoj praksi.

Uz osnovni program koji djecu priprema za polazak u školu, ovogodišnja voditeljica Programa predškole Tamara Dorić, dodala je, uz glazbenu notu ,i ekološki održive elemente te su svi didaktički materijali i igračke izrađeni od prirodnih i recikliranih materijala. Isto tako prostor sobe dnevnog boravka prožimao se svakodnevno s vanjskim prostorom vrtića kao zajednička cjelina, a u sklopu programa vratili su se i starim tradicijskim igrama.
Ovom zanimljivom spoju „kao šlag na tortu“ dodana je i interkulturalnost. Naime , u skupine su integrirana nova djeca, djevojčica albanskog govornog područja i dječak iz Ukrajine. Uz suradnju s roditeljima i logopedinjom Luciom Šušak osmišljene su i izrađene posebne govorne kartice sa slikom i pojmovima iz oba jezika, te univerzalni komunikator s osnovnim pojmovima i radnjama za osnovnu komunikaciju među djecom i odraslima.

– Unatoč početnim poteškoćama, odlično smo se zabavili, naučili puno albanskih i ukrajinskih riječi i još smo jednom dokazali da za igru i prijateljstvo nisu potrebni prevoditelji, – istaknula je voditeljica Programa predškole Tamara Dorić, te naglasila kako su na završnoj svečanosti svi zajedno pjevali i plesali i s osmijehom primili svoje diplome i kape diplomanata.

Priredba je ove godine bila posebno osmišljena i napisana upravo za njih, sve pjesme, stihovi i glazba nastali su osluškivanjem dječjih ideja i želja koje je njihova teta Tamara pretvorila u mali spektakl za oduševljenu publiku uz pomoć pomoćne djelatnice za njegu, skrb i pratnju Lee Subašić koja je svojim radom doprinijela da ove godine svi budu jako uspješni.

– Čarobno putovanje naših Tratinčica pjesmom i plesom kroz predivnu vrtićku livadu doveo nas je do zaključka kako je svaka Tratinčica na njoj ostavila svoj jedinstven, poseban i neponovljiv trag! Sretno u školi želi vam vaš vrtić Zeko!, – poručili su budućim školarcima ravnateljica, odgojiteljice i svi djelatnici DV Zeko.
(mf/Izvor: DV Zeko)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button