NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Druga generacija slatinskih ekonomista proslavila 55. godišnjicu mature

(1964.-2019.)

                                Školske klupe povezale su ih za cijeli život pa i nakon više od pola stoljeća obožavaju biti zajedno.


Pedeset i pet godina od mature proslavom i druženjem večeras je u Slatini obilježila druga generacija maturanata Ekonomske škole u Slatini.

– Slatina je moja ljubav. Volim ovdje doći, prisjećati se školskih dana, družiti se, pričati viceve i zabavljati s prijateljima iz školskih klupa, –  kažu svi redom slatinski maturanti koji se redovito okupljaju na okruglim godišnjicama mature i s nestrpljenjem očekuju sljedeće okupljanje kako bi se ponovno kroz svoja sjećanja vratili u školske klupe.
Prvu su proslavu imali kada su obilježavali 10. obljetnicu i od tada se sastaju svakih 5 godina.

Ovakvo druženje je prilika da se maturanti prisjete svih onih koji su s njima počinjali obrazovanje u srednjoj školi, a usput se razišli na razne strane.

Školske godine 1960./61. u prvi razred bilo je upisano 106 učenika podijeljenih u tri razredna odjela, no zbog raznih razloga 23 učenika nisu nastavila školovanje u drugom razredu, te ih tada ostaje 83 u dva razredna odjela. U trećoj godini upisalo ih se 65, da bi u školskoj godini 1963./64., od cijele generacije srednjoškolsko obrazovanje završilo samo 47 učenika.

Uz odlične i odlučne profesore svi su učenici nakon mature bili spremni za rad ili za nastavak školovanja u svojoj ili nekoj drugoj struci pa je tako generacija iznjedrila ne samo ekonomiste, nego i pravnike, nastavnike i profesore.

Školsko doba se oduvijek smatra najljepšim, zna biti i najteže, ali uvijek je jedno od najvažnijih razdoblja života, pa se tako ovi duhom mlađahni maturanti i danas prisjećaju ravnatelja, razrednika i svih profesora kojima su uputili zahvalu za sve ono što su postigli u životu i za ono što su danas, sretni i ponosni ljudi s bogatim životnim iskustvom, ali i puni elana za godine koje slijede.
Uz nastavne sadržaje davali su im znanja iz kulture, radne navike, prekrasne ekskurzije, razne savjete, književne večeri, priredbe i ljubav prema sportovima, a u takvom ozračju iskovalo se i ovo veliko prijateljstvo koje su nastavili njegovati sve ove godine.
Tako je zahvala otputovala ravnatelju Ananiju Mrakoviću, razrednicima Nikoli Janečiću i Branku Šimuniću, profesorima Stevi Pupiću, Dragutinu Kišu, Stevanu Zeljkoviću, Dobrici Kuprešaninu, Zvonku Baueru, Desimiru Guzini i svima ostalima koji su im predavali.

– Nažalost, kroz sve te godine neki su nas zauvijek napustili, nekima smo izgubili trag, neki nam se ne pridružuju zbog narušenog zdravlja ili udaljenosti. Uz zadovoljstvo što se ponovo susrećemo, ne zaboravljamo naše preminule profesore, kolege i prijatelje. Hvala im što su bili dio našega života, – rekla nam je Jelka Maravić koja je između ostalih organizirala ovogodišnju proslavu mature u slatinskom restoranu Stari podrum kojoj se odazvalo 13 tadašnjih maturanata, a osim iz Slatine pristigli su iz Osijeka, Zagreba, Orahovice i Stare Pazove.
Isto tako zahvalila se i zamjenici gradonačelnika Grada Slatine Sanji Mrzljak Jovanić što im je omogućila da ponovno zavire u svoje školske imenike, te se uz fotografije i druge uspomene prisjete školskih dana kada su bili nerazdvojni, pomagali jedni drugima i sklapali predivna prijateljstva.
Kako je gđa. Maravić i inače u kontaktu sa svim svojim školskim kolegama, pripremila je okupljenim maturantima za uspomenu mali spomenar s brojevima telefona svih kolega s ciljem češćeg druženja, te da do novog susreta ne prođe ponovno pet godina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)Možda će vas zanimati i ...

Back to top button