DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Dramski amateri Murter u Slatinu doveli svoju poznatu predstavu “Na rivi”

Slatinčani su jučer (četvrtak) imali priliku pogledati jednu od najboljih amaterskih predstava u Dalmaciji – “Na rivi”, u izvedbi entuzijasta iz Murtera.

Jučer je u sklopu Slatinskih kazališnih večeri u kino-dvorani POU Slatina gostovala predstava “Na rivi” Ive Šikića Balare u izvedbi Dramskih amatera Murter.

Riječ je o pravoj goldonijevskoj komediji obogaćenoj elementima lokalnog folklora i to na arhaičnom murterskom govoru punom živopisnih kletvi i metafora.

Ovu komediju o murterskom življenju između dva rata napisao je velikan murterskog kulturnog stvaralaštva Ivo Šikić Balara, a svoje korijene vuče još iz 1975. godine kada su je u režiji Miodraga Šikića na scenu postavili murterski kazališni amateri. Ova višestruko nagrađivana predstava je u originalnoj postavi izvedena 45 puta te je tako obilježila ‘zlatno doba murterskog dramskog amaterizma’.

Udruga Dramski amateri Murter osnovana je 2019. godine s ciljem organizacije proslave stote obljetnice dramskog amaterizma u Murteru, a cilj im je bio pokrenuti kazalište koje će stvarati predstave na izvornom narječju. Tako je u svibnju 2022. godine Vedranko Šikić Balara odlučio malo izmijeniti i režirati predstavu “Na rivi” koja je tada u novoj, proširenoj verziji, dobila i treći čin, a u njoj glume glumci iz prve postave i novi mladi amateri.

Slatinčani su tako sinoć imali priliku pogledati pučku komediju koja je predstavila murtersku tradiciju i običaje nekih davno zaboravljenih vremena, a izvrsna gluma murterskih amatera i scenografija koje se ne bi posramila ni jedna profesionalna kazališna kuća svakako su opravdali posjet još jednoj kazališnoj večeri.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button