DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

DOŽIVJETI STOTU: Održana stručna predavanja posvećena borbi protiv ovisnosti o pušenju

U sklopu projekta Grada Slatine “Doživjeti stotu”, a povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15.11. do 15.12.2022. godine, prim. mr. sc. Miroslav Venus ovoga je tjedna održao tri predavanja na temu štetnosti pušenja.

Edukativna predavanja naziva „Škola nepušenja“ održana su u prostorijama Posjetiteljsko-interpretacijskog centra EPIcentar Sequoia, od kojih je prvo održano u ponedjeljak (28. 11.) te je bilo namijenjeno građanstvu, dok su drugo i treće održani u srijedu i četvrtak (30. 11. i 1. 12.) te su bila namijenjena učenicima srednjih i osnovnih škola.

Zbog već dobro poznatog štetnog učinka na zdravlje te posebno nepovoljnog utjecaja pušenja duhanskih proizvoda na rast i razvoj mladih, Grad Slatina je u okviru projekta „Doživjeti stotu“ (UP. 02.2.1.08.0165) organizirao ova predavanja sa svrhom povećanja znanja i svijesti o štetnosti pušenja i prevencije bolesti povezane s ovom vrstom ovisnosti.

Sva tri predavanja vodio je prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. specijalist epidemiolog koji je sudionike predavanja educirao o rizicima pušenja i prednostima nepušenja te je zainteresiranim pojedincima neinvazivnom i trenutnom metodom pomoću posebnog uređaja izmjerio razinu ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, što je inače tehnika koja služi kao snažan motivator za prestanak pušenja.

Na edukativnim radionicama sudjelovali su učenici slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, te učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina i Industrijsko-obrtničke škole Slatina kojima se Grad Slatina zahvaljuje na suradnji.

Posebno je napomenuto mladima kako se ovisnost o pušenju razvija već unutar nekoliko tjedana, a svaka treća osoba koja proba duhan – postat će ovisnik. Duhanski dim sadrži čak 7.000 različitih kemijskih supstanci, od kojih je više od 70 kancerogene prirode te je visoko na ljestvici najčešćih uzročnika mnogih bolesti pa naposljetku i smrti. Utjecaj duhanskih proizvoda ne pošteđuje posljedica niti jedan organ, a ponajviše pospješuje kardiovaskularne bolesti, rizik obolijevanja od raka, bolesti dišnog i probavnog sustava, a utječe i na reproduktivno zdravlje. Osim što narušava zdravlje pušača, velik učinak ima i na zdravlje nepušača putem pasivnog pušenja, kao i pušenja iz treće ruke.

Projekt “Doživjeti stotu” fokusiran je upravo na promoviranje zdravih životnih navika, a ovo je bila još jedna prilika da se opet naglasi koliko je pušenje uistinu štetno, i to ne isključivo za samog pušača, već i za ljude u njegovoj bližoj okolini.

(Tekst: Nikolina Mažar; Foto: N. Mažar, M. Fumić, M. Boroša)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button