DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

Doživjeti stotu: U Slatini održana još jedna edukacija Prve pomoći i samopregleda dojki

U organizaciji gradskih društava Crvenog križa Slatina i Virovitica danas je održana još jedna edukacija za građanstvo na temu prve pomoći, odnosno provođenja kardiopulmonalne reanimacije za laike i uporabe AVD-a, te samopregleda dojki.

Edukacija je održana u sklopu projekta Doživjeti stotu (UP.02.2.1.08.0165.) čiji je nositelj Grad Slatina, a projektni partner uz slatinski Crveni križ i Dijabetička udruga Slatina.

I ovoga puta akcija je provedena na prostoru Srednje škole Marka Marulića preko puta Gradske tržnice, ali i na samoj tržnici gdje je Marko Vlajnić iz Hitne medicinske službe Slatina, inače nacionalni instruktor BLS-a (Basic Life Support) uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora – AVD-a, u pratnji ravnatelja Crvenog križa Slatina Vladimira Jelenčića, pojasnio zainteresiranim ženama postupak samopregleda dojki pomoću medicinskog modela poprsja u koji su ugrađene gotovo sve patološke promjene.

– Jako je važno što veći broj građana poučiti s načinom pružanja prve pomoći u slučaju potrebe, rukovanja s defibrilatorom i postupkom kardiopulmonalne reanimacije, te kako se ponašati tijekom situacije s teže ozlijeđenom osobom, – istaknuo je Vlajnić neumorno pojašnjavajući sudionicima edukacije postupak pravilne reanimacije kojom će moći pomoći svojim sugrađanima, svojim najbližima, a samim time i Hitnoj medicinskoj službi, kao i postupak samopregleda dojke kako bi žene mogle same obaviti samopregled i znati prepoznati eventualne promjene na vlastitim dojkama jer rano otkrivanje različitih tvorevina može znatno ubrzati postupak liječenja i u konačnici dovesti do samog izlječenja.

Edukaciji Prve pomoći i samopregleda dojki nazočila je i Marija Fumić, voditeljica projekta Doživjeti stotu iz Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine koja se pobrinula da volonteri i sudionici edukacije dobiju okrijepu i promo materijale koji će im pomoći u lakšem provođenju zdravog načina života što je u konačnici i cilj projekta, odnosno povećavanje znanja i podizanje svijesti građana grada Slatine i šire okolice o važnosti prevencije kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Vladimir Jelenčić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Slatina pozvao je sve zainteresirane da se odazovu edukaciji u što većem broju, a to mogu učiniti još danas do 12 sati na Gradskoj tržnici ili već na sljedećoj akciji koja će se održati na Trgu sv. Josipa u nedjelju, 28. kolovoza od 18 sati u sklopu programa obilježavanja Dana grada Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

www.esf.hr.
Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button