KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

„Dravsko proljeće“ manifestacija koja više od desetljeća njeguje tradiciju

Na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Dravsko proljeće“, koja spaja Hrvate s dvaju obala rijeke Drave, hrvatske i mađarske, i ove su se godine u Sopju u Virovitičko-podravskoj županiji okupili zaljubljenici u narodne običaje. Cilj je apsolutno jasan, a to je očuvati nacionalni i kulturni identitet.

„Dravsko proljeće“ manifestacija je koja već punih trinaest godina spaja Hrvate iz Sopja i mađarske Hrvate iz Starina.

Svake se godine izmjenjuju kao domaćini Sopje i Starin u Mađarskoj, jedno od osam sela s većinskim hrvatskim stanovništvom u južnoj Mađarskoj koji su do današnjih dana sačuvali hrvatski identitet, jezik, običaje i bogatu etnografsku baštinu. Ove godine organizator i domaćin manifestacije bio je sopjanski KUD Podravac i Općina Sopje.

Nakon dočeka KUD-ova iz Hrvatske i Mađarske, održana je sveta misa u Crkvi sv. Marije Magdalene, a ono što je unatoč lošim vremenskim uvjetima posebno plijenilo pozornost bila je povorka kroz selo u narodnim nošnjama.

Nakon povorke uslijedio je kulturno-umjetnički program iliti nastupi KUD-ova te izbor najboljeg izvornog ruva “Dravskog proljeća” 2019., uz stručno i uvijek zanimljivo vodstvo popularnog voditelja Branka Uvodića.

Nastupilo je 10 KUD-ova:
KUD “Podravac” Sopje, TS “Biseri Drave” iz Starina, Ženski pjevački zbor “Korjeni” iz Martinaca, KUD “Podravina” iz Barče, Orkestar Vizin, Hrvatska plesna grupa Birjana, Udruga žena Josipovo, KUD “Slavonac” Podravska Moslavina, KUD “Mikleuš”, KUD “Podravina” Čađavica, KUD “Lipa” Nova Bukovica i Udruga “Most duge” Kapoš.

„Dravsko proljeće“ prvenstveno je njegovanje kulture, tradicije i običaja. Trinaest godina putem ove manifestacije traje suradnja između Sopja i Starina, no naša povezanost traje 20-tak, 30-tak godina unazad. U to vrijeme su se održavale nogometne utakmice na kojima su se upoznavali mladi, osnovale obitelji, događale su se migracije stanovništva iz Sopja u Starin i obrnuto. Tako se i u petak održao jedan malonogometni turnir, priča načelnik Općine Sopje Berislav Androš.
„Dravsko proljeće“ je za Općinu Sopje važno i zbog Interreg natječaja putem kojeg je ova općina prijavila dva projekta i nada se da će povući izdašna sredstva kako bi unaprijedili svoju infrastrukturu ali i doveli „Dravsko proljeće“ do još jedne više razine.

„Dravskom proljeću“ prisustvovao je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović kojemu je izuzetno drago što se ova manifestacija nastavlja iz godine u godinu.
„Dravsko proljeće“ ima veliki značaj ne samo za općinu Sopje, nego i za Virovitičko-podravsku županiju jer na taj način čuvamo tradiciju, pjesmu, ples, folklor, nošnju kako samo može ponuditi Slavonija, koje nikako ne treba zaboraviti nego je prenositi našoj djeci, „s koljena na koljeno“, da se korijeni ne bi zaboravili, naglasio je među ostalim župan Andrović, te proglasio manifestaciju otvorenom.

Uz njega svečanosti otvorenja između ostalog nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana Marijo Klement, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak, predstavnici lokalnih vlasti s područja Virovitičko-podravske županije i iz Republike Mađarske te mnogi drugi.

Načelnik Starina Sandor Matoricz ispričao je kako mu je drago što se ova veza ovako dugo održava i njeguje.
„Zračnom linijom od Starina do Sopja je nekih 7 km, a cestom putujemo oko tri sata, vozimo se više od 120 km, no to nam nije problem, u Sopje uvijek rado dolazimo. Njegujemo tradiciju i rodbinske odnose.
Ove godine u Sopje su stigla četiri mađarska KUD-a. Veliku feštu pripremamo i slijedeće godine u Starinu i nadamo se da ćemo okupiti i 1000 ljudi.“,
– rekao je Matoricz.

U okviru „Dravskog proljeća“ 2019. izabrana je i najljepša narodna nošnja nošnja – ruvo, a natjecale su se članice iz osam društava: KUD “Podravac” Sopje, KUD “Podravina” iz Barča, Hrvatska plesna grupa Birjana, KUD “Slavonac” Podravska Moslavina, KUD “Podravina” Čađavica, KUD “Lipa” Nova Bukovica, KUU “Suhopolje” i Udruga “Most duge” Kapoš.

Titulu najboljeg izvornog ruva „Dravskog proljeća“ 2019. odnijela je Ana Pavlović iz Kulturno umjetničkog društva „Slavonac“ iz Podravske Moslavine koja je uz prekrasan izgled svoje ruvo uspjela i najbolje obrazložiti.
Nagrade i lentu pobjednici predali su saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Ovogodišnja priča Dravskog proljeća završila je glazbenim koncertom TS Fijaker i Cecilije.
(Tekst: Tea Kiš Slačanac/Foto: RobertTurkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button